Home » Sport » Rugbystul bârlădean Cristian Chirică, în lotul Stejarilor

Rugbystul bârlădean Cristian Chirică, în lotul Stejarilor

de George PROCA

Se apropie momentul în care tânărul rugbyst bârlădean Cristian Marian Chirică va deveni o piesă de bază în angrenajul echipei naționale a României. Acesta a fost convocat în premieră de antrenorul Lynn Howells în vederea unor meciuri test.

cristi-chirica-nationala-stejariGalezul de 66 de ani se va baza pe jucătorul de linia a III-a în vederea meciurilor pe care echipa naționala le va disputa cu Statele Unite ale Americii (12 noiembrie), Canada (19 noiembrie) și Uruguay (26 noiembrie). Toate meciurile vor avea loc pe Stadionul „Arcul de Triumf”, de la ora 18:00. Flankerul a mai luat contact anul acesta cu echipa secundă, la Bârlad, cu ocazia trialului România A – XV-le Președintelui. A fost păstrat apoi în lot pentru meciurile disputate cu selecționata galeză Crawshays Welsh RFC.

Încă o dată jucătorul meciului

cristi-chirica-omul-meciului-cu-poli-iasiCristian Chirică nu dezamăgește încrederea primită din partea antrenorului său de la Știinta Baia Mare și continua forma bună arătată în ultima vreme. La finalul fiecărei partide observatorul partidei are obligația de a nominaliza „omul meciului”. În confruntarea dintre vicecampioana României, C.S.M.Știința Baia Mare și C.S.Politehnica Iași, Nicolae Frîncu oficialul Federației Române de Rugby s-a oprit asupra purtătorului tricoului cu numărul șapte de la gazde, flankerul de doar 19 ani Cristian Marian Chirică. Ca un paradox, pe data de 1 august, la finalul primei partide a stagiunii 2016-2017, tot contra ieșenilor, flankerul zimbrilor a fost desemnat în premieră, de către observatorul jocului, clujeanul Gheorghe Sabău, ca fiind “omul meciului”. De atunci a fost o piesă vitală în garnitura băimărenilor, iar jocul său a fost unul extrem de calitativ.

Federația Română de Rugby, prin comisia special desemnată să analizeze meciurile săptămânale din SuperLiga CEC Bank, l-a inclus de mai multe ori anul acesta pe csm-stiinta-poli-iasibârlădeanul Cristian Chirică în echipa etapei.

Rugbystul legitimat la Știința Baia Mare a prins și echipa ideală a turului competiției, o încununare a prestațiilor foarte bune din acest sezon. Bârlădeanul are șanse mari să cucerească un trofeu anul acesta, după ce echipa sa ocupă locul trei în Cupa Regelui, dar cu un meci mai puțin disputat decât Steaua București. CSM Știința Baia Mare este în luptă și pentru SuperLigă, unde ocupă locul trei, la doar trei puncte de liderul Timișoara Saracens. La echipa care a cucerit ultimul trofeu în 2014 mai evoluează alți doi bârlădeni: Alexandru Bucur și Alexandru Țiglă. Ultimul a marcat un eseu cu Poli Iași și a fost declarat omul meciului în victoria cu Dinamo.

eugen-apjokDeja Chirică este o certitudine pentru mine. Este jucătorul care se vede mai puțin dar muncește foarte mult pe teren. Mă bucură foarte mult și convocarea lui la echipa națională. Este important ca el să i-a pulsul la prima reprezentativă și la cel al nivelului rugbystic internațional, iar cu timpul să continue ascensiunea spre înalta performanță”, a declarat Eugen Apjok, antrenor principal C.S.M. Știința Baia Mare.

Născut pe data de 9 aprilie 1997, Cristi Chirică, la 1,91 m și 95 kg, este un jucător de profil ofensiv putând evolua atât ca flanker cât și ca închizător. Sportul cu balonul oval i-a fost insuflat de către tehnicianul Ioan Harnagea sub comanda căruia a făcut primii pași în 2011. Doi ani consecutivi (2013 și 2014) a fost medaliat cu aur la Campionatul Național de rugby în 7, fiind în 2014 și 2016 selecționat la echipa națională a României Under 17 ani iar din 2015 în cea de Under 18 ani. Pe data de 19 aprilie 2014, a făcut parte din primul XV aliniat de România în finala pentru locurile 3-4 a Campionatului European de la Poznan câștigată de Stejărei, 41-7 contra reprezentativei similare a Poloniei. Tot în acest an în luna mai jucătorul născut la Bârlad a fost prezent la cea de-a opta ediție a Turneului de Rugby 7 Stanislav Sevens, o competiție de verificare a potențialului sportivilor înaintea meciurilor pe care tricolorii le-au disputat la Rugby Europe Trophy.

În vederea disputării celor trei partide, antrenorul Lynn Howells a selectat un lot de 32 de jucători, dintre care 17 formează pachetul de înaintare și 15 sunt jucători de treisferturi. Din jucătorii convocați, 15 provin de la campioana României, Timișoara Saracens, cinci de la CSA Steaua, patru de la Știința Baia Mare, unul de la CS Dinamo și unul de la U Cluj, iar șase jucători evoluează la cluburile din Franța.

“Lotul care a fost stabilit este format din cei mai buni jucători care au evoluat în acest tur al sezonului 2016-2017 al SuperLigii CEC Bank, la care au fost adăugați câțiva jucători tineri care au ieșit în evidență prin jocul bun pe care l-au făcut. Legat de cele trei meciuri pe care le vom disputa, nu pot să spun decât că îmi mențin declarația pe care o dau întotdeauna când jucăm, aceea de a câștiga fiecare meci, de a-l trata cu foarte mare seriozitate. Categoric, dincolo de dorința de victorie, trebuie ca aceste meciuri să arate un pas înainte în dezvoltarea noastră ca nivel de joc, comparativ cu ceea ce am jucat în Cupa Europeană a Națiunilor și la Nations Cup. Meciurile din noiembrie sunt foarte importante pentru noi pentru că sunt un ultim test înaintea începerii campaniei de calificare la Cupa Mondială din Japonia”, a declarat Lynn Howells, antrenorul României”.

Lotul convocat pentru meciurile test:

PILIERI: Mihai Lazăr (Castres Olympique), Constantin Pristaviță (Stiinta Baia Mare), Alexandru Țăruș (Beziers), Alexandru Gordas (CSA Steaua), Ionel Badiu (Carcassonne)

TRĂGĂTORI: Andrei Rădoi (Timișoara Saracens), Marian Căpățână (Timișoara Saracens), Florin Bardasu (Știința Baia Mare)

LINIA A DOUA: Valentin Popârlan (Timișoara Saracens), Marius Antonescu (Tarbes), Johan Van Heerden (Știința Baia Mare), Ionuț Mureșan (Timișoara Saracens)

LINIA A TREIA: Viorel Lucaci (CSA Steaua), Andrei Gorcioaia (Valence d’Agen), Stelian Burcea (Timișoara Saracens), Vasile Rus (Timișoara), Cristi Chirica (Știința Baia Mare)

MIJLOCAȘI LA GRĂMADĂ: Valentin Calafeteanu (Timișoara Saracens), Tudorel Bratu (Dinamo), Florin Surugiu (CSA Steaua )

MIJLOCAȘI LA DESCHIDERE: Ovidiu Melniciuc (U Cluj), Jody Rose (Timișoara Saracens)

CENTRI: Florin Vlaicu (CSA Steaua), Jack Umaga (Timișoara Saracens), Florin Popa (Timișoara Saracens), Tangimana Fonovai (Timișoara Saracens)

ARIPI: Stephen Shennan (Timișoara Saracens), Ionuț Dumitru (CSA Steaua), Mădălin Lemnaru (Timișoara Saracens), Nicolas Onutu (La Voulte-Valence)

FUNDAȘI: Cătălin Fercu (Timisoara Saracens), Marius Simionescu (Timisoara Saracens)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: