Home » Social » (Galerie foto) Pasiunea neobișnuită a unui tânăr profesor din Bârlad: construiește biserici și mănăstiri în miniatură din spatule de înghețată

(Galerie foto) Pasiunea neobișnuită a unui tânăr profesor din Bârlad: construiește biserici și mănăstiri în miniatură din spatule de înghețată

Un profesor din Bârlad are o pasiune pe cât de frumoasă pe atât de rară. Construiește case și biserici în miniatură din imaginație sau după fotografii. Materialul folosit este lemnul, dar nu orice fel de lemn, ci spatule pentru înghețată.

Bogdan Damian are 29 de ani și, de patru ani, predă teologia la școlile din Tomești și comuna Pogana. Îi place enorm să lebiserica-miniatura-spatule-inghetata7 predea copiilor de la țară, pe care îi consideră mai religioși, mai liniștiți și cu mai mult bun-simț decât cei de la oraș. După orele de curs se retrage într-o magazie din curtea casei sale din Bârlad și construiește. Adoră să facă machete ale mânăstirilor, bisericilor și caselor, având talentul și viziunea în spațiu necesare pentru crearea lor.

„Totul a început în urmă cu 14 ani. Eram în clasa a VIII-a și mi-amintesc că nu prea aveam prieteni cu care să ies, mă plictiseam. Am ales să am o preocupare care să mă țină în priză și să facă să treacă timpul mai ușor. Am început încet, încet să fac case în miniatură folosind lemn, carton și aracet. M-am inspirat și din imaginile găsite pe internet, imagini ale mânăstirilor și bisericilor românești. Îmi aduc aminte că atunci petreceam chiar și zece ore în atelier. Acum stau mai puțin, pentru că nu mai am nici răbdarea nici timpul necesare. Cea mai prolifică perioadă a fost în anii de școală și apoi în studenție”, ne-a mărturisit Bogdan Damian.

Comenzile nu au întârziat să apară. Pe facebook!

biserica-miniatura-spatule-inghetata1Tânărul artist autodidact crede că a moștenit ceva din arta construcțiilor de la unul din bunicii săi, care a fost maistru în construcții. Talentul artistic este o calitate cu care s-a născut. L-au ajutat mult orele de desen tehnic și practica pe care a făcut-o la școala profesională, unde a lucrat cu aparatul de pirogravat. A fost angajat, pentru o scurtă perioadă, la o firmă de inscripționări, unde a prins câteva noțiuni de design.

„Orice lucrare necesită timp și dedicare. O machetă simplă poate fi realizată în două săptămâni și jumătate. Lucrările mele au, de regulă, dimensiunile 50 x 30 x 30 cm, dar am și lucrări mai mici care, evident, sunt mai valoroase. Fiecare lucrare este unică. Cele mai migăloase machete pe care le-am realizat au fost machetele mânăstirilor Galata și Putna, gradul de complexitate fiind dat de modelele turlelor și ferestrelor (de stil gotic)”, a mai spus Bogdan.

Până acum, tânărul profesor Bogdan Damian a reușit să realizeze câteva zeci de machete, din care, pe cele mai multe, le-abiserica-miniatura-spatule-inghetata făcut cadou prietenilor, iar pe câteva le-a vândut. Aflând de pe o rețea de socializare despre talentul lui, prietenii săi virtuali au comandat câteva machete, dar au făcut-o și alte persoane care au aflat de la prietenii și colegii săi de facultate.

„Am reușit să vând câteva lucrări, dar la prețuri destul de mici. Din păcate, în România, obiectele realizate manual nu au valoarea recunoscută de cei din străinătate, unde le-aș putea vinde de zece ori mai scump. Aș fi încântat să primesc comenzi din afară, aș fi mult mai motivat pentru că nu pot să exclud partea financiară din ecuație. Dacă în anii de școală lucram numai din pasiune, acum doresc să lucrez mai mult pe bază de comandă”, a mai declarat Bogdan Damian.

Mănăstiri precum Galata și Putna tronează în vitrina cu bijuterii din lemn realizate de profesorul Damian

biserica-miniatura-spatule-inghetata3Tânărul profesor a absolvit Facultatea de Teologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Nu știe de ce nu a optat, totuși, pentru secția de arte din cadrul facultății. I-ar fi plăcut, dar așa a fost să fie. Dacă nu i-ar fi plăcut religia nu ar fi simțit nevoia să construiască biserici și mânăstiri în miniatură. Printre zecile de lucrări se regăsesc și machetele Mitropoliei din Iași, mânăstirilor Galata, Putna, Sihăstria, Sinaia, Călugăra, Dobrovăț, Episcopiei Hușilor, dar și ale bisericilor Sf. Ioan și Sf. Împărați Constantin și Elena din Bârlad.

Bogdan Damian nu știe să existe în județ un alt pasionat de machete de case și biserici, dar cunoaște, în țară, persoane care au această pasiune, însă au abordări diferite. Aproape toți folosesc pirogravura și lacul pentru finisare, pe când Bogdan își acoperă lucrările cu vopsele.

Profesorii de la școală știu de pasiunea mai tânărului lor coleg pentru că Bogdan a donat școlii din Pogana macheta bisericii din localitate.

După mii de ore petrecute în atelier pentru a migăli la bijuteriile din lemn, Bogdan nu s-a gândit niciodată la o expoziție personală. Din păcate, acasă mai are doar câteva lucrări, dar timpul nu e pierdut pentru a crea noi machete cu care să bucure publicul într-o expoziție, unde să fie apreciate la justa lor valoare și nu doar din imaginile prezentate pe rețelele de socializare. (Mihaela NICULESCU)

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: