Home » Justitie » Animalele lăsate nesupravegheate, pericole ascunse ale drumurilor publice

Animalele lăsate nesupravegheate, pericole ascunse ale drumurilor publice

În ultima perioadă s-au înregistrat mai multe accidente care au avut drept cauza principală animalele lăsate nesupravegheate pe drumurile publice. Cel mai recent a fost la începutul lunii octombrie, când, pe raza comunei Solești a fost înregistrat un grav accident de circulație. Un tânăr, de 26 de ani, se deplasa cu o autoutilitară pe D.N. 24, pe raza localității Solești din direcția Vaslui către Iași. La un moment dat, pe partea carosabilă a pătruns un cal, iar tânărul a încercat să-l evite. Autovehiculul a pătruns pe sensul opus de mers și a intrat în coliziune cu o autoutilitară condusă în mod regulamentar de un bărbat. Echipajul medical ajuns la fața locului a constatat decesul celuilalt șofer, un vasluian în vârstă de 60 ani.

afis-informare-proprietari-animale_Pentru a preveni astfel de evenimente grave, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și Serviciul Rutier au demarat campania „Pericole ascunse ale drumurilor publice!” adresată proprietarii/deținătorii de animale din județul Vaslui. Campania se desfășoară în mediul urban și rural, în localitățile care sunt tranzitate de drumurile naționale, respectiv drumul european 581.

Polițiștii, sprijiniți de autoritățile locale, vor organiza întâlniri cu proprietari de animale din mediul urban și rural care vor fi informați cu privire la măsurile pe care trebuie să le adopte când se deplasează cu animalele în preajma drumurilor naționale, respectiv a drumului european ce tranzitează județul, precum și cu privire la riscurile care apar atunci când sunt lăsate nesupravegheate animalele în apropierea drumului public. De asemenea, materiale preventive cu mesajul campaniei vor fi afișate în locurile publice de pe raza localităților care sunt tranzitate de drumurile naționale respectiv drumul european.

Prin această campanie polițiștii doresc să reamintească cetățenilor faptul că în conformitate cu prevederile Codului Civil „proprietarul unui animal sau cel care se servește de el răspunde, independent de orice culpă, de prejudiciul cauzat de animal, chiar dacă acesta a scăpat de sub paza sa”.

De asemenea, lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 lei. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: