Home » Sanatate » Spitalul bârlădean, strivit sub povara amenzilor: peste 500 milioane de lei vechi în nici doi ani, pentru lipsă de condiții!

Spitalul bârlădean, strivit sub povara amenzilor: peste 500 milioane de lei vechi în nici doi ani, pentru lipsă de condiții!

de Simona MIHĂILĂ

Palmă serioasă pentru Spitalul de Urgență ”Elena Beldiman” Bârlad, zilele trecute, după ce Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui i-a aplicat, nici mai mult, nici mai puțin, de 11 amenzi, în valoare de 5.900 de lei (59 milioane de lei vechi), în urma unui control efectuat la Compartimentul Primiri Urgențe (CPU). Amendat a fost și Spitalul municipal Huși (cu 1.000) de lei, tot pentru grave deficiențe de funcționare în cadrul CPU.

vladaPotrivit conducerii DSP Vaslui, în respectivele compartimente nu se cunosc și nu se aplică în mod corect procedurile de curățenie.
”La CPU al Spitalului «Elena Beldiman» din Bârlad nu este asigurat un spațiu pentru consultații specific pediatrice, nu sunt respectate protocoalele de lucru și s-a constatat utilizarea de produse biocide neavizate de Ministerul Sănătății și nerespectarea clauzelor și condițiilor specificate în avizele sanitare. La Spitalul din Huși, inspectorii care efectuat controlul au constatat, printre altele, că nu erau asigurate substanțe antiseptice la punctele de alimentare cu apă, iar deșeurile provenite din activitatea medicală nu erau colectate în mod corespunzător. Totodată, spațiile sunt subdimensionate, iar mobilierul necorespunzător”, a declarat, pentru reprezentanții mass-media, Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.

Spitalul bârlădean se confruntă cu cea mai neagră criză din toată existența sa de până acum. Amenințat cu închiderea, din cauza condițiilor improprii în care se desfășoară actul medical (de la lipsa unor elementare reguli de igienă, inexistența dotărilor, până la nesiguranța clădirilor în care sunt internați pacienții), Spitalul ”Beldiman” este în postura nu doar de a fi vitregit de finanțări importante, dar de a și pierde sume considerabile pe care le-ar putea cheltui în folosul pacienților.

Valoarea cumulată a amenzilor aplicate spitalului, de câtre DSP, începȃnd cu anul 2014, depășește 50.000 lei (500 milioane de lei vechi).

În 2016 a ploua cu amenzi la ”Beldiman”

Numai dacă ne referim la cele din anul în curs situația este mai mult decât alarmantă. Unitatea a luat-o cu sancțiunile încă din ianuarie, când a fost amendat cu 10.000 lei pentru transportul pacienților la consultul interclinic în condiții necorespunzătoare și cu un mijloc de transport neautorizat.

Ĩn urma controlului tematic din acest an, a fost aplicată o amendă de 5.000 lei pentru nerespectarea structurii spațiului funcțional și a circuitelor funcționale în mai multe secții. De asemenea, unitatea sanitară a primit un avertisment pentru că nu a asigurat condițiile necesare pentru izolarea bolnavilor care reprezintă surse de boli transmisibile, nu a asigurat spațiile și condițiile de depozitare a produselor și a ustensilelor/instrumentarului/lenjeriei, dar și pentru utilizarea de produse biocide neconforme și neasigurarea examinărilor medicale conform reglementărilor sanitare (personalul care manipula alimente nu avea monitorizată starea de sănătate conform legii).

Aceleași tipuri de nereguli au fost semnalate și la controlul încrucișat efectuat în luna martie a acestui an, cȃnd au fost aplicate sancțiuni pentru șefii de secții, în valoare totală de 5.000 lei. O amendă de 1.000 lei a primit și un medic de la Compartimentul de Primiri Urgențe, în urma unei sesizări.

O altă amendă serioasă, în valoare de 10.000 lei, a fost aplicată la în luna mai 2016, cu ocazia unei acțiuni de recontrol, din cauza faptului că nu au fost remediate deficiențele constatate la nivelul Blocului Operator destinat compartimentelor ORL și Oftalmologie (nerespectarea circuitelor funcționale, dotare și finisare necorespunzătoare).

About Tehno Redactor

2 comments

  1. Cei care au condus au administrat in acest mod spitalul nu raspund cu nimic ,nu pot fi demisi??

  2. Oricat de dureros ar fi ,macar in ultima clipa cei ce au facut controale nu au mai ascuns adevarul.Poate asa nu vor mai muri oameni nevinovati la usa acestui spital numit ,,de urgenta,,.Numai cine nu a avut ocazia pentru el sau un apartinator sa ajunga aici la urgenta nu a simtit pe pielea sa ce inseamna urgenta la Barlad.Denumirea de urgenta nu aduce bolnavilor servicii medicale mai bune.Asa ca mai bine spital decat spital de urgenta cu asemenea conditii.

%d blogeri au apreciat: