Home » Administratie » Campanie pentru respectarea drepturilor persoanelor cu handicap

Campanie pentru respectarea drepturilor persoanelor cu handicap

Tot mai multe persoane cu dizabilități declară că le este încălcat dreptul la cultură, sport și turism. Această stare de fapt a determinat Asociația „Copilărie – Tinerețe – Bătrânețe” din Tutova să inițieze campania de informare intitulată „Dreptul meu la cultură, sport și turism”.

bogdan-stan„Asociația noastră a făcut o analiză și a constatat faptul că în județul Vaslui există puține instituții de cultură, sport și turism care oferă informații utile și au servicii accesibile persoanelor cu diferite tipuri de dizabilități. Accesibilitatea în spațiile publice este respectată de majoritatea instituțiilor care au fost modernizate, dar, pe lângă rampe de acces, uși largi și spații destinate special celor cu dizabilități este nevoie și de facilitarea accesului la evenimente, spectacole, filme, în conformitate cu prevederile Legii 448/2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap”, ne-a declarat Bogdan Ionuț Stan, președintele Asociației „Copilărie – Tinerețe – Bătrânețe” din Tutova.

Campania inițiată online are drept scop informarea populației, autorităților județene și locale cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități.

Bogdan Ionuț Stan reproșează instituțiilor de cultură, sport și turism că nici pe afișe, nici pe rețelele de socializare sau pe site-urile oficiale nu sunt menționate categoriile de persoane care beneficiază de gratuități, respectiv persoanele cu handicap și cele instituționalizate.

În vreme ce președintele Asociației „Copilărie – Tinerețe – Bătrânețe” spune că în județ sunt instituții care nu respectă dreptul persoanelor cu dizabilități la cultură, sport și turism, în Bârlad, se pare că lucrurile nu stau chiar așa. Reprezentanții instituțiilor de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean, de exemplu, recunosc faptul că nu știau nimic despre această lege, dar că niciodată nu au refuzat accesul gratuit al persoanelor cu handicap sau instituționalizate.

„Colaborăm foarte bine cu mai multe ONG-uri, ne-am bucurat când ne-au trecut pragul. Niciodată nu s-a pus problema să plătească biletele nici la muzeu, nici la planetariu. Noi chiar ne-am dori să vină cât mai multe astfel de persoane, inclusiv cu însoțitorii lor legali”, ne-a declarat Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.

La fel de deschis s-a arătat și Marcel Anghel, directorul Teatrului „Victor Ion Popa”, care a declarat că, exceptând premierele, persoanele cu handicap și cele instituționalizate au acces gratuit oricând la spectacole. Aceeași disponibilitate a arătat și Andrei Cărăbăț, directorul Cinematografului „Victoria”, care nu exclude ca unii angajați să fi greșit, în sensul că unele categorii de persoane cu handicap beneficiază legal de gratuitate și nu de reducere a tarifului. Conducerile acestor instituții trebuie, poate, să instruiască personalul care lucrează cu publicul asupra respectării drepturilor persoanelor cu handicap.

Conform legii în vigoare, copilul cu handicap, precum și persoana care îl însoțește, beneficiază de gratuitate la biletele de intrare la spectacole, muzee, manifestări artistice și sportive. Totodată, adultul cu handicap grav sau accentuat, precum și persoana care îl însoțește beneficiază de gratuitate, iar adultul cu handicap mediu și ușor beneficiază de bilete de intrare cu reducere ca în cazul elevilor și studenților. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor