Home » Justitie » Revoltător! Medici vasluieni trimiși în judecată pe motiv că au eliberat fișe medicale false pentru viitori șoferi, unii bolnavi de epilepsie

Revoltător! Medici vasluieni trimiși în judecată pe motiv că au eliberat fișe medicale false pentru viitori șoferi, unii bolnavi de epilepsie

de Ionuț PREDA

Șapte medici și mai mulți angajați ai clinicii New Central Med, care își desfășura activitatea în Vaslui și despre care ziarul nostru a dezvăluit în 2014 că elibera fișe medicale false pentru obținerea de permise auto, au fost trimiși în judecată pentru constituire de grup infracțional, fals intelectual, instigare la fals și uz de fals.

elena-nitescu-dutaParchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui a trimis în judecată un număr de 15 persoane, angajați sau colaboratori ai New Central Med Bacău, care avea un punct de lucru și în municipiul Vaslui, pentru comiterea mai multor infracțiuni, printre care constituire de grup infracțional, fals intelectual, instigare la fals și uz de fals. Persoanele în cauză sunt acuzate că ar fi eliberat în fals fișe medicale cu mențiunea ”apt pentru condus autoturisme”, cu viza finală a clinicii, pentru persoane inapte medical, care nu ar fi fost consultate în realitate. Printre cei trimiși în judecată se află șapte medici de medicină internă, psihiatrie, ORL, unii angajați ai Spitalului Județean de Urgență Vaslui, precum și asistente medicale sau angajați ai clinicii.  Medicii vasluieni sunt: Abu Gamea Naeif (ORL), Elena Gabriela Strâmbeanu și Oana Cristina Zaharia, psihiatru. De asemenea, vor ajunge în fața instanței proprietarul clinicii New Central Med Bacău, Elena Nițescu Duță, precum și Silviu Cataramă, administratorul școlii de șoferi Uniprev Auto din Vaslui.

Ancheta a fost demarată în acest caz de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui în urma plângerii făcută de către fostul președinte al Colegiului Medicilor Vaslui, Mioara Dașcău. În calitate de medic de familie, Dașcău a sesizat fapul că pacienți aflați în evidențele sale cu afecțiuni grave, precum epilepsie sau sindrom Sprengel, se prezentau direct la clinică, unde obțineau toate vizele pe fișe medicală necesară pentru a susține examenul pentru obținerea permisului auto.

Elena Nitescu Duță, reprezentantul New Central Med Bacău, a mai fost trimisă recent în judecată într-un alt dosar, fiind acuzată că ar fi oferit mită bani și parfumuri către reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Vaslui pentru a obține avizele necesare funcționării clinicii.

new central medÎn anul 2014, cotidianul Est News a relatat despre neregulile de la clinica medicală New Central Med, unde erau eliberate, fără vreo examinare, fișe medicale în vederea obținerii permisului auto. Cazul intrase și în atenția Colegiului Medicilor și, în urma reclamației înaintate de instituție, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Vaslui a demarat o anchetă, de la sediul firmei fiind ridicate mai multe documente.

În urma cercetărilor, a ieșit la iveală că mulți dintre absolvenții școlilor de șoferi mergeau la o clinică privată, achitau o taxă și primeau fișa auto cu toate parafele necesare, fără a fi examinați de medicii specialiști. Unii dintre ei aveau probleme medicale grave, incompatibile cu dreptul de a conduce autovehicule. Aproape imediat după demararea cercetărilor, punctul de lucru din municipiul Vaslui a clinicii băcăoane a fost închis. Mai mulți vasluieni, care achitaseră deja taxele pentru examinare au fost obligați atunci să se deplaseze la Bacău fie pentru a fi consultați, fie pentru a-și recupera banii.

elena-nitescu-duta1-1Ancheta a mai arătat Elena Duță Nițescu, managerul clinicii New Central Med, și o apropiată a acesteia, psihologul Mihaela Cazacu, ar fi oferit, în luna februarie a anului 2014, bani și parfumuri conducerii Direcției de Sănătate Publică Vaslui, în vederea obținerii avizului de funcționare pentru deschiderea punctului de lucru din municipiul Vaslui. Zilele trecute, cele două au fost trimise în judecată, sub acuzația de dare de mită și cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui se arată că: „În perioada iulie-august 2014, prin intermediul unei asistente, șefa clinicii a oferit numitei Costache Luminița, director în cadrul Direcției de Sănătate Publică Vaslui, care însă a refuzat bunurile, suma de 100 euro și un parfum de damă în valoare de 69 euro, în scopul facilitării obținerii autorizației de funcționare a punctului de lucru din municipiul Vaslui al societății, pentru toate specialitățile menționate în cerere, deși punctul de lucru al societății nu îndeplinea toate condițiile impuse de normele legale pentru funcționare. În acceași perioadă, șefa clinicii a oferit prin intermediul aceleiași asistente și al numitei Mihaela Cazacu, psiholog în cadrul clinicii, suma de 800 de lei directorului executiv al DSP, Mihaela Vlada, în scopul eliberării autorizației pentru punctul de lucru din Vaslui al SC New Central Med SRL, care nu întrunea condițiile pentru autorizare, șefa DSP refuzând mita”.

La aceste acuzații, managerul clinicii, Elena Duță Nițescu, a recunoscut că a oferit un parfum directoarei DSP, Luminița Costache, însă a afirmat că a oferit respectivul produs ca pe un gest de politețe și nu pentru a obține vreun favor. Încercarea de mituire a ieșit la iveală în urma unui denunț făcut de una din asistentele medicale a clinicii, Geanina Ciubotaru, cea care s-a ocupat de formalitățile privind reavizarea punctului de lucru Vaslui a SC New Central Med SRL.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: