Home » Justitie » La Murgeni, microfermă zootehnică distrusă de un incendiator!

La Murgeni, microfermă zootehnică distrusă de un incendiator!

de Răzvan CĂLIN

40 de vaci, cinci porci și 20 de păsări au fost făcute scrum.

Vineri seara, o mică fermă zootehnică din Murgeni a fost făcută scrum, odată cu mare parte din animale, după ce o mână criminală a provocat acest incendiu devastator. Microferma aparține lui Marian Tăbăcaru, din Murgeni, iar alarma a fost dată prin 112 în jurul orei 19.32.

”Am fost sesizați de producerea unui incendiu la o clădire cu destinația de adăpost de animale, situată într-o zonă izolată din apropierea localității Murgeni. Imediat, au fost alertate forțelor de intervenție ale inspectoratului și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgentă, apelantul fiind totodată îndrumat să ia măsurile necesare pentru eliberarea animalelor din interiorul adăpostului, în limita posibilităților. La locul intervenției s-au deplasat autospeciala de lucru cu apă și spumă de la Punctul de lucru Murgeni, multifuncționala de la Detașamentul Bârlad- pentru asigurarea rezervei de apă și membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență. În momentul sosirii pompierilor militari la fața locului, incendiul se manifesta cu violență, generalizat la nivelul întregului acoperiș al adăpostului de animale pe o suprafată de circa 400 m.p. Zona unde este amplasată această mică fermă este izolată, undeva la marginea localității Murgeni, în apropiere de drumul care leagă Murgeni de Fălciu, în punctul numit Cain. Singura cale de acces către fermă este un drum de pământ, care la momentul incendiului era aproape impracticabil din cauza umezelii. A fost nevoie ca autospeciala noastră să fie tractată de un tractor pe o porțiune de drum de circa 400 de metri până la ferma care ardea”, ne-a declarat căpitanul Petre Ifteni, purtătorul de cuvânt al ISU ”Podul Înalt” Vaslui.

În momentul în care pompieri au ajuns la fața locului, incendiul se manifesta extrem de violent,. Flăcările cuprinseseră în proporție de aproape 90% acoperișul fermei în suprafață de 400 de metri pătrați. Cum podul clădirii era din lemn (iar în acesta erau depozitate furajele pentru animale), nimeni nu a putut intra pentru a elibera animalele care erau legate cu lanț în iesle, pentru că tavanul s-ar fi prăbușit peste salvatori. Așa că echipele au intervenit doar din exterior și după aproximativ șase ore de luptă cu flăcările, incendiul a fost localizat și lichidat.

În urma incendiului au ars: 400 m.p. de acoperiș pe structură din lemn și învelitoare din tablă ondulată și circa 50 tone de furaje, ovăz și lucernă. Din nefericire, o mare parte din animalele aflate în adăpost au fost găsite carbonizate: 40 de vaci, 5 porci și 20 păsări. Dar s-a reușit salvarea a altor 23 de bovine, 2 cabaline și 300 de păsări.

Cât privește cauza izbucnirii incendiului, pompierii militari încă nu s-au pronunțat. Totuși, există destul de date care să inducă ipoteza unei mâini criminale. Specialiștii ISU au exclus, până în prezent, mai multe ipoteze.

”Despre scurtcircuit electric nu poate fi vorba deoarece clădirea nu este racordată la rețeaua de alimentare cu energie electrică. Altă sursă care să fi generat scântei sau foc, la fel nu există. Persoana care asigură paza stătea într-o rulotă situată la circa 30 de metri de clădire și nu ar fi avut cum ca de la sursa sa de încălzire, să spunem, să se propage vreo scânteie la furajele care erau depozitate tocmai în podul fermei, în interior. Prin urmare, cauza este în curs de stabilire, nefiind exclusă varianta ca cineva să fi provocat incendiul, adică vorbim de o mână criminală”, ne-a mai spus căpitanul Petre Iftene.

Polițiștii din Murgeni au preluat acest caz și urmează să stabilească cine anume ar fi putut incendia microferma familiei Tăbăcaru.

About Tehno Redactor

One comment

  1. [..] după aproximativ șase ore de luptă cu flăcările, incendiul a fost localizat [..]
    mda..

%d blogeri au apreciat: