Home » Invatamant » Concursurile pentru directorii din învățământ se lasă cu scandal! Acuzații clare că mulți din cei care câștigă „au spate”! Mărturia bombă a unui membru din comisia de evaluare!

Concursurile pentru directorii din învățământ se lasă cu scandal! Acuzații clare că mulți din cei care câștigă „au spate”! Mărturia bombă a unui membru din comisia de evaluare!

de Răzvan CĂLIN

După ce actualul director de la Colegiul ”Codreanu” Bârlad a pierdut la mustață concursul, a venit rândul și lui Georgel Bradu, directorul Școlii ”Iacov Antonovici”, cea mai mare din judet, din punct de vedere al numărului de elevi. Aici, concursul a fost câștigat de profesoara Mariana Balan, cea care a câștigat și concursul pentru postul de director al Școlii ”V. I. Popa”.  Culmea coincidenței, în mediul ăcolar se vorbește (nu de acum, ci de multă vreme) că Mariana Balan este una dintre portejatele șefei învățământului vasluian – Gabriela Plăcintă – care ar fi încercat și în urmă cu trei ani să o impună în fruntea Școlii ”Iacov Antonovici”. La Perieni, concursul pentru șefia școlii din sat a căpătat accente dramatice după ce unul dintre membrii comisiei de evaluare acuză conducerea ISJ Vaslui că vrea să impună director un candidat care nu a obținut punctajul minim necesar.

Concursul pentru ocuparea posturilor vacante de director din învățământul preuniversitar vasluian a generat patimi și dispute pe care puțini le-au prevăzut. Deși s-a dorit a fi o metodă infailibilă de a pune în fruntea unităților de învățământ doar oameni capabili și, mai ales, să limiteze la maxim orice influiență a politicului, nepotismului sau sistemului clientelar, iată că lucrurile nu stau chiar așa. Ba chiar s-ar putea spune că, în unele cazuri a dat naștere la veritabile scandaluri, dominate de patimi ce nu sunt deloc străine unei ”cutume” mai vechi care spune că cine vrea să fie director trebuie să îndeplinească o singură condiție: să aibă ”spate”.

Prima lovitură de teatru a venit la concursul pentru ocuparea postului de director al Școlii gimnaziale ”Episcop Iacov Antonovici” Bârlad. S-au înscris actualul director Georgel Bradu și profesoara Mariana Balan. Surprinzător este că amândoi au fost declarați admiși, însă punctajul cel mai mare l-a obținut Mariana Balan (133,925 de puncte, în timp ce Bradu a scos 131,925), astfel că ea va fi în fruntea școlii pentru următorii patru ani. Diferența de ”scor” extrem de mică dintre cei doi candidați a lăsat, automat, loc speculațiilor care mai de care. Mai ales că nu este pentru prima dată când numele Marianei Balan este vehiculat în ”sintagma” director Școala ”Episcop Iacov Antonovici”. Gurile rele spun că profesoara Balan este una dintre protejatele șefei învățământului vasluian – Gabriela Plăcintă. În urmă cu trei ani a provocat o veritabilă revoltă a cadrelor didactice de la Școala ”Episcop Iacov Antonovici”, la urechile cărora ajunsese zvonul că directoru Bradu urma să fie demis. Iar singurul motiv plauzibil, conform chiar celor spuse de unii dintre profesorii școlii, a fost că ”generalul” Plăcintă dorea să-l schimbe din funcție pe Bradu pentru că, pur și simplu, ”protejata” ei râvnea să fie director al cele mai mari școli din județ și una dintre instituțiile de învățământ de elită. Trebuie spus că profesoara Balan este directorul Școlii gimnaziale ”V. I. Popa” din Bârlad (fost Școală nr. 6), însă, probabil, o școală de cartier nu e la fel de tentantă ca una de talia fostei Școli nr. 8. Dacă în 2013, schimbarea nu a putut fi pusă în practică, iată că acum, după concursul respectiv, atât Gabriela Plăcintă, cât și Mariana Balan se pot declara satisfăcute. Asta doar în cazul în care profesorul Bradu nu va depune contestație. Mai spunem că Marian Balan a concurat și pentru postul de director de la fost Școală nr. 6 și, ”surpriză”, a fost declarată câștigătoare.

Tița Chiru a pierdut fotoliul de director al Colegiului ”Codreanu”!

chiru_titaUn alt caz similar s-a petrecut la Colegiul Național ”Gheorghe Roșca Codreanu”, unde actualul director, Tița Chiru, a pierdut funcția la o diferență extrem de mică. Câștigătoare a fost desemnată Daniela Rodica Jitcă Horoiță, cu 138,775 de puncte, în timp ce Tița Chiru a scos 138,050 puncte. Rezultatul este surprinzător pentru că toată lumea se aștepta ca tot actualul director să se mențină pe funcție, așa cum s-a întâmplat în cazul celorlalte școli din localitate.

Tița Chiru a declarat pentru ”Est News” că încă nu a luat o decizie dacă va contesta sau nu acest rezultat. Oricum, până pe 20 noiembrie, când ar trebuie să depună contestație, are timp berechet să se gândească. În rest, s-a abținut de la orice alt comentariu față de rezultatul concursului.

Daniela Rodica Jitcă Horoiță a concurat și pentru postul de director adjunct la Colegiul ”Codreanu”, obținând tot 138,775 de puncte și suflându-i, astfel, fotoliul contracandidatei sale, profesoara Mihaela Cârjonțu (actualul ocupant), cu 127,500 puncte.

Conducerea ISJ face presiuni pentru a elimina un membru ”incomod” al comisie de evaluare de la Școala Perieni!

La Școala gimnazială din comuna Perieni, spiritele s-au încins atât de tare încât s-a lăsat cu acuzații grave, de sabotaj la adresa comisiei de concurs. Acuzațiile au venit din partea unuia dintre membrii comisie de evaluare a CV-urior candidaților, profesoara Alina Chiper. Este viceprimarul comunei Perieni și a fost desemnată membră a comisiei de evaluare din partea autorității locale. La concurs s-a înscris doar Marian Gabi Gavrilescu, actualul director. Numai că, la proba de evaluare a CV-ului, Alina Chiper i-a acordat doar 3,25 de puncte, în timp ce ceilalți doi evaluatori l-au apreciat cu câte șapte puncte.

chiper_alina_mihaelaMi-au spus ca nu este posibil și mi-au cerut sa justific acordarea punctajului. Am argumentat fiecare punctaj de la primele trei puncte ale fișei de evaluare și mai departe vazând că nu mă conving să accord punctajul impus de ei, nu au mai continuat re-evaluarea fisei mele ci au inceput să mă amenințe afirmand că am un conflict de interes cu candidatul. Reprezentantul din minister, căruia nu-i mai stiu numele, a sunat inspectorul general, a dat telefonul pe speaker ca să vorbească cu președinta. Aceasta a atentionat-o pe doamna inspector general ca este pe speaker, doamna inspector întrebând dacă poate veni in sală. Domnul din minister a luat telefonul, a ieșit afară să continuie convorbirea, a revenit, a spus că e clar si nu are rost să mai insiste, i-a spus d-nei președinte să ia o foaie de hârtie și să ȋncheie un proces – verbal. Domnul din minister a dictat cuvânt cu cuvânt, președinta a scris, martori fiind membrii comisiei și liderul de sindicat al școlii. La final am fost puși să semnăm, iar ȋn dreptul meu am scris că am considerat abuziv mijlocul de impunere a punctajului. Pe baza acelui proces – verbal, candidatul a fost declarat reprogramat, iar inspectoratul a trimis o adresă prin care solicit înlocuirea mea din comisie”, ne-a declarat Alina Chiper.

Vicperimarul de Perieni susține că nota mică pe care i-a acordat-o candidatului este perfect justificată pentru că acesta nu avea la dosar o serie întreagă de documente necesare. Mai mult, Alina Chiper este convinsă că, în realitate, se dorește cu tot dinadinsul ca actualul director al școlii din Perieni să fie menținut în funcție pentru că este simpatizat de cei de la PSD. Cum șefa ISJ Valsui are aceeași culoare politică, lucrurile ar căpăta o logică. Însă, Alina Chiper a declarat jurnaliștilor de la Est News că din ziua concursului (28 octombrie) a primit tot felul de amenințări, mai mult sau mai puțin directe, prin care i se sugera că cel mai bine este să se retragă din comisia de evaluare: ”Ceea ce se poate deduce din tot acest carambol este faptul că respectivul candidat trebuia promovat pe orice cale, prin orice mijloc de influențe și intimidare a membrilor comisiei. Ca membru evaluator nu am avut dreptul să acord punctajul pe care am considerat că-l ȋntrunește candidatul conform fișei și a documentelor justificative prezentate, ci trebuia să accept un punctaj impus. Am fost amenințată telefonic că dacă nu voi fi ȋnlocuită, ȋmi vor face plângere penală. Chiar doamna inspector general Plăcintă i-a spus acest lucru domnului Florin Bleoju, consilierului domnului primar Alexandru Iacob. Nu mi se pare normal ceea ce se întâmplă. Aștept să văd cum vor justifica cei de la inspectorat că eu aș fi în vreun conflict de interese și că ar trebui să plec din comisie”.

Am fi dorit să consemnăm și punctul de vedere al Gabrielei Plăcintă, șefa învățământului vasluian, însă nu ne-a răspuns la telefon.

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: