Home » Sport » Sâmbătă debutează noua ediție a campionatului județean de minifotbal

Sâmbătă debutează noua ediție a campionatului județean de minifotbal

Echipele înscrise în noul sezon al campionatului județean de minifotbal își încep sâmbătă aventura. Nouă echipe participă în ediția 2016 – 2017. Față de sezonul trecut nu va mai participa anul acesta PNV, dar s-au înscris Emma și Smaratex Boys. Celelalte echipe care luptă pentru trofeu sunt Victoria Morandi (campioana și câștigătoarea fazei județene a Cupei României), Inter Traian (vicecampioană), Spartanii, Red Star, Redcon 1, Zimbru și Simba. Competiția care abundă atât de prietenii , cât și de orgolii se bucură an de an de numeroși spectatori care se bucură astfel de fenomenul fotbalistic. Meciurile se vor disputa pe terenul sintetic din incinta Liceului “Emil Racoviță”.

De la primul campionat disputat în 2011 și până acum au participat la fiecare ediție Inter Traian, Victoria Morandi, Spartanii, Zimbru. Red Star nu a jucat în primul an, după care a participat la fiecare ediție și Simba a lipsit tot la o singură ediție până acum. Salvatorii a câștigat primele două ediții, după care Victoria Morandi a cucerit titlul în ultimele trei sezoane. Cupa României nu s-a disputat în primul sezon, iar Zimbru a cucerit trofeul de trei și Victoria Unistil o dată.

Anul acesta se va juca în sistem tur-retur, iar câștigătoarea campionatului va participa la Turneul Regional al Campionatului Național de minifotbal. Câștigătoarea fazei județene a Cupei României va participa la Turneul Final, care va avea loc în luna iunie 2017. În prima rundă campioana en titre Victoria Morandi întâlnește Smaratex Boys, iar Inter Traian se duelează cu Simba. Spartanii joacă cu Red Star, iar Redcon 1 joacă împotriva celor de la FC Zimbru.

Am mai fost în discuții cu câteva echipe, dar nu s-au concretizat și din acest motiv Emma stă în prima etapă. Există posibilitatea ca să avem și o a zecea echipă de săptămâna viitoare și ar avea o etapă restanță. Smaratex Boys care vine de la Pungești a mai participat patru ani, dar au luat pauză un an. În ediția 2013 – 2014 au participat chiar cu două echipe. Anul acesta favorite vor fi probabil tot Victoria Morandi și Inter Traian, pentru că o altă contracandidată nu este. Mai sunt echipe frumoase, care pot face din când în când meciuri excepționale. Dar când faci infuzii de jucători pentru a atinge nivelul de joc al formațiilor deja consacrate scazi în valoare până se leagă relațiile de joc. Pot apărea și tensiuni în sânul echipei, pentru că jucătorii care au ținut echipa în viață timp de câțiva ani se vor simți neîndreptățiți. Pentru orice echipă e important să fie un grup unit, să organizezi un banchet la sfârșit de campionat și astfel să asiguri continuitatea”, ne-a declarat Ciprian Păun, vicepreședintele Asociației Județene de Minifotbal Vaslui.

Oficialii vasluieni speră la un parcurs mai bun în competițiile naționale

După cinci ani vasluienii nu au reușit încă să atingă fazele superioare ale competițiilor naționale de minifotbal, dar asta nu îi oprește să se bucure în continuare de fenomen: „Speram să fie un campionat frumos, plin de fair-play, iar la sfârșit să fim reprezentați onorabil în competițiile naționale. Așteptăm de cinci ani acest lucru și vrem să oferim în sfârșit vasluienilor noi motive de mândrie. Sunt campionate care merg bine și câștiga. Noi stăm destul de bine, dar pentru că suntem reprezentați de puține echipe, nu primim nici măcar dreptul de a ne prezența cu două echipe la campionatul regional. Sunt județe ca Timișoara, Sălaj, Hunedoara, sau Cluj care au zeci de echipe. Timișoara e de referință, cu peste 100 active an de an, au opt ligi a câte șaisprezece echipe. Punctele se cumulează în clasamentul Federației de Minifotbal în funcție de rezultatele obținute în campionatele regionale, Cupă României și Campionatul Național. Dar mai există la nivel național și Cupa Firmelor și Campionatul de Old Boys, la care noi nu participăm. Am vrea să facem un mini campionat de Old Boys pentru minifotbal, cu măcar patru echipe. Ar juca fiecare cu fiecare de două ori și în două – trei săptămâni l-am finaliza ca să avem o reprezentantă și acolo. În cazul firmelor nu poate fi cazul să participăm, pentru că avem doar Redcon1 Morandi în campionat, iar la ei nu joacă doar angajații lor. Ar avea adversari redutabili în țară, pentru că sunt campionate în țară la care joacă firme care produc la nivel național și care au sute de angajați. Măcar o sută și dacă ținem cont că majoritatea caută forță de muncă tânără se găsesc suficienți cât să facă o echipă bună. La Vaslui nu avem o astfel de firmă care să ne reprezinte. Când pui în balanța că mai poți și juca împotriva unor foști jucători de fotbal, preferi să nu participi decât să te faci de râs”, a mai spus vicepreședintele Asociației Județene de Minifotbal Vaslui.

Deocamdată lipsa unei federații le pune bețe în roate

Pentru că minifotbalul nu a primit documentele necesare funcționării ca federație Asociația Județeană de Minifotbal Vaslui nu a putut accesa proiecte prin care să atragă copiii și tinerii. Pentru că minifotbalul nu era sport recunoscut și nu are federație națională, nu poate avea un certificat de identitate sportivă (CIS) pentru a obține fonduri. Au fost în schimb colaborări cu Asociația Județeană de Fotbal și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret: „Am știut însă la ce ne înhămam, dar ne-am dori să ne putem dezvolta mai mult, să pun oamenii într-o facilitare a participării la competiții. E cu totul altceva când ai finanțare pe teren, echipamente și tot ce înseamnă infrastructura sportivă. Le-ar rămâne doar să achite arbitrajul, pentru ca aceste sume nu pot fi incluse în proiecte, nu sunt eligibile. Ar însemna 10 lei pe echipe, pentru că un arbitru primește 20 de lei la un meci. Dar până ajungem acolo funcționăm așa, avem nevoie de istoric. Dacă ar fi cu titlu gratuit cred că s-ar înscrie mai multe echipe, tinerii s-ar ambiționa”, a adăugat Păun.

Gratuit nu e mereu mai bine pentru competiție

Dacă ar fi gratuită competiția cazurile de abandon ar putea crește și fără sprijinul unei Federații nu este o variantă sustenabilă: „Nu sunt cheltuieli mari, dar lipsa de seriozitate își spune cuvântul și te poți trezi că o echipă participă una – două etape după care nu mai reușește să aibă tot lotul la dispoziție. După două neparticipări sunt nevoit prin regulament să îi exclud. Întâlnim cazuri în care echipe care plac în ce privește organizarea nu au calitate pentru a câștiga competiții. Mai sunt altele care au calitate dar nu și seriozitatea necesară pentru a continua la nivel înalt. Au fost rare cazurile când s-au retras echipe din campionat până acum totuși. Poate fi frustrant să simți că arbitrul te-a nedreptățit dar noi ca structură ne dorim ca toată lumea să fie mulțumită și eu îi las să joace după potențialul lor. Dorim la Vaslui să păstram un echilibru între foști, actuali și viitori fotbaliști. Nu am acceptat ideea de profesionism pentru că principala caracteristică minifotbalului actual este perspectiva fotbalului amator”, a mai spus vicepreședintele Păun (George PROCA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: