Home » Administratie » Vasluienii nu se îngrămădesc să-și vaccineze antirabic câinii!

Vasluienii nu se îngrămădesc să-și vaccineze antirabic câinii!

de Răzvan CĂLIN

Până în momentul de față, se estimează că din cei circa 150.000 de câini, doar aproape 40% au fost vaccinați antirabic.

După aproape doi ani de la demararea campaniei, vaccinarea antirabică a câinilor din județul Vaslui înaintează extrem de anevoios. Cauza principala este tocmai refuzul unei mari părți a proprietarilor de câini, pe motiv că nu pot suporta cheltuielile.

Pentru fiecare câine care îl are în bătătură, proprietarii trebuie să scoată 15 lei din buzunar. Suma reprezintă doar contravaloarea microcipului, căci vaccinul antirabic și manopera sunt suportate de către statul român. Problema este că potrivit legislației în vigoare, fiecare câine trebuie în mod obligatorie sterilizat, vaccinat antirabic și microcipat.

Așa că în momentul în care intri în curtea omului și îi spui că are de dat câte 15 lei pentru fiecare din cei cinci câini pe care îi are, acesta îți spune sec: ”Du-te dom‘le de aici că nu am atâția bani!”. Apoi, mai este un alt aspect. Când intri în curtea omului, obsrevi că are patru câini, să spunem. Dar el susține că numai unul e al său și restul sunt ai vecinului, sau nu știe ai cui sunt. Și atunci, ce poți să mai faci? Pe de altă parte, problema ar fi foarte simplu rezolvată dacă s-ar aplica legea în vigoare care spune clar pentru astfel de situații: ai găsit patru câini în curtea omului, din care doar unul e al lui, atunci pe ceilalți trei îi ridic și îi duci la adăpostul sau padocurile primăriei. Dacă în 14 zile nu îi revendică nimeni, vor fi eutanasiați. Altfel, vom trena cu această problemă la infinit, ceea ce nu este deloc bine. Căci ne mai mirăm de ce mai avem câini mulți pe străzi, de ce ne mușcă, câte cheltuieli are statul cu persoanele mușcate etc. Atât timp cât câinii din gospodăriile populației nu vor fi microcipați și vacinați, pericolul rabiei va plana tot timpul. Când apare câte un focar dintr-o boală ca asta, cu implicații adânci, toată lumea se dă cu capul de pereți și se agită. Dar atunci, deja este prea târziu”, ne-a declarat medicul veterinar Ioan Bejan, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Vaslui.

Din momentul în care a fost demarată campania de vaccinare antirabică și până în prezent au fost vaccinați aproximativ 40% din totalul efectivului de circa 150.000 de câini din județul Vaslui. Campania ar fi trebuit finalizată încă de la începutul lui 2015, însă din cauz asituației existente, perioada de implementare a fost prelungită cu încă un an. Dar iată că nici în momentul de față acțiunea nu a fost finalizată.

Situația devine și mai periculoasă dacă ne gândim că zecile de mii de maidanezi care zburdă libere prin județ nu au fost nici ei vaccinați antirabic și microcipați. Cu alte cuvinte, rabia are un teren cât se poate de propice pentru proliferare în rândul animalelor domestice. Centrul European de Prevenție și Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) clasează România printre primele țări din Europa în ceea ce privește incidența rabiei la animalele sălbatice și cele domestice. În condițiile în care virusul rabic se transmite cu ușurință de la animalele sălbatice la cele domestice și, în special, la câinii vagabonzi, atunci putem realiza încă o dată pericolul pe care îl reprezintă maidanezii. Iar de astfel de patrupede nu ducem lipsă în județul nostru, Bârladul ocupând chiar un loc fruntaș la acest capitol, cu peste 3.000 de câini comunitari zburdând nestingheriți pe străzile orașului.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: