Home » Sanatate » Sistemul informatic al Casei de sănătate va merge când va beneficia de mentenanță. Ce vină au vasluienii care au rămas fără rețete?

Sistemul informatic al Casei de sănătate va merge când va beneficia de mentenanță. Ce vină au vasluienii care au rămas fără rețete?

Răbdarea medicilor și pacienților a fost pusă la grea încercare săptămâna aceasta, când, zile la rând, sistemul informatic pentru al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu a funcționat. Mii de pacienți din întreaga țară au rămas fără rețete, la fel ca și pacienții din județul Vaslui. Când se va rezolva problema? Purtătorul de cuvânt al CNAS, Augustus Costache, a declarat pentru Est News că sistemul va deveni funcțional în curând, problema fiind dată de lipsa mentenanței, pentru care contractul ar putea fi încheiat în câteva zile. Din luna mai 2015, mentenanța sistemului informativ al CNAS nu a fost asigurată de o firmă specializată ci doar de specialiști ai Casei.

„Nici la ora actuală nu este asigurată mentenanța sistemului informatic al Cardului Electronic de Asigurări de Sănătate (CEAS) și nici mentenanța Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS). Anul trecut, când a fost organizată licitația pentru cele două servicii, nu s-a înscris nicio firmă. Anul acesta, în iunie s-au înscris trei firme, numai că, în urma licitației, una dintre firmele care au pierdut a contestat licitația. S-a amânat, din acest motiv, încheierea contractului cu firma câștigătoare, respectiv Team Net International SA. Nu știu să vă spun când se va întâmpla acest lucru, dar trebuie să fie semnat contractul de mentenanță pentru că vedeți deja câte disfuncționalități există în sistemul informatic al CEAS”, a declarat purtătorul de cuvânt al CNAS.

Augustus Costache nu a putut să dea o dată la care va fi semnat contractul cu firma care a câștigat licitația oferind prețul cel mai mic, de 22,8 milioane lei fără TVA pentru ambele servicii de mentenanță. Costache a spus că au fost respinse contestațiile făcute de celelalte două firme participante, decizie luată de Consiliul Național de soluționare a contestațiilor. Din păcate, purtătorul de cuvânt al CNAS nu știa că una dintre firme a contestat decizia Consiliului la Curtea de Apel, care i-a dat câștig de cauză.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=xN4X_CUncuU&w=560&h=315]

Radu Tibichi, președintele CNAS, a declarat ieri că CNAS a atribuit contractul de mentenanță alianței Hewlet Packard – Novensys Corporation, care va presta servicii de mentenanță timp de trei ani, contra sumei de 87,6 milioane de lei fără TVA. Președintele CNAS spune că se va încerca semnarea contractului în maximum o lună, numai că, și în acest caz, mentenanța va fi asigurată de firmele specializate cel mai devreme peste două luni, pentru că firmele au cerut 30 de zile pentru a se familiariza cu sistemul informatic.

Până una – alta, și vasluienii vor beneficia de servicii medicale decontate de CNAS (trimiteri și rețete) în funcție de noroc, pentru că probabilitatea ca sistemul să cadă din nou este mare, IT-știi CNAS fiind depășiți. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: