Home » Justitie » S-a dat alarma pe ambele maluri ale Prutului! Contrabanda de țigări ia amploare

S-a dat alarma pe ambele maluri ale Prutului! Contrabanda de țigări ia amploare

de Răzvan CĂLIN

Polițiștii de frontieră hușeni au depistat în flagrant un grup de trei contrabandiști basarabeni care tocmai trecuseră peste Prut mii de pachete cu țigări. Un al patrulea individ, care îi aștepta pe malul românesc într-o dubiță, a reușit să scape (momentan) de oamenii legii, dar polițiștii sunt pe urmele sale.

În noaptea de luni spre marți (21/22 noiembrie), polițiștii de frontieră de pe ambele maluri ale Prutului au intrat în alertă după ce în zonă au fost semnalați câțiva contrabandiști de țigări. Alarma a fost dată în jurul orei 3.30, de o patrulă a Sectorului Poliției de Frontieră Huși, care a reperat un individ ce transporta un colet voluminos, venind dinspre malul râului Prut.

Colegii de la unitatea din Huși erau în timpu serviciului, în patrulare, când, la un moment dat, au observat pe direcția localității de frontieră Ghermănești, o persoană care transporta un colet voluminos. Individul circula dinspre malul râului Prut către comunicația (șoseaua, n.r.) Huși – Iași. Totodată, în apropiere, a fost observat și un microbuz marca Volkswagen Transporter de culoare închisă, care staționa cu haionul ridicat. Imediat, polițiștii de frontieră au procedat la oprirea persoanei în cauză, moment în care aceasta a abandonat coletul și a încercat să fugă, iar autovehiculul, la volanul cărui se afla o a patra persoană, s-a pus în mișcare spre direcția localității Ghermănești”, ne-a declarat inspectorul principal Irina Mirică, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră (STPF) Huși.

Individul în cauză a fost reținut de polițiștii de frontieră, iar în momentul în care au verificat coletul ce îl transporta au constatat că acesta conținea pachete cu țigări de diferite mărci. Realizând că tocmai au dat peste o operațiune de contrabandă în derulare, polițiștii de frontieră hușeni au informat autoritățile basarabene, dar au alertat și celelalte structuri de cooperare românești. Au fost alertați inclusiv polițiștii de frontieră care locuiesc pe raza satelor Ghermănești și Arsura și care se aflau în timpul liber. Practic, în noaptea respectivă, pe ambele maluri ale Prutului s-a dat alarma, autoritățile moldovene și românești periind kilometru cu kilometru întreaga zonă. Iar operațiunea comună declanșată ad-hoc avea să dea roade în scurt timp.

În apropierea malului românesc al râului Prut au fost reținute alte două persoane, care aveau hainele ude și murdare de noroi. Pe raza localității Arsura (la o distanță de circa 11 kilometri față de locul unde a fost depistat inițial) a fost descoperit, abandonat, microbuzul (înmatriculat în județul Iași), în care se aflau trei colete învelite în folie de plastic, prinse cu sfoară și cu chingi de purtare, ce conțineau țigări de proveniență Republica Moldova”, ne-a mai spus inspectorul principal Irina Mirică.

De asemeni, polițiștii de frontieră din Republica Moldova au descoperit, la aproximativ doi kilometri de linia de frontieră, o barca pneumatică încărcată într-un autoturism de teren abandonat și care nu avea numere de înmatriculare. În urma cercetărilor efectuate împreună cu autoritățile de frontieră ale statului vecin (dar și din declarațiile celor trei suspecți), s-a stabilit că aceștia sunt cetățeni moldoveni, cu vârste cuprinse între 22 și 39 de ani. Unul dintre ei a intrat legal în România, pe 20 noiembrie, prin Punctul de Trecere a Frontierei Albița, iar ceilalți doi au trecut cele patru colete cu țigări peste râul Prut, cu ajutorul bărcii pneumatice. Pe malul românesc al râului Prut, aceștia au transportat coletele până la microbuzul în cauză, urmând să fie plătiți cu câte 50 de euro pentru activitatea desfășurată. În momentul de față, se fac cercetări pentru depistarea și identificarea celui de al patrulea suspect, cel care a condus (și, ulterior, abandonat) dubița marca Transporter.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=md1eCRZUdzU&w=560&h=315]

Întreaga cantitate de țigări – 6.250 pachete – în valoare totală de 62.500 lei, precum și autovehiculul marca Volkswagen Transporter în valoare de 12.000 lei – au fost ridicate în vederea confiscării. În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă în formă calificată și trecere frauduloasă a frontierei de stat. În data de 22 noiembrie, au fost emise față de cele trei persoane ordonanțe de reținere pentru 24 ore, iar în cursul zilei de 23 noiembrie au fost prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă. Până la închiderea ediției, magistrații vasluieni nu luaseră încă o decizie. Cercetările continuă împreună cu autoritățile de frontieră din Republica Moldova, în vederea stabilirii întregii arii infracționale și depistării tuturor persoanelor implicate, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: