Home » Justitie » Exclusiv! Problemele poliției vasluiene, pe masa de lucru a ministrului de Interne. ”În județul Vaslui, lucrurile sunt scăpate de sub control”

Exclusiv! Problemele poliției vasluiene, pe masa de lucru a ministrului de Interne. ”În județul Vaslui, lucrurile sunt scăpate de sub control”

”Incompetența și corupția din sistem au incapacitat Poliția Română”! Declarația îi aparține vicepreședintelui SNPPC, Dumitru Coarnă, care le-a oferit ziariștilor de la Est News, în exclusivitate, o radiografie necenzurată a situației din Poliția Română. Vicele de la SNPPC a participat la o întrevedere cu noul ministru de Interne, căruia i-a cerut în mod expres să ia măsuri pentru remedierea situației grave cu care se confruntă polițiștii din mediul rural vasluian și nu numai.

procuror-ruja

Procuror criminalist Alice Ruja

Iată că, încet, încet, problemele grave cu care se confruntă polițiștii ce activează în unitățile din mediul rural vasluian (ca de altfel în întreaga țară) ajung să intre în atenția celor care ar fi trebuit de mult timp să ia măsuri pentru remedierea lor. Demersul pe această temă inițiat de procurorul Alice Diana Ruja și cotidianul Est News continuă să provoace reacții din partea opiniei publice și nu numai. Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) a avut o reacție dură pe marginea acestui subiect prin vicepreședintele Dumitru Coarnă, care a o oferit, în exclusivitate pentru Est News, câteva declarații acide față de ceea ce se întâmplă acum în poliția din județul Vaslui, ca de altfel în toată Poliția Română.

Coarnă le-a vorbit jurnaliștilor de la Est News fără ocolișuri despre penuria de personal existentă mai ales la nivelul unităților de poliție din mediul rural, despre dotările mai mult decât precare și fenomenul infracțional în creștere. Iar explicațiile oferite de vicepreședintele SNPPC au fost la fel de tăioase. În același timp, Coarnă a salutat demersul făcut de procurorul Alice Ruja și cotidianul Est News și este convins că o reacție cât mai puternică a polițiștilor și a opiniei publice, în general, ar putea aduce o reformă pozitivă a sistemului polițienesc din România.

”Ordinea și siguranța publică în mediul rural, o păcăleală!”

”Chiar astăzi (vineri, 23 septembrie, n.r.) am participat la o întrevedere cu noul ministru de Interne, domnul Dragoș Tudorache. Am ridicat personal problema asta cu efectivele din mediul rural și am spus clar că la Vaslui problema, coarna_dumitru_snppcpractic, e scăpată de sub control! Populația rurală este lăsată la limita subzistenței în ceea ce privește siguranța publică. Indiferent cât ne-am dori noi, unul sau doi polițiști nu au cum să rezolve problemele de acolo. Mai ales că polițiștii din rural au și calitate de poliție judiciară, adică trebuie să instrumenteze și dosare penale, o activitatea care îți ocupă o foarte mare parte din timpul de lucru. Și atunci nu mai ai timp să faci și patrulare dacă faci și dosare penale. Ce se întâmplă acum în România cu poliția rurală, e ceva așa o amăgire, ca nu cumva să se spună că n-avem asigurată ordinea și siguranța publică în mediul rural. Dar, în realitate, e o păcăleală! În mediul rural ne păcălim pentru că acum totul e scăpat de sub control. Gândiți-vă că numai pentru rural avem un deficit de funcții de cel puțin 15.000 de funcții. De peste 15 ani, poliția rurală a fost lăsată așa, la marginea sistemului. Nu a fost updatată din punct de vedere logistic, al dotărilor, al personalului. Autoturisme de serviciu au fost aduse în mediul rural abia prin 2006, iar până atunci îți foloseai mașina personală. Numărul de polițiști nu că este insuficient,, ci este derizoriu, în bătaie de joc! Iar Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) și Ministerul Afacerilor Interne (MAI) nu au înțeles niciodată acest lucru și tot timpul au amânat la infinit această problemă a poliției rurale. Din păcate, cred că într-o zi se va ajunge să închidem porțile unităților de poliție din rural. Și cred că ziua aia nu e departe!”.

”Oameni neaveniți au gestionat pe corupție acest minister”!

Cât despre cauzele care au provocat această periculoasă stare de lucruri existentă la nivelul Poliției Române, Coarnă este adeptul teoriei că peștele de la cap se împute. Vicepreședintele SNPPC nu s-a sfiit să vorbească deschis despre două subiecte extrem de delicate, ba chiar considerate ”tabu” pentru toți lucrătorii din acest sistem: corupția și incompetența (mai ales a celor cocoțați în funcții de conducere, la vârful eșaloanelor superioare din Poliția Română).

politia_bacani”S-a ajuns aici din cauza lipsei de competență și a corupției din sistem. Acestea au adus, până la urmă, Poliția Română în stadiul ăsta de incapacitate sau cu o capacitate redusă de funcționare. Uitați-vă, zilele astea s-a tot vorbit prin presă despre un fost șef al IGPR – chestorul Liviu Popa – care a făcut nu știu ce accident în timp ce conducea mașina unui om politic. Deja se zvonește că în mașină s-ar afla și ceva sume de bani care trebuiau date cuiva, unui om politic, care dacă urma să ajungă din nou la putere, îl numea iarăși printr-o funcție mare prin minister sau în fruntea IGPR. În mod cert, cu abordări de tipul acesta, au ajuns astfel de oameni care au gestionat sistemul. Ei nu au ajuns în funcții doar pe criterii profesionale, de competență, ci prin sisteme de corupție. Nici la nivel de județe nu avem oameni destoinici, oameni de caracter care ar trebui să gestioneze corespunzător resursele. Din păcate, factorul politic influențează decisiv numirile în funcții. Și uite așa, oameni neaveniți au gestionat pe corupție acest minister, doar pentru ei și pentru cercul lor de interese”, a mai declarat Coarnă pentru Est News.

”În zonele delicate, măcar 3 polițiști pe comună”

Vicepreședintele SNPPC a mai spus că la întrevederea de vineri cu ministrul de Interne a solicitat înființarea unei comisii la nivelul ministerului care să elaboreze o nouă strategie pe resurse umane, care să permită rezolvarea definitivă a deficitului de personal existent la nivelul întregii Poliții Române. Ministrul Tudorache a dat asigurări că această comisie va fi formată și își va intra în atribuții încă de luni, 26 septembrie. În același timp, SNPPC a mai cerut ca polițiștii din mediul rural să fie plătiți și pentru orele suplimentare pe care lunar le efectuează: ”Nu pot să muncesc un om 300 de ore pe lună și să-l plătesc doar pentru 168! În același timp, ar trebui urgent ca mai ales în zonele delicate, să avem măcar trei polițiști pe fiecare comună. Astfel, se va putea face față cerințelor și realităților din teren!”.

 

About Simona Vasile

2 comments

  1. Patru cetateni certati cu legea le rad in nas autoritatilor,desi au bagat spaima in locuitorii satului ZIZINZA,com Deleni prin faptele deosebit de grave,fara ca cineva sa se implice si sa rezolve situatia.Patru cetateni din BULBOACA ,com Deleni au reusit sa terorizeze o comuna intreaga dupa rapirea unei persoane din satul ZIZINCA,com Deleni,desi reprezinta un real pericol social ,acestia nu iarta pe nimeni atunci cand li se pune pata.

    • LUCRURILE SUNT SCAPATE DE SUB CONTROL,CHIAR NU SE IA NICI O MASURA IPOTRIVA CELOR PATRU INFRACTORI DIN BULBOACA ,COM DELENI?
      CE ASTEAPTA SA MAI RAPEASCA PE CINEVA ?

%d blogeri au apreciat: