Home » Social » „Povesti de la bojdeuca”, prezentate la reuniunea de toamna a Academiei Bârlădene

„Povesti de la bojdeuca”, prezentate la reuniunea de toamna a Academiei Bârlădene

academia-barladeana-2Academia Bârlădeană s-a reunit din nou, sâmbătă 1 octombrie, propunând publicului mai multe provocări. Evenimentul, moderat de prof. Elena Monu, președinta Societății Culturale Academia Bârlădeană, a început cu lansarea unei cărți speciale – „Povești de la bojdeucă”, un basm cult scris de Ioan Onica, învățător la Școala din Grăjdeni și membru al Academiei Bârlădene.

Cartea cuprinde mai multe povești inspirate din viața satului, mai precis a localităților Grăjdeni și Fruntișeni. Am împletit realul cu fantasticul, încercând să prezint evenimente din viața satului dar și personaje care au trăit pe aceste meleaguri. Este o carte care sper că va plăcea mult copiilor”, a declarat Ioan Onica.

Scriitorul Simion Bogdănescu, cel care a făcut prezentarea cărții, este de altă părere.

Basmul cult este o specie literară complexă, care se adresează nu doar copiilor, ci și adulților. Basmul este romanul primei noastreacademia-barladeana-4 existențe, o oglindire a vieții în moduri fabuloase. Învățătorul Onica explică în volumul <<Povești de la bojdeucă>> numele satului, ne face cunoștință cu vitejii care au trăit la Grăjdeni, cum ar fi, de exemplu, Grăjdaru cel Viteaz. Autorul a ieșit din simpla lucrare didactică și s-a înălțat la arta literară”, a menționat Simion Bogdănescu.

În cadrul reuniunii de sâmbătă 1 octombrie, a avut loc și o avanpremieră lirică a volumului „Strămiazănoaptea” semnat de profesorul Ioan Puflea, alias Simion Bogdănescu. Volumul va fi lansat pe 29 octombrie, când Academia Bârlădeană va sărbători aniversarea scriitorului.

Evenimentul de sâmbătă s-a încheiat cu prezentarea făcută de prof. Elena Popoiu, vicepreședinta societății, numărului 3 (64) al revistei „Academia Bârlădeană”. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: