Home » National » Reprezentantii elevilor critica incercarile de amanare a concursurilor pentru directorii de scoli: Partidele politice care nu au organizat concursuri, partase la stagnarea sistemului de invatamant romanesc in zona celor mai slab performante din Europa

Reprezentantii elevilor critica incercarile de amanare a concursurilor pentru directorii de scoli: Partidele politice care nu au organizat concursuri, partase la stagnarea sistemului de invatamant romanesc in zona celor mai slab performante din Europa

Consiliul National al Elevilor (CNE), Consiliul Tineretului din Romania (CTR) si Asociatia Elevilor din Constanta (AEC) apreciaza initiativa Ministerului Educatiei de a organiza concursuri pentru ocuparea functiilor de directori de scoli ca fiind necesara dezvoltarii sistemului de invatamant preuniversitar si critica „incercarile anumitor politicieni de a pastra inregimentarea politica a scolilor, bazata nu pe competente, ci doar pe interese politice”. Elevii si tinerii considera ca incercarea Ecaterina Andronescu, presedinte al Comisiei de Invatamant din Senat si fost ministru al Educatiei, „de a solidifica prezenta si puterea politicului in scoala romaneasca, invocand motive puerile si tendentioase reprezintaun atac la adresa dezvoltarii sistemului nostru de invatamant„.

Proiectul de lege prin care Ecaterina Andronescu (PSD) incearca sa amane concursul pentru directorii de scoli ar putea intra astazi in plenul Senatului (camera decizionala) pentru votul final.

Reprezentantii elevilor si ai tinerilor acuza faptul ca „Toate partidele politice care au fost la guvernare si nu au organizat concursurile pentru directori cand era necesar sunt partase la stagnarea sistemului de invatamant romanesc in zone celor mai slab performante sisteme educationale din Europa. Mai mult decat atat, consideram ca incercarea doamnei Ecaterina Andronescu, presedinte al Comisiei de Invatamant a Senatului Romaniei si fost ministru al educatiei, de a solidifica prezenta si puterea politicului in scoala romaneasca, invocand motive puerile si tendentioase reprezinta un atac la adresa dezvoltarii sistemului nostru de invatamant.” Tinerii mai spun ca „La opt ani de la ultimul concurs, directorii scolilor din Romania vor fi alesi pe criterii obiective, dupa ce isi dovedesc aptitudinile manageriale, concurs organizat conform Metodologiei elaborate de un grup de lucru din care au facut parte si reprezentantii elevilor care a fost aprobata de ministrul educatiei. Generatiile din ultimii ani au avut parte de directori numiti politic, in baza unei ironice <detasari in interesul invatamantului>”.

In opinia lor, „nu exista argumente temeinice pentru amanare concursurilor, avand in vedere ca era imperios sa se organizeze cu mult timp in urma si ca aptitudinile testate tin in mare masura de capacitatile manageriale dobandite in timp. Concomitent, trebuie avut in vedere faptul ca ipoteza imposibilitatii pregatirii pentru examen a directorilor actuali ar demonstra, implicit, ca acestia nu au asimilat cunostinte pe care trebuie sa le aplice din functia pe care o detin in prezent, si deci inerent ar trebui schimbati din functie”.

Vlad Stefan, presedintele Consiliului National al Elevilor, spune ca „Este profund eronat ceea ce se intampla la momentul actual, prin prisma faptului ca inca o data reprezentantii politici isi vad propriile interese de partid, nerespectand etica si decenta profesionala. Tragem un semnal de alarma ca in cazul in care acest amendament este aprobat, Senatul Romaniei va da inca o lovitura dura educatiei din Romania. Evident, organizarea concursurilor in 2017 ar fi de bun augur pentru partidele care ar dori sa fie atunci la guvernare si sa le organizeze dupa bunul lor plac. In cazul in care amendamentul va trece de plenul Senatului, ne vom adresa Presedintelui Romaniei pentru reexaminare.”

  • Ecaterina Andronescu vrea sa amane concursul pentru directorii de scoli si sa il lase in seama viitorului guvern

Comisia de invatamant din Senat, prezidata de fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu (PSD), a modificat pe ascuns un proiect de lege esential pentru mii de scoli.

Proiectul de lege prin care Ecaterina Andronescu (PSD) incearca sa amane concursul pentru directorii de scoli ar putea intra astazi in plenul Senatului (camera decizionala) pentru votul final.

Comisia a introdus un amendament prin care amana organizarea concursului de director si director adjunct de scoala, ce urmeaza sa se desfoare in octombrie, pana la vacanta de vara din 2017.

Proiectul, odata aprobat, ar stopa concursurile organizate de ministrul tehnocrat Mircea Dumitru, si ar da viitorului ministru din guvernul rezultat dupa alegeri puterea de decizie.

  • Mircea Dumitru: Politicul nu vrea sa piarda controlul asupra scolilor

Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, sustine ca depunerea unui amendament la Comisia pentru invatamant din Senat pentru modificarea Legii Educatiei, care prevede amanarea concursurilor pentru posturile de directori de scoli, poate fi explicata prin faptul ca factorul politic nu doreste sa piarda controlul asupra acestora, scrie Agerpres.

Potrivit ministrului, daca amendamentul va fi adoptat in Camera Superioara a Parlamentului inainte de data de 12 octombrie, atunci procedura de organizare a concursului pentru directorii de scoli va fi oprita.

„(Cei care au amendat Legea Educatiei – n.r.) nu vor sa piarda controlul politic asupra scolilor, pe scurt. (Acest control se manifesta – n.r.) in momentul in care directorul este numit pentru o perioada foarte scurta, in momentul in care nu are un contract de management pe care il obtine pe baza unui concurs public in care dovedeste ca are capacitatea de a conduce scoala sau liceul in care functioneaza. (…) Procedural, suntem blocati in organizarea acestor concursuri daca amendamentul va fi adoptat (de Senat – n.r.) pana pe 12 octombrie, cand calendarul a anuntat clar ca avem prima proba a acestui concurs national. Va trebui sa oprim procedura”, a declarat ministrul intr-un interviu acordat Digi24.

Sursa: hotnews.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: