Home » Administratie » Soluție neașteptată! Centrul de Afaceri „Tutova” s-ar putea transforma în spital

Soluție neașteptată! Centrul de Afaceri „Tutova” s-ar putea transforma în spital

Municipalitatea caută cu disperare modalitatea prin care să evite desființarea a trei secții ale Spitalului de urgență „Elena Beldiman” din Bârlad – Boli infecțioase, Pneumologie și Psihiatrie, ultimele două fiind găzduite de clădirea fostului spital TBC.

Zilele trecute, reprezentanți ai Primăriei Bârlad, ai spitalului bârlădean, dar și ai Direcției de Sănătate Publică Vaslui au  mers pe teren pentru a identifica spații potrivite mutării celor trei secții ale Spitalului „Beldiman”, ce riscă a fi închise. Pe surse, am aflat că fost văzut un imobil al CFR din zona Gării, o clădire din spatele Judecătoriei Bârlad, unde o vreme a funcționat secția Oncologie, dar și Centrul de Afaceri. Se pare că reprezentanții DSP au fost încântați de ultima locație, care, reamenajată, ar corespunde tuturor cerințelor impuse de Ministerul Sănătății.

Reamintim că Direcția de Sănătate Publică Vaslui (DSP) nu mai poate elibera autorizație de funcționare pentru spital decât cu condiția reabilitării clădirii în care se află aceste secții. Cum clădirea Spitalului TBC este mult prea degradată, iar pentru reabilitare și modernizare ar fi nevoie de 25 milioane de lei, singura variantă rămâne găsirea unui nou spațiu. Dacă demersurile nu se fac până în 31 decembrie anul curent, aceste secții riscă să fie închise așa cum s-a întâmplat la Iași, Craiova sau Constanța.

Consiliul Local al Municipiului Bârlad a aprobat recent alocarea a 800.000 de lei pentru rezolvarea problemei legate de îmbunătățirea condițiilor de funcționare a secțiilor amintite, o sumă care nu a mai fost alocată până acum într-o singură tranșă spitalului bârlădean. Cu acești bani s-ar putea recompartimenta clădirea Centrului de Afaceri și s-ar putea schimba astfel destinația imobilului ce ar putea deveni spital.

Deocamdată, nu s-a stabilit nimic concret, rămânând ca variantele să fie analizate amănunțit. După ce se va stabili imobilul în care vor fi mutate secțiile, proiectul de schimbare a destinației clădirii respective va fi trecut pe ordinea de zi în ședința de Consiliu și supus votului consilierilor locali.

Reabilitarea Spitalului TBC se impunea de multă vreme, fiind o problemă mai veche, de rezolvarea căreia depindea soarta mai multor secții ale spitalului, dar care nu a fost tratată cu seriozitate de vechile administrații. Așa s-a ajuns ca, în al doisprezecelea ceas, să se caute o soluție, contracronometru, pentru salvarea celor trei secții și asigurarea unor condiții decente pacienților. (Mihaela NICULESCU)

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: