Home » Social » Trupa Teatrului „Victor Ion Popa” s-a micșorat. Motivele din spatele plecarii celor doi actori care au părăsit instituția!

Trupa Teatrului „Victor Ion Popa” s-a micșorat. Motivele din spatele plecarii celor doi actori care au părăsit instituția!

Trupa Teatrului „Victor Ion Popa” din Bârlad a intrat, din nou, la apă. Doi dintre actorii teatrului au părăsit trupa, în căutare de contracte mai avantajoase. Este vorba despre Sergiu Moraru și Mircea Bogdan Bortă, angajați la teatrul bârlădean acum doi ani, respectiv acum câteva luni.

Sergiu Moraru, care a debutat în spectacolul „Dureri fantomă” de Vasili Sigarev, dar care a fost distribuit și în „Jocul de-a vacanța” de Mihail Sebastian, a fost cooptat de Teatrul „Matei Vișniec” din Suceava, recent înființat, unde a intrat prin concurs. Mai tânărul Mircea Bogdan Bortă, care a jucat doar în spectacolul „1 pedagog… 2 pedagogi”, a părăsit teatrul bârlădean dorind să-și încerce norocul în Capitală. Regizorii au fost nevoiți să distribuie alți actori în rolurile celor doi care au părăsit trupa. Plecarea lor înseamnă o acutizare și mai mare a lipsei de actori cu care se confruntă teatrul bârlădean de mulți ani. În urma concursurilor de angajare, cu greu s-au ocupat posturile, uneori deloc.

Penuria de actori de vârste diferite și genuri cât mai diverse și-a pus vizibil amprenta pe repertoriul teatrului, conducerea acestuia fiind nevoită să aleagă spectacole cu personaje cât mai puține. Marcel Anghel, directorul Teatrului „Victor Ion Popa”, spune că va încerca în perioada următoare să atragă spre Bârlad tineri actori.

În perioada 5 -8 septembrie, a fost prezent la Costinești, la cea de-a XIX-a ediție a Galei Tânărului Actor – HOP. Tema din acest an a fost Shakespeare, actorii evoluând la secțiunile „grup” și „individual”.

„Scopul acestei gale este acela ca actorii să fie văzuți, cunoscuți și remarcați. Oferă, de asemenea, o oportunitate pentru teatre de a-și alege actorii potriviți. Voi încerca să fructific această oportunitate și voi contacta pe e-mail mai mulți actori prezenți la gală. Poate vom reuși să ne mărim cât de cât trupa”, a declarat Marcel Anghel.

Lipsa de perspectivă a orașului, nestimularea tinerilor actori care vin în orașe mici de provincie, unde nu există posibilitatea încheierii unor colaborări cu televiziunea, radioul sau alte instituții media sau culturale, îi țin tot mai departe de Bârlad pe tinerii actori. (Mihaela NICULESCU)

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: