Home » Administratie » Una din două firme din județ încalcă legislația muncii

Una din două firme din județ încalcă legislația muncii

Una din două firme din județul nostru încalcă legislația muncii. O demonstrează controalele efectuate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui, care, în ultima lună, a amendat 92 de angajatori din cei 181 controlați, cele mai mari probleme fiind cele legate de lipsa instrucțiunilor proprii pentru fiecare loc de muncă și neasigurarea examenului medical atât la angajare cât și periodic.

Firmele din județ au în continuare mari probleme în ceea ce privește respectarea legislației muncii. Drept dovadă sunt neregulile descoperite de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui pe timpul controalelor desfășurate la agenții economici. Numai în luna septembrie, din cei 181 de angajatori verificați, 92 au fost găsiți cu abateri, motiv pentru care s-au aplicat 150 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 155.800 de lei. Aproape 80% din firmele sancționate au primit amendă pentru nerespectarea legislației privind sănătatea și securitatea în muncă. De asemenea, inspectorii de muncă au descoperit, tot în septembrie, și 13 persoane fără forme legale de angajare, pentru acestea aplicându-se amenzi în sumă de 110.000 lei.

Cele mai mari probleme rămân tot cele cu privire la securitatea și sănătatea în muncă. Neregulile constau în neelaborarea de instrucțiuni proprii pentru fiecare loc de muncă, neasigurarea examenului medical la angajare și periodic, neefectuarea instructajului de protecție a muncii, lipsa echipamentului de lucru și de protecție, neasigurarea materialelor necesare informării si instruirii lucrătorilor, neevaluarea riscurilor locurilor de muncă”, a declarat inspectorul șef al ITM Vaslui, Gheorghe Chirvase.

Tot în luna septembrie, angajatorii din județ au raportat șase accidente de muncă, fără ca vreo unul să fie mortal. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: