Home » Administratie » Recompensă de 500 de lei pentru bârlădenii care dau informații despre transporturi ilegale de câini din mediul rural

Recompensă de 500 de lei pentru bârlădenii care dau informații despre transporturi ilegale de câini din mediul rural

Bănuiala s-a confirmat! O parte din câinii comunitari din Bârlad sunt „stranieri”. Zilele trecute, Asociația „Seelen für Seelchen” a descoperit, cu prilejul unei acțiuni de capturare a câinilor, un patruped microcipat din Ivești.

Cum a ajuns un câine din Ivești la Bârlad? Nu cred că a venit cu rata, ci a fost adus de cineva. Avem, iată, dovada că există transporturi de câini din rural în Bârlad cu adevărat, așa cum, în repetate rânduri, unii cetățeni au sesizat numai că nu au putut să rețină numerele mașinilor. Pe baza datelor de identificare de pe cip, am reușit să aflăm cine este stăpânul câinelui din Ivești, care nici până la această oră nu a întrebat de patruped. Asociația noastră va face oricum sesizare la Poliție pentru a demara o anchetă. Amenda, conform legii, este de 5.000 de lei pentru stăpânul câinelui lăsat de izbeliște”, ne-a declarat Luiza Lungu, președinta Asociației „Seelen für Seelchen” Bârlad.

Cu siguranță, câini aduși din mediul rural sunt în număr destul de mare pe străzile orașului, iar reprezentanții Asociației declară că va fi oarecum simplu de identificat câinii din comunele limitrofe, pentru că cei mai mulți sunt microcipați. Țăranii au avut nevoie de adeverință pentru APIA, iar medicii veterinari au condiționat eliberarea documentelor de microciparea câinilor. Începând cu 1 ianuarie 2015, orice stăpân de câine trebuie să-și microcipeze patrupedul, numai că în Bârlad există un procent foarte mic de stăpâni de câini care s-au conformat legii. Așa se face că este greu de identificat stăpânul unui câine găsit pe stradă, dacă animalul nu are microcip. Până una-alta, importantă rămâne stoparea transporturilor de câini către Bârlad.

Asociației „Seelen für Seelchen” au constatat că Poliția Locală rămâne, în continuare, surdă la apelurile lor de a identifica mașinile care transportă câini din exteriorul orașului. Aceasta fiind conjunctura, asociația va încerca să rezolve singură această problemă.

Facem un apel, prin intermediul ziarului Est News, către persoanele care vor să ne ajute să identificăm persoanele care aduc câini dinafara orașului și care răspund penal pentru această faptă. Vom oferi o recompensă de 500 de lei pentru fiecare bârlădean care ne va furniza informații utile pentru depistarea celor care aduc câini în oraș: numărul de înmatriculare al mașinii, locul, ora și data descărcării și o fotografie sau o filmare cu telefonul. Cum, de regulă, astfel de transporturi se fac noaptea, facem apel și la taximetriștii care fac curse nocturne. Toți cei care vor să ne dea o mână de ajutor ne pot contacta la numărul de telefon 0745 583 476”, a declarat reprezentanta Asociației „Seelen für Seelchen”.

Cu toate eforturile pe care această asociație le face pentru strângerea câinilor agresivi și sterilizarea cățelelor, bârlădenii sunt în continuare nemulțumiți de faptul că pe străzi câinii sunt la fel de mulți. Reprezentanții asociației spun că activitatea de strângerea a câinilor este tot mai anevoioasă din cauza reacției incredibile pe care o au unii bârlădeni. Duminica trecută, a fost un mare bâlci cu ocazia unei acțiuni de capturare a câinilor în zona Casei Sturdza. Iubitorii de animale au luat câinii și i-au dus în apartamentele lor, iar un locatar care a încercat să ajute hingherii a fost agresat, toate întâmplându-se sub ochii polițiștilor locali. Cu greu, au putut fi capturate patru cățele.

Numărul câinilor comunitari din Bârlad nu se va reduce decât dacă patrupedele vor fi capturate. Pentru reușita acestor acțiuni, este nevoie de o colaborare strânsă cu Poliția Locală și Poliția Municipală, instituții care trebuie să lucreze într-o echipă mai numeroasă, pentru evitarea altercațiilor între „iubitorii” de animale și cetățenii nemulțumiți de neplăcerile create de câinii comunitari. Altfel, problema câinilor fără stăpân din Bârlad nu se va rezolva niciodată!

Reprezentanții Asociației „Seelen für Seelchen” au estimat că pe străzile Bârladului nu vom mai vedea câini vagabonzi în doi – trei ani, dar asta în condiții normale, civilizate, de capturare a patrupedelor.

Dincolo de strângerea efectivă a câinilor de pe stradă, sterilizarea rămâne singura modalitate de stopare a înmulțirii necontrolate a acestora. În perioada 21-27 noiembrie, va avea loc o campanie gratuită de sterilizare a cățelelor cu stăpân. Cei interesați se pot înscrie chiar de astăzi sunând la numărul de telefon 0745 583 476. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

7 comments

  1. Pentru acesti asa zisi iubitori nu exista lege?Amenzi drasice .

  2. Asta se intampla cand primaria plaseaza atributiile serviciului public unei fundatii .Ce au facut politistii locali pe care ii platimcu bani grei?Ce sanctiuni au aplicat Domnule Radoi?

    • Ce legatura are faptul ca o fundatie a preluat atributiile unui serviciu public cu faptul ca politia nu-si face treaba? Pentru faptul ca politia nu-si face treaba, fundatia ofera recompensa „sa prinda hotii”. E asa rau treaba asta? A gasit serviciul public cat a functionat ani de zile vreun caine cu stapan pe strada ca sa aplice legea si sa dea amenzi?
      E foarte usor sa prinzi cainii, sa-i omori si sa incasezi bani pentru acest lucru. Mai greu e sa controlezi inmultirea lor, sa pedepsesti abandonul. Fara aceste lucruri rezolvate vei avea un izvor continuu de caini pe strazi, sursa de venit pentru doctorii care-i omoara si incaseaza din banii nostri.

  3. Ce legatura are faptul ca o fundatie a preluat atributiile unui serviciu public cu faptul ca politia nu-si face treaba? Pentru faptul ca politia nu-si face treaba, fundatia ofera recompensa „sa prinda hotii”. E asa rau treaba asta? A gasit serviciul public cat a functionat ani de zile vreun caine cu stapan pe strada ca sa aplice legea si sa dea amenzi?

  4. E foarte usor sa prinzi cainii, sa-i omori si sa incasezi bani pentru acest lucru. Mai greu e sa controlezi inmultirea lor, sa pedepsesti abandonul. Fara aceste lucruri rezolvate vei avea un izvor continuu de caini pe strazi, sursa de venit pentru doctorii care-i omoara si incaseaza din banii nostri.

  5. O ideie formidabila si cu siguranta va da roade , sper sa nu scape nici o javra sa-i eutanasieze pe toti .

%d blogeri au apreciat: