Home » Justitie » (Video) Maimuța de la benzinăria din Huși, foarte periculoasă. ”Mușcatura ei este similară cu cea a unui jaguar”, susține Adrian Cărăbăț, directorul Grădinii Zoologice Bârlad

(Video) Maimuța de la benzinăria din Huși, foarte periculoasă. ”Mușcatura ei este similară cu cea a unui jaguar”, susține Adrian Cărăbăț, directorul Grădinii Zoologice Bârlad

de Daniel MICU

Anchetă la Huși, după ce o studentă din Republica Moldova a postat pe internet imagini cu o maimuță ținută captivă în condiții improprii, într-o benzinărie de la ieșirea din oraș. Inspectori sanitar – veterinari, dar și polițiști au stat de vorbă cu angajații, dar și cu patronul acestora, pentru a se lămuri în ce condiții a ajuns animalul la Huși și dacă există sau nu documentele necesare deținerii și creșterii acestuia.

Localnicii spun că maimuța este acolo de ani de zile, este hrănită bine, dar admit că e chinuită și că locul ei este în natură, nu într-o benzinărie, într-o cușcă precum o colivie ceva mai mare. Nimeni nu înțelege rostul acestui spectacol grotesc, dar chiar și așa, nimeni nu a anunțat autoritățile despre faptul că un animal sălbatic trăiește chinuit.

Deși pare greu de crezut, de ani de zile, un babuin trăiește pe proprietatea unui om de afaceri din Huși. Asta, deși legislația în acest domeniu este una clară și restrictivă. Cei de la Direcția Sanitar Veterinară au aflat abia în cursul zilei de ieri despre faptul că o maimuță trăiește într o cușcă de fier, într-o benzinărie de la marginea orașului și și-au trimis imediat reprezentanții în zonă. Inclusiv polițiștii au început o anchetă în acest caz. Tacit, toată lumea știe în oraș despre existența bietului animal, însă nimeni nu a luat nicio măsură. Cei care trec prin zonă în mod frecvent s-au obișnuit cu prezența maimuței, îi aduc chiar de mâncare și i-o aruncă prin gard.

Spațiul e prea mic pentru maimuță. Îmi e milă de ea. Îi aduc mâncare de un an de zile. Este un angajat aici care o hrănește. Nu știu de ce o ține aici, pentru că astea nu sunt condiții. Iarna o ține în interior. E foarte prietenoasă, nu zgârâie, nu mușcă. Locul ei nu e aici. Mănâncă tot ce îi dai: de la pâine, morcov, ceapă, usturoi, până la nuci, semințe. E un animal chinuit”, ne-a spus o hușeancă.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=JG2zvHzjgXU&w=560&h=315]

Deranjat de prezența jurnaliștilor veniți să vadă dacă cele relatate de studentă pe facebook sunt reale, patronul a început să tune și să fulgere și să amenințe cu judecată. Inspectorii sanitar-veterinari și polițiștii sosiți la benzinărie au fost însă fermi în acest caz incredibil și au început cercetările. Cel mai probabil, babuinul va ajunge la Grădina Zoologică Bârlad, unde va stă o perioadă în carantină.

Traian Petcu, directorul Direcției Sanitar Veterinare Vaslui: ”Am început o anchetă în acest caz. Am trimis la firma respectivă un medic veterinar care are atribuții de poliție sanitar veterinară și bunăstarea animalelor. În paralel, am anunțat conducerea Poliției Muncipiului Huși, unde am prezentat situația și am cerut sprijinul conform legii privind protecția animalelor. Așteptăm rezultatul verificărilor din teren. Am discutat și cu reprezentanții Grădinii Zoologice din Bârlad, să vedem dacă pot primi în carantină acest babuin. Am primit un răspuns pozitiv. Rămâne să vedem dacă e cazul să dirijăm animalul la Bârlad. Maimuța stă în condiții nepotrivite, într o cușcă de fier. Urmează ca acest domn să ne prezinte documentele sanitar – veterinare pe care le deține pentru animal, dar noi nu am emis în județul Vaslui asemenea autorizație, apoi vom stabili pașii de urmat. Dacă nu are alt tip de documente, conform legii, animalul poate fi ridicat”.

Adrian Cărăbăț, directorul Grădinii Zoologice Bârlad, spune că maimuță pavian, grupa din care face parte și cea de la benzinăria din Huși, este una destul de periculoasă: ”Eu am vorbit cu domnul Petcu și mi-a spus că ar fi găsit totuși un proces-verbal de custodie. Altfel spus, maimuța aparține unui crescător avizat și o ține pentru reproducere în captivitate. Se pare că cel de la benzinărie s-ar fi angajat să ducă maimuța înapoi la proprietar, în termen de 48 de ore. Așteptăm să vedem ce se întâmplă. Nimeni nu poate deține un asemenea animal decât dacă are niște avize eliberate de cei de la Mediu. Aceste avize nu se dau oricum. Aceasta de care este vorba face parte din grupa maimuțelor de talie mijlocie, nu o găsești oriunde și nu poate fi deținută oricum. Mușcătura ei e similară cu cea a unui jaguar. Prezintă un grad ridicat de periculozitate. Este un caz la limita legii”.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: