Home » Administratie » Vizită secretă a primarului Boroș la București, în cazul Spitalului de Urgență ”Elena Beldiman”. Ce au de ascuns autoritățile în legătură cu posibila închidere a spitalului?

Vizită secretă a primarului Boroș la București, în cazul Spitalului de Urgență ”Elena Beldiman”. Ce au de ascuns autoritățile în legătură cu posibila închidere a spitalului?

Cu mai puțin de două luni înainte de termenul limită impus de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui pentru conformarea în vederea eliberării autorizației de funcționare a secțiilor Pneumologie, Psihiatrie și Boli infecțioase, autoritățile au intrat în fibrilații.

Săptămâna trecută, o echipă formată din reprezentanți ai Primăriei Bârlad și ai spitalului bârlădean a fost la Ministerul Sănătății. Plecarea la București s-a petrecut într-un secret desăvârșit, pentru ca nu cumva la urechile ziariștilor să ajungă vreun amănunt. Motivul pentru care autoritățile nu discută subiectul decât în spatele ușilor închise este unul îngrijorător: se pare că soluția găsită de autorități, considerată salvatoare, aceea de a muta secțiile – problemă la Centrul de Afaceri ”Tutova”, nu este de niciun folos, deoarece nici măcar așa termenul de 31 decembrie, dat spitalului pentru a rezolva criza prin care trece, nu poate fi respectat. Chiar dacă imobilul este unul nou, spațiile sunt potrivite și îndeplinesc toate exigențele legii, tot mai sunt necesare lucrări de modificare și adaptare a clădirii pentru ca actul medical să se desfășoare la standardele impuse.

Pe surse, am aflat că din delegația bârlădeană prezentă la București au făcut parte primarul Dumitru Boroș, George Șolcă, șeful Serviciului Programe Europene, Cezar Chiper, șeful Serviciului Investiții – directorul tehnic al Primăriei, iar din partea spitalului, Gabriela Daniș, directorul medical al instituției.

Plimbați cu vorba. Ministerul cere un nou memoriu, deși cel vechi zace prin sertare!

Surse din cadrul spitalului bârlădean spun că ministrul secretar de stat cu care s-a întâlnit echipa a fost impresionat de numărul de membri ai delegației și de argumentele pe care le-au adus în sprijinul prelungirii termenului până la care să se producă mutarea celor trei secții cu probleme. Dar… cam atât. Aceleași surse au declarat că reprezentantul Ministerului le-a cerut să prezinte un memoriu în care să fie trecute toate problemele cu care se confruntă secțiile, deși cei de la spital susțin că au mai trimis unul, cu ceva timp în urmă. Prin urmare, spitalul va trebui să înainteze din nou memoriul în care să fie trecute și soluțiile care au fost găsite pentru funcționarea în condiții optime a secțiilor, lucru necesar, spun cei de la Minister, pentru o viitoare modificare a termenului limită de conformare impus de DSP în baza unui ordin al ministrului.

Bârladul, tot cu lecțiile nefăcute!

Ar mai fi existat soluția ca delegația de la Bârlad să se fi prezentat în fața ministeriabililor cu dosarul în mână, dosar din care n-ar fi trebuit să lipsească sub nicio formă copii ale corespondenței purtate cu instituțiile statului. Dacă cei de la minister susțin că nu există nici un memoriu depus, iar cei de la spital o țin bună, că există, probabil că numărul de înregistrare al documentului (pe care dr. Daniș l-ar fi putut afla și cu ajutorul unui telefon, dacă tot a ajuns la București fără hârtii pregătite) i-ar fi putut scoate pe toți din încurcătură și, astfel, s-ar fi economisit timp. De acum, altă corespondență, alte numere de înregistrare, alte zile pierdute, alte termene etc. Ca la români! Ca la Bârlad!

Așa se face că, și de această dată, ”brigada specială” de la Bârlad s-a întors doar cu promisiuni și nu cu certitudinea că termenul de conformare va fi prelungit. Tot ce se poate face deocamdată la nivel local este să se aștepte data de 31 decembrie, pentru a vedea dacă Ministerul a luat sau nu în considerare solicitarea autorităților bârlădene dar și din alte zeci de localități din țară unde spitalele se confruntă cu aceleași probleme. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: