Home » Administratie » Comoară descoperită în arhiva Primăriei Bârlad

Comoară descoperită în arhiva Primăriei Bârlad

Descoperire valoroasă! În arhiva Primăriei din Bârlad sute de acte de stare civilă datând din 1881 au fost descoperite în subsolul instituției, cu ocazia lucrărilor de igienizare a arhivei, lucrări care nu s-au mai făcut de zeci de ani. Printre aceste acte cu valoare de document s-a găsit și un registru în care este scris regulamentul de funcționare a cimitirelor, vechi de 133 ani.

Deși prăfuite și purtând patina vremii, toate aceste acte au hârtie de calitate superioară, păstrându-se într-o stare destul de bună.

Am constatat cu surprindere că suntem în posesia unor acte demne de fondul arhivistic național, datorită vechimii, unicității, valorii artistice și istorice ale acestora. Sunt o dovadă a modului în care, la acea vreme, erau întocmite actele de stare civilă, în speță cele privind căsătoriile. Sunt acte cu valoare de document, ele intrând deja în patrimoniul național, urmând a fi predate Arhivelor Naționale, deîndată ce se vor prezenta la Bârlad reprezentanții acestora. De regulă, actele de stare civilă se păstrează 100 de ani, dar iată că arhiva Primăriei a adăpostit documente de arhivă mult mai vechi. Am găsit câteva sute de astfel de acte întocmite în perioada 1881 – 1920 și sunt mândră că am reușit să ating aceste documente, pe care puține primării din țară de dețin”, ne-a declarat Monica Stoleriu, șefa Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanei (SPCLEP) Bârlad.

Certificatele de căsătorie descoperite săptămâna trecută în subsolul Primăriei sunt diferite de cele actuale, cu mai multe detalii despre tinerii căsătoriți și familiile lor: „Estractul de publicație”, „Cererea de căsătorie”, „Actul de publicație al căsătoriei”, „Actul de dovedire” (certificatul de naștere), „Pronunciarea căsătoriei” și chiar „Testamentul părinților”.

O piesă extrem de valoroasă, găsită tot în arhiva Primăriei, este și un registru cu regulamentul cimitirelor, valabil în 1893, care este de fapt o variantă modificată a regulamentului din 1880, votat de Consiliul Comunal al Comunei Urbei Bârlad și semnat de primarul Gâlcă. Registrul, care beneficiază de o hârtie ireproșabilă și de coperți pânzate, are și valoare artistică, prin caligrafia impecabilă.

Documentul a ajuns la domnul primar Dumitru Boroș, care a considerat că este bine să-l predăm Muzeului «Vasile Pârvan» pentru a fi expus publicului larg, iar o copie a acestui registru va ajunge și la Biblioteca «Stroe S. Belloescu» pentru a fi pus la dispoziția cititorilor”, ne-a declarat Costel Tudor, consilierul personal al primarului. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: