Home » Social » Bătuți, abuzați și neglijați de propriul tată! Șase frați au fost luați de lângă familie de Protecția copilului

Bătuți, abuzați și neglijați de propriul tată! Șase frați au fost luați de lângă familie de Protecția copilului

de Ionuț PREDA, Răzvan CĂLIN

Șase frați cu vârste cuprinse între 4 și 15 ani au fost preluați de specialiștii DGASPC Vaslui. Cel mai mic dintre copii a fost bătut atât de crunt încât a suferit un traumatism cranio-facial și fractură de piramidă nazală.

Specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui au intervenit recent pentru a pune capăt calvarului trăit de șase frați din comuna Miclești. Potrivit celor de la DGAPSC Vaslui, părinții celor șase minori sunt principalii responsabili pentru traiul amar pe care îl duceau copiii. Principalele capete de acuzare sunt neglijarea și abuzul fizic, care au condus la un context familial extrem de nociv pentru acești copii.

”Vorbim despre o situație de risc major pentru acești copii, manifestată mai ales prin abuz fizic și neglijare. Cazul era în atenția noastră de mai mult timp, ca urmare a sesizărilor venite din rândul comunității locale. În cele din urmă, am fost nevoiți să intervenim ferm pentru că risurile la care erau supuși copiii deveniseră din ce în ce mai mari. În consecință, am inițiat acțiune în instanță pentru a obține scoaterea acestor copii din acel mediu nociv. Am obținut ordonanța președințială de rigoare și imediat s-a pus în aplicare procedura de executare silită”, ne-a declarat Irina Câmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.

Flămânzi, neîngrijiți, supuși periodic unui comportament agresiv din partea ambilor părinți (mai ales tatăl, care, din câte se pare, era adeptul înflăcărat al ideii că bătaia e ruptă din rai), cei șase minori (cu vârste 4, 7, 8, 10, 13 și 15 ani) au fost preluați de specialiștii DGASPC Vaslui. Cei mai mici dintre cei patru frați au fost plasați în regim de urgență unor asistenți maternali profesioniști, iar cei doi frați mai mari au fost introduși într-o unitate din cadrul serviciului de tip rezidențial.

Cei de la DGASPC Vaslui au fost impresionați de faptul că cel mai mic dintre copii a fost agresat de tatăl său într-un asemenea hal încât micuțul s-a ales cu nasul spart: ”Diagnosticul care a fost pus băiatului de către medici a fost traumatism cranio-facial și fractură de piramidă nazală. Într-o primă fază, părinții au refuzat micuțul să fie dus la un spital pentru a fi diagnosticat și tratat corespunzător. În cele din urmă au acceptat, dar copilul nu a rămas internat în spital. La toate acestea se mai adaugă și faptul că părinții au dat dovadă de o conduită neadecvată în creșterea și educarea copiilor. Adică le aplicau deseori pedepse corporale, tot feul de pedepse abuzive, ca să nu mai vorbim de faptul că părinții nu i-au încurajat și susținut pe copii să urmeze cursurile unie școli. Așa se face că doi dintre ei (cel de 13 ani , respectiv 15 ani) au abandonat școala”, a mai spus Irina Câmpeanu.

Trist este că, după cum susțin specialiștii DGASPC Vaslui, acest mediu familial nociv și-a pus amprenta asupra dezvoltării copiilor. Din păcate, cel mai afectat este băiatul în vârstă de 13 ani, care a dezvoltat tulburări comportamentale de tip infracțional. În primăvara acestui, băiatul, împreună cu un alt adolescent din sat, au supus la perversiuni sexuale un alt minor, în vârstă de 11 ani. Mai mult, cei doi și-au filmat isprava cu telefonul mobil.

În momentul de față, cei de la DGASPC Vaslui urmează să evalueze în detaliu cazul celor șase frați, urmând ca în funcție de concluzii să aplice măsurile legale care se impun. În toată această perioadă, ambii părinți au fost suspendați temporar din drepturile părintești. Însă, este foarte posibil ca pe viitor, cei doi să fie decăzuți din drepturi și, astfel, să nu-și mai vadă deloc cei șase copii.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: