Home » Justitie » Fenomenul drogurilor de la Bârlad, ”urcă” la volan! Șoferul care a spulberat trei oameni pe trecerea de pietoni era drogat! Procurorii l-au lăsat liber!

Fenomenul drogurilor de la Bârlad, ”urcă” la volan! Șoferul care a spulberat trei oameni pe trecerea de pietoni era drogat! Procurorii l-au lăsat liber!

Răzvan CĂLIN

Duminică, 20 noiembrie, atât la Bârlad, cât și la Vaslui, au fost organizate acțiuni pentru comemorarea victimelor accidentelor rutiere, care s-au dorit a fi, totodată, și un semnal de alarmă față de numărul mare de evenimente rutiere grave, soldate cu morți și răniți. La Bârlad, acțiunea a demarat la ora 16 și a fost organizată de Biroul Poliției Rutiere (BPR) Bârlad, în colaborare cu localnici care au avut rude ce și-au pierdut viața în astfel de accidente rutiere. Mai întâi, oamenii s-au adunat în fața Primăriei Bârlad, unde au fost afișate banner-e și pancarte cu mesajul ”Stop accidentelor rutiere! Viața are prioritate!”. După care, cei aproximativ 200 de participanți s-au deplasat în coloană până pe platoul de lângă Hotelul ”Moldova”, unde familiile bârlădenilor care au decedat în diferite accidente rutiere de-a lungul timpului, au amenajat un soi de altar cu fotografii ale celor ce au pierit în acest fel. Zeci de fotografii, luminate de candelele aprinse, au împânzit caldarâmul, în timp ce doi preoți au oficiat o tradițională slujbă religioasă de pomenire.

”Am ținut foarte mult să organizăm și la Bârlad o asemenea acțiune pentru că este cât se poate de binevenită. Din păcate, statisticile arată o realitate cruntă, conform căreia, anual, în România, pier câte cel puțin 2.000 de oameni în accidente rutiere grave. În acest an, până în momentul de față, sunt înregistrați peste 1.700 de morți în astfel de evenimente rutiere petrecute pe șoselele din țară. Printre principalele cauze, se numără și faptul că mulți dintre participanții la trafic nu au o educație rutieră solidă. Noi încercăm să ne axăm și pe partea de prevenire și tocmai prin astfel de acțiuni urmărim să tragem un semnal de alarmă pentru toți participanții la traficul rutier. Dacă fiecare ar respecta normele rutiere în vigoare, dacă ar conduce cu prudență, atunci nu s-ar mai ajunge la cazuri atât de grave”, a declarat comisarul George Sava, șeful BPR Bârlad.

Pedepse mai dure pentru cei care provoacă accidente și fugă de la locul faptei!

Printre participanții la acțiune s-a numărat și bârlădeanul Marian Lefter (47 de ani), cel care în urmă cu trei ani a trecut printr-o tragedie cumplită. Fiul său, Mihai Marian Lefter (20 de ani) și-a găsit sfârșitul într-un accident rutier petrecut pe Drumul European (DE) 581, pe raza localității Banca. Mașina în care se afla era condusă de prietenul său, Dinu Zală, de 22 de ani, care imediat după producerea accidentului a fugit de la fața locului, fără să sune la ambulanță, lăsându-și prietenul agonizând pe bancheta din spate. Câteva minute mai târziu, un alt șofer care trecea prin zonă a văzut mașina avariată și a alertat autoritățile prin 112.

Marian Lefter a oferit o scurtă declarație jurnaliștilor de la ”Est News”: ”Este foarte bine că se organizează astfel de acțiuni pentru că așa poate lumea e mai atentă și nu se mai produc asemenea nenorociri. Ceea ce nu se spune însă este faptul că în România una dintre principalele cazuri ale accidentelor rutiere grave este și infrastructura. Avem o rețea de șosele care sunt foarte proaste. Nu este posibil ca din Spania până în România să faci 26 de ore (cu tot cu trei ore de odihnă), iar de la graniță până în Bârlad să mai faci o juma de zi. Și apoi, cum a fost și cazul băiatului meu, ar trebui niște pedepse mai dure pentru cei care provoacă accidente și fug de la fața locului fără să acorde măcar un prim ajutor răniților”.

Cel care provocat accidentul și l-a lăsat pe fiul său să moară a primit o pedeapsă cu închisoarea de trei ani, la care s-au mai adăugat alți doi ani dintr-o sentință anterioară primită pentru o faptă mai veche.

Șoferul care a spulberat trei oameni pe trecerea de pietoni era drogat!

Numai în ultimele două săptămâni, bilanțul evenimentelor rutiere de pe șoselele din județul este unul cât se poate de negru. Până în momentul de față au fost semnalate nouă accidente rutiere grave, soldate cu un mort și 12 persoane rănite. Unul dintre cele mai grave s-a petrecut la Bârlad pe 10 septembrie, când trei persoane au fost spulberate exact pe marcajul pietonal din fața fostului Cinematograf ”Bârladul” de un șofer inconștient, care a și fugit de la locul accidentului, fără să-i pese că trei oameni agonizau pe carosabil. Autorul acestui accident este bârlădeanul Nicușor Bitir, în vârstă de 29 de ani, care a fost prins de polițiști câteva ore mai târziu. El conducea un autoturism marca Alfa Romeo, ce aparține sorei lui și abia venise de câte zile în oraș din Italia, unde muncea. Individul nu a putut oferi nici o explicație polițiștilor pentru gestul său, acuzând că ar fi în stare de șoc. Ulterior, totul a căpătat o posibilă explicație, căci zilele trecute polițiștii au primit și rezultatele analize medicale efectuate în urma prelevării de probe de sânge. Acestea au arătat, fără echivoc, că individul consumase droguri în ziua accidentului.

”Ne-au parvenit recent rezultatele testelor de laborator și s-a confirmat că șoferul consumase marijuana”, ne-a declarat comisarul Sava.

Individul este pus în momentul de față sub control judiciar.

Un alt accident grav petrecut în Bârlad a fost cel de pe 16 noiembrie, pe Bulevardul Republicii (în intersecția de la Gura Leului) și a fost provocat de un tânăr în vârstă de 21 de ani, din Bârlad, aflat la volanul unui autoturism marca BMW. Tânărul venea de pe strada Primăverii și neținând cont de culoare galbenă a semaforului, a forțat intrarea pe Bulevardul Republicii. În acel moment a intrat în coliziune cu o autospecială a Serviciului de Ambulanță Podu Turcului (aflată în misiune) care circula pe Bulevardul Republicii, dinspre nordul orașului. În urma impactului violent, autospeciala s-a dezechilibrat și, finalmente, s-a răsturnat pe o parte. Din fericire, șoferul și asistenta medicală de pe ambulanță au scăpat cu doar câteva leziuni ușoare, însă mașina a fost avariată serios.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: