Home » Administratie » Instituțiile statului nu dau amenzi pentru că…nu au angajați suficienți

Instituțiile statului nu dau amenzi pentru că…nu au angajați suficienți

Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Vaslui a desfășurat în acest an aproape o sută de controale la instituțiile statului sau la firme specializate, fără a aplica nicio sancțiune, deși au fost descoperite numeroase nereguli. Motivul invocat de șeful instituției: lipsa de personal.

Unele instituții ale statului par îngăduitoare atunci când trebuie să aplice legea și să sancționeze pe cei care nu se conformează normelor în vigoare. Este și cazul Serviciului Județean al Arhivelor Naționale (SJAN) Vaslui. Deși, în urma controalelor, angajații instituției au constatat numeroase deficiențe pentru care ar fi trebuit să amendeze alte autorități ale statului pentru neregulile descoperite, controalele s-au lăsat doar cu termene de conformare. În mod normal, Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Vaslui ar fi trebuit să revină în control și să sancționeze acolo unde nu s-au dus la îndeplinire sarcinile. Însă, acest lucru nu s-a întâmplat din cauza lipsei de personal.

Într-adevăr, ar trebui să revenim în control, dar nu putem pentru că nu avem personal suficient. Sperăm ca la anul să reușim să ajungem acolo unde am stabilit termene de conformare. Dacă nu le-au respectat, atunci aplicăm sancțiuni”, a declarat șeful Serviciului Județean al Arhivelor Naționale, Ancuța Truică.

Angajații SJAN au desfășurat pe parcursul acestui an 47 de controale de fond, 39 tematice și chiar zece de revenire. Printre principalele deficiențe constatate au fost neconstituirea sau nereactualizarea nomenclatoarelor arhivistice în conformitate cu noile organigrame ale unităților, respectiv necompletarea noilor genuri de documente create, necompletarea indicativului din nomenclator în registrul de intrare ieșire a corespondenței pentru fiecare document în parte sau lipsa formelor de gestiune asupra circulației documentelor de la registratură la compartimentele creatoare ( borderouri, condici de predare primire) sau necompletarea acestora. De asemenea, s-au descoperit probleme și în ceea ce privește neconstituirea documentelor în dosare potrivit nomenclatorului arhivistic la nivelul compartimentelor creatoare de documente; neprelucrarea dosarelor la nivelul compartimentelor creatoare, nepredarea documentelor de la compartimente la depozitul de arhivă pe bază de proces verbal de predare primire și inventar, nedesemnarea sau neactualizarea comisiilor de selecționare și a responsabilului cu activitatea de arhivă și multe, multe alte nereguli. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: