Home » Social » Tensiune extremă la FEPA Bârlad! 29 de angajați, trimiși acasă! Câți urmează?

Tensiune extremă la FEPA Bârlad! 29 de angajați, trimiși acasă! Câți urmează?

Aruncând vina pe ”criza economică”, conducerea firmei bârlădene a concediat 29 de salariați începând cu data de 10 octombrie. Totuși, pentru a evita efectuarea unor plăți compensatorii către cei concediați, firma nu a anunțat că ar fi vorba despre disponibilizări colective. Salariații care au mai rămas în fabrică sunt extrem de tensionați și le este teamă că firma va fi falimentată în scurt timp.

de Răzvan CĂLIN

SC FEPA SA Bârlad se îndreaptă încet, dar sigur, către un destin implacabil: falimentul. Jurnaliștii de la Est News au tras în repetate rânduri semnale de alarmă în ultimii doi ani față de ”cancerul” care a măcinat în ultimii ani acest agent economic, până nu demult una dintre cele mai importante unități din economia județului.

fepa_barlad-1Recent, ne-au parvenit noi informații pe acest subiect, care denotă clar situația dezastruoasă în care se află FEPA Bârlad. Surse din interiorul fabricii, ne-au declarat că din 10 octombrie, 29 de salariați ai acestei firme au fost concediați. Însă, cei din conducerea firmei au căuta să evite cu orice preț disponibilizările colective, pretextând în schimb fel și fel de scenarii, cum ar fi desființarea locului de muncă din cauza crizei economice. De ce s-au ferit cei de la FEPA SA să anunțe disponibilizări colective? Explicația este destul de simplă: în acest fel au evitat eventualele plăți compensatorii de care cei disponibilizați ar fi trebuit să beneficieze.

”Ei spun că nu e vorba de disponibilizări colective, dar noi suntem 29 de toți cei care ne-am trezit că am rămas pe drumuri. Am primit preavize la timp, prin care fiecare dintre noi era anunțat că de pe 10 octombrie am rămas fără slujbă ca urmare a încetării contractului individual de muncă. În cazul meu au motivat că locul meu de muncă a fost desființat ca urmare a dificultăților generate de criza economică și financiară. Asta e bătaie de joc, pentru că de fapt vina e a lor, a celor din conducere, că nu au fost în stare să conducă fabrica așa cum trebuie. Au adus fabrica pe marginea prăpastiei și acum încep să scape de noi, să ne dea afară, pe motiv că e criză economică”, ne-a mărturisit unul dintre cei 29 de muncitori de la FEPA care de pe 10 octombrie au rămas fără slujbă.

Criza fără precedent prin care trece de câțiva ani FEPA SA nu poate fi pusă exclusiv pe seama crizei economice mondiale. Sunt voci ferme care acuză managementul defectuos, ingineriile financiare și firmele create special pentru a-i căpușa resursele financiare și materiale ale fabricii. Firma este în insolvență de câțiva ani și se află sub administrare specială, dar oamenii se tem că acesta este de fapt ultimul pas înainte ca agentul economic bârlădean să fie declarat falimentar și, la fel ca alte fabrici locale, să își pună lacătul pe porți. Urmând ca în scurt timp fabrica să fie vândută bucată cu bucată, așa cum a sfârșit, spre exemplu și ABROM SA.

”Fabrica este la pământ!”

”Am lucrat și sâmbete, și duminici, dar nu am fost plătiți mai deloc. În ultimii ani, nu am luat niciodată salariile întregi. Au ajuns să ne dea inclusiv avansul în două tranșe, la intervale de trei – patru zile, ceea ce este ilegal. Lichidarea lunii august am încasat-o abia acum, în octombrie. Iar acum ne mai dau și afară. Situația în FEPA este dezastruoasă. Fabrica este la pământ! Totul din cauza unui prost management. Cel puțin pentru moment, nu mai avem comenzi aproape deloc. A cuifepa_barlad-11 este vina că nu sunt comenzi? A noastră? Eu cred că e vina celor din conducere, a celor responsabili cu vânzările. Nu au fost în stare să păstreze măcar vechii clienți ai fabricii, darămite să aducă parteneri noi. Iar oalele se sparg tot în capul nostru, cei amărâți, care ne-am văzut de ale noastre, am muncit fără să crâcnim și acum ne-am trezit pe drumuri!”, ne-a mai spus un alt bârlădean proaspăt concediat de la FEPA.

Cel puțin curioasă este și lipsa de reacție a celor din sindicatul de la FEPA Bârlad, despre care, însă, salariații spun că în ultimii ani aproape că nu le mai reprezintă interesele, ci este mai degrabă un instrument obedient aflat la îndemâna conducerii firmei.

Reporterii Est News au încercat să solicite un punct de vedere din partea lui Vasile Mârzac, liderul sindical de la FEPA Bârlad. Însă, deși secretara ne-a promis că îi va transmite solicitarea noastră și acesta ne va contacta ulterior, Mârzac nu a făcut-o.

About Tehno Redactor

2 comments

  1. Nu era Solomon acuma cateva luni in campanie la fepa.Sa edem cum rezolva deputatul 29 de familii fara nici o speranta.Lapu asta de deputat nu stia ce rahat se intampla la FEPA ca… tot orasul stia de tunurile de acolo si muribunzi care muncesc ca prosti ca nu au alta sansa si se ineaca ca prosti in alcool si se distrug p ei si familiile lor.

    P.S sa te mai voteze dreaq de acuma si morti din cimitir.

%d blogeri au apreciat: