Home » Justitie » Detalii bombă în dosarul contrabandiștilor de țigări din Zorleni!

Detalii bombă în dosarul contrabandiștilor de țigări din Zorleni!

de Răzvan CĂLIN

Țigările erau procurate de la persoane de etnie romă care fac trafic cu țigări de contrabandă în Piața ”Sf. Ilie” din Bârlad. Procurorii DIICOT Vaslui au stabilit că aproape nouă miliarde de lei vechi este prejudiciul provocat de rețeaua de contrabandiști de țigări din Zorleni, care îi avea în frunte pe Vasile Fâsicaru și concubina acestuia, Mirela Ghiorghiță. De multe ori, marfa era transportată la magazinele deținute în Zorleni de Fâșicaru chiar de către fiicele minore ale acestuia, care le aduceau de la Bârlad cu bicicleta.

tigari_frontiera4Amănunte surprinzătoare ies la iveală după ce procurorii și agenții DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism) Vaslui au reușit să definitiveze cercetările într-un dosar complex de contrabandă cu țigări. Este vorba despre grupul infracțional organizat și condus de Vasile Fâșicaru (62 de ani) și Mirela Ghiorghiță (43 de ani), ambii din Zorleni, care a fost destructurat de agenții Biroului Vaslui al DIICOT în urma unei acțiuni-fulger desfășurată pe 2 august a.c.

La data respectivă, procurorii și agenții de la Crimă organizată, ajutați de efective ale Jandameriei Române și Serviciului de Acțiuni Speciale (SAS), au efectuat mai multe descinderi, atât la domiciliul suspecților, cât și la magazinele pe care membrii rețelei le dețin în satul Zorleni. Mai mult, oamenii legii au descins și la Postul de Poliție Zorleni și la sediul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC) Vaslui, din cauză că a existat suspiciunea că ”afacerea” lui Fâșicaru and Co. s-a derulat cu acceptul sau chiar concursul unor funcționari publici din cele două instituții. Totuși, cel puțin până în momentul de față, procurorii DIICOT au infirmat această variantă.

Cert este că grupul infracțional condus de Fâșicaru a avut o activitate extrem de de prolifică în ultimii trei ani, anchetatorii stabilind că a cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare de aproape nouă miliarde de lei vechi. Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DIICOT, gruparea infracțională specializată în valorificarea unor cantități mari de țigări provenite din contrabandă a fost constituită în anul 2013. Marfa traficată ajungea în țară pe filiera arhicunoscută: erau introduse ilegal în România de cetățeni moldoveni sau cetățeni români, după care ajungeau la ”dealer”-ii de etnie romă ce activează cu sârg în Piața ”Sf. Ilie” din Bârlad. De la aceștia, rețeaua infracțională din Zorleni procurau țigările pe care le comercializau prin intermediul magazinelor deținute în localitate de Fâșicaru.

Fâșicaru și concubina sa, capii rețelei infracționale!

Procurorii DIICOT au stabilit clar că activitatea infracțională era coordonată și dirijată de Fâșicaru, a cărui mână dreaptă era concubina sa, Mirela Ghioghiță: ”Cei doi și-au creat o rețea de aprovizionare cu țigări provenite din contrabandă, ei ocupându-se efectiv de procurarea țigărilor de la persoanele de etnie romă din Piața Sfântul Ilie, precum și de la persoane din Republica Moldova, sau alte persoane neidentificate până în prezent, care se ocupă în mod obișnuit sau ocazional de vânzarea de țigări cu timbru de Republica Moldova, introduse în țară prin sustragerea de la controlul vamal. Ei au coordonat astfel, în perioada 2013 – 2015, activitatea de punere în vânzare a țigărilor provenite din contrabandă, prin intermediul a două magazine sătești, situate în sat / com. Zorleni: unul în zona «Islaz» și unul în zona «Centru» a comunei, ambele fiind puncte de lucru ale Întreprinderii Individuale (II) Fâșicaru Vasile, întreprindere individuală având ca asociat unic pe Fâșicaru Vasile”.

Cei doi au atras în grupul infracțional organizat persoane care să se ocupe efectiv de punerea în vânzare a țigărilor provenite din contrabandă, respectiv pe vânzătoarele angajate cu contract de muncă în perioada 2013 – 2015, la I.I. Fâșicaru Vasile.

Potrivit anchetatorilor, lui Fâșicaru i-a încolțit ideea de a se ”combina” în traficul ilicit cu țigări de contrabandă încă de prin anul anul 2009. Totul pe fondul solicitărilor venite din partea multor mușterii ai magazinelor sale care îi cereau și țigări mai ieftine, de genul celor vândute pe piața bârlădeană și traficate ilegal de peste Prut. Așa că nu a mai stat pe gânduri prea mult și, la început mai timid, a trecut la fapte, pentru ca ulterior, în câțiva ani, să prindă curaj și să pună la cale o rețea bine organizată de trafic cu țigări de contrabandă.

Capii rețelei și-au implicat și cei trei copii minori în distribuția de țigări de contrabandă!

Anchetatorii au reușit să pună cap la cap toate informațiile strânse de-a lungul investigațiilor și au stabilit în amănunt modul de operare al celor ce activau în grupul infracțional de la Zorleni. La un moment dat, din cauza problemelor de sănătate (afecțiuni locomotorii), Fâșicaru a lăsat în grija concubinei – Mirela Ghiorghiță – sarcina aprovizionării cu țigări de contrabandă. Așa că aceasta se ducea regulat în Bârlad în zonele cunoscute drept fief-uri ale contrabandiștilor de țigări, respectiv Piața ”Sf. Ilie” și talciocul din localitate. Trebuie spus că ancheta celor de la DIICOT vine să arate încă odată o realitate pe care cotidianul nostru a prezentat-o în repetate rânduri: contrabanda cu țigări din zona principalei piețe agro-alimentare a Bârladului se derulează nestingherită, sub nasul autorităților locale care par neputincioase sau nepăsătoare față de situație.

Inculpata se deplasa de regulă cu autobuzul, iar țigările le transporta în sacoșă. Țigaretele procurate erau depozitate la domiciliul comun al inculpaților Fâșicaru Vasile și Ghiorghiță Mirela, fiind transportate ulterior în cantități mici către cele două magazine”, se mai precizează în rechizitoriul întocmit de anchetatori.

Culmea este că pe Fâșicaru și concubina sa i-a lăsat inima să-și implice în activitățile infracționale și pe cele trei fete minore, rezultate în urma relației lor. Cele trei copile erau puse să transporte cu bicicletele țigările la magazinele din sat deținute de tatăl lor.

Țigările de contrabandă aveau nume codificate: ”caramele”, ”roșii”, ”albastre” etc!

Din 2013 activitatea rețelei infracționale condusă de Fâșicaru a început să se deruleze din ce în ce mai asiduu și după niște reguli bine stabilite de acesta împreună cu a sa concubină. Cei doi au atras în grupare și vânzătoarele de la cele două magazine (Maricica Lidia Vasilache,Claudia Mihaela Gavrilă, Daniela Istrate, Lizica Tanase și Tănase Alexandra Maria), care se ocupau efectiv de punerea în vânzare a țigărilor provenite din contrabandă. Fiecare își avea rolul său bine stabilit în grupare și toți respectau și urmau un set de reguli și procedee de acțiune menite să-i ferească de ochii autorităților.

Țigaretele erau transportate cu autobuzul, de regulă de către Ghiorghiță Mirela, până la domiciliul comun al celor doi inculpați, în sacoșă, astfel, fiind mai mic riscul de a fi verificată de către lucrătorii de poliție. Țigaretele erau depozitate la domiciliul liderilor grupului. De asemenea, Fâșicaru Vasile și Ghiorghiță Mirela au stabilit un set de reguli pentru ceilalți membri ai grupului, instruind persoanele care se ocupau de vânzarea efectivă a țigărilor provenite din contrabandă să folosească un limbaj codificat: pachetele de țigări erau denumite «caramele», «roșii», «albastre», «arături» și «subțirele» cu indicarea cifrei 100, 90, 80 sau literei «a«, «w«, iar cartușele de țigări erau denumite «blocuri». De asemenea, vânzătoarele erau instruite să nu țină la vedere astfel de pachete de țigări, să le vândă numai persoanelor care le solicitau expres și să semnaleze telefonic liderilor terminarea stocurilor. Vânzătoarele au fost astfel instruite că nu trebuie să aibă asupra lor decât câteva pachete de țigări, ținute sub îmbrăcăminte, în zona sânilor, unde lucrătorii de poliție care sunt de obicei bărbați, nu pot verifica. De asemenea, atunci când sunt găsite țigări provenite din contrabandă, trebuie să menționeze în cadrul declarațiilor date lucrătorilor de poliție faptul că sunt ale lor și în nici un caz ale liderilor. Inculpatele Vasilache Maricica Lidia, Gavrilă Claudia Mihaela, Istrate Daniela, Tanase Lizica și Tănase Alexandra Maria aveau rolul de a asigura vânzarea efectivă a țigărilor provenite din contrabandă, în modalitatea impusă de liderii grupări, să țină o evidența dublă pe un caiet, cu privire la aceste produse, înscris espre care au fost instruite că nu trebuie sub nicio formă pus la dispoziția autorităților care vin în control și de asemenea să facă solicitări de completare a stocurilor de țigări, în funcție de cererile clienților magazinelor, folosind limbajul codificat impus”.

Toți membrii rețelei își așteaptă judecata!

Anchetatorii au stabilit că Fâșicaru a pus în vânzare, prin intermediul magazinelor sale în perioada ianuarie 2013 – decembrie 2015, aproximativ 47.640 pachete de țigări provenite din contrabandă. Veniturile astfel obținute fiind împărțite exclusiv între cei doi, însă fără ca vânzătoarele să beneficieze de vreo parte din profitul înregistrat. S-a estimat că statul român a fost prejudiciat cu 571.331 de lei. Deși în decembrie anul trecut, Fâșicaru a sistat activitatea firmei sale, totuși el și concubina sa au continuat să comercializeze personal țigări de contrabandă până în ziua în care agenții DIICOT au descins la domiciliile lor, respectiv 2 august 2016. La data respectivă, de la domiciliul lui Fâșicaru au fost ridicate în vedera confiscării țigări provenite din contrabandă în valoare de 5.714.

În același dosar, procurorii DIICOT au mai descoperit o persoană din Zorleni care se ocupa cu traficul de țigări de contrabandă, respectiv Cleuța Lazăr. Aceasta deține un magazin situat în curtea locuinței sale, prin intermediul căruia comercializa țigări de contrabandă provenite tot de la persoane de etnie romă ce activează în zona Pieței ”Sf. Ilie” din Bârlad. Valoarea prejudiciului creat se ridică la 305.051 lei.

În consecință, procurorii DIICOT au decis trimiterea în judecată a lui Fâșicaru, a concubinei sale și vânzătoarelor pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat și contrabandă în formă continuată. Cleuța Lazăr a fost acuzată de săvârșirea infracțiunii de contrabandă în formă continuată. Fâșicaru este în arest la domiciliu, iar Mirela Ghiorghiță este sub control judiciar, în timp ce restul persoanelor implicate în acest dosar sunt cercetate în stare de libertate. Procesul urmează să se deruleze la Tribunalul Județean Vaslui.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: