Home » Sanatate » Alertă: Pesta porcină bate la ușă!

Alertă: Pesta porcină bate la ușă!

Din cauza proliferării rapide a pestei porcine africane în țările vecine precum Ucraina și Republica Moldova, autoritățile veterinare din județul Vaslui sunt în alertă maximă. De altfel, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) Vaslui a declanșat o campanie de informare la nivel național cu privire la această maladie, dar mai ales la măsurile profilactice care trebuie aplicate. Mai multe focare de boală au fost confirmate pe teritoriul Ucrainei, chiar în apropierea graniței cu județul Botoșani.

În acest context, DSVSA Vaslui va distribui afișe pentru a populariza pericolul pe care îl reprezintă introducerea acestei boli pe teritoriul României. Printre sfaturile adresate populației de specialiștii veterinari se numără: interzicerea introducerii în țară a porcilor vii, a cărnii de porc proaspătă sau congelată, produse din carne de porc din Ucraina și Republica Moldova; să anunțe medicul veterinar de liberă practică din circumscripția sanitară veterinară respectivă toate cazurile de îmbolnăvire la porcine sau cele de mortalitate; fondurile de vânătoare să anunțe DSVSA Vaslui cu privire la depistarea mistreților bolnavi, găsiți orți sau accidentați, în vederea recoltării probelor biologice care vor fi analizate în laborator.

Informări și atenționări de acest gen au fost trimise și către Instituția Prefectului, Consiliul Județean Vaslui, Poliția de Frontieră, toate vămile și punctele de control vamal, IPJ Vaslui, primării, autogări etc.

Pesta porcină africană este o boală care afectează porcii domestici și porcii sălbatici, mistreții, fiind produsă de un virus. Este o boală cu o evoluție dramatică, cu 100% mortalitate și provoacă pierderi economice substanțiale țării pe teritoriul căreia evoluează, datorită restricțiilor care se impun prin comerțul cu animale vii și prin comerțul de produse de origine animală. În momentul de față nu există tratament sau vaccin contra acestei maladii. (Răzvan CĂLIN)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: