Home » Justitie » Incredibil! La marginea municipiului Bârlad câinii sunt împușcați ca în Vestul sălbatic!

Incredibil! La marginea municipiului Bârlad câinii sunt împușcați ca în Vestul sălbatic!

de Răzvan CĂLIN

Mai mulți bârlădeni care locuiesc în cartierul Cotu Negru au reclamat că niște indivizi le împușcă câinii ziua în amiaza mare. Unuia dintre localnici i-au fost împușcați ambii câini, însă unul a reușit să supraviețuiască. Oameni nu cunosc autorii, însă vorbesc despre persoane care vin în zonă cu un jeep verde și care ar împușca orice câine care le iese în cale. Poliția a intrat pe fir în acesta caz și au fost ridicate de la fața locului cadavrele a doi câini împușcați, care au fost trimise pentru analize la Laboratorul DSVSA Vaslui.

Bârlădenii care locuiesc în cartierul Cotu Negru, respectiv cei din capătul străzii Gheorghe Iamandi, sunt scandalizați după ce niște persoane, rămase încă neidentificate, le-au împușcat câinii. Se pare că situația trenează de ceva vreme, însă spiritele s-au înfierbântat în ultimele zile când câțiva localnici din zonă au răbufnit și au sesizat jurnaliștii de la Est News, dar și autoritățile locale.

În partea de nord, strada Gheorghe Iamandi se termină fix într-o pădure, care se întinde până aproape de Barajul Râpa Albastră (situat pe raza satului Drujești, comuna Băcani). Dintotdeauna, pădurea a fost un punct de atracție pentru bârlădenii care locuiesc în cartierul Cotu Negru, dar și pentru restul concitadinilor, care mai ales pe timpul verii vin aici pentru a se răcori, la un grătărel sau un picnic în mijlocul naturii. Mai ales cei care locuiesc înspre marginea de nord a străzii Gheorghe Iamandi, fiind aproape de pădure, au în curte măcar câte un câine, dacă nu mai mulți. Proximitatea cu pădurea îi obligă să țină în bătătură astfel de patrupede care să le păzească gospodăria de sălbăticiunile ce populează pădurea. Mai trebuie spus că în pădurea respectivă este constituit și un fond de vânătoare, frecventat destul de des de diverși împătimiți, cei mai mulți dintre ei fiind localnici.

Este și cazul lui Dumitru Zaharia (55 de ani), cel care a închiriat de la Ocolul Silvic Bârlad de mai mulți ani ultima casă de pe stradă, situată exact sub poalele pădurii. El a avut ghinionul de a fi unul dintre cei căruia ”vânătorii” i-au împușcat doi câini, în urmă cu câteva zile.

zaharia_dumitru

Dumitru Zaharia

”Duminică (20 noiembrie, n.r.), am venit aici în jurul orei 15, cel târziu 16. Eu am doi câini, sau mai bine zi am avut. Unul mai micuț, o cățelușă gen pichinez, și un altul mai mare pe care mai tot timpul îl țin legat. Cățelușa stătea liberă prin curte, dar mai ieșea și pe stradă, prin crăpăturile de la gard. Însă, niciodată nu a sărit la oameni, era cuminte. Când am venit duminică după-amiază, am găsit cățelușa moartă, zăcând fără suflare în stradă, în fața porții. Pe moment, am zis că a fost otrăvită, dar când m-am uitat mai atent la ea, am văzut urmele lăsate de proiectile, avea vreo două găuri care arătau clar că a fost împușcată. Când am intrat în curte, am văzut că și câinele mai mare nu mai era în lanț. Mi-am dat seama că scăpase din lanț și l-am strigat. A apărut și am văzut că mergea foarte greu și era plin de sânge în zona coapsei, la picioarele din spate. Acolo se vedeau clar două găuri, exact ca atunci când se trage cu arma”, ne-a povestit cu amărăciune Zaharia.

Pe marginea drumului, tot în apropiere de casa sa, omul a descoperit cadavrul unui al treilea câine, de culoare neagră, care tot la fel prezenta semne clare că fusese împușcat. Câinele era fără stăpân, însă se aciuase în zonă și mai mulți localnici îl hrăneau aproape zilnic.

Câinii, vânați și împușcați din jeep-uri!

Oamenii care locuiesc în zonă sunt extrem de nemulțumiți pentru că, spun ei, nu este pentru prima dată când câinii (fie că sunt maidanezi sau au stăpâni) sunt ”vânați” de diverși indivizi, posesori de arme de vânătoare. Nimeni nu ne-a putut spune că exactitate despre cine anume e vorba, însă oamenii spun că, periodic, în pădure sunt organizate partide de vânătoare. Dar ceea ce-i deranjează cel mai tare e faptul că de multe ori câinii au fost cei vânați.

caine_impuscat_zaharia3”Anul trecut au împușcat câinii altor vecini, care tot așa scăpaseră din curți. Este un domn, de statură mai mare, voinic, care tot l-am văzut că vine pe aici, prin pădure. E îmbrăcat ca un pădurar și are și pușcă. Dar nu-l cunosc. Nu înțeleg ce au cu câinii noștri, mai ales că aici nu deranjează pe nimeni, nu au sărit la oameni. Toată lumea ține câte un câine măcar pentru a păzit curtea, că suntem la marginea orașului, lângă pădure și e mai pustiu”, ne-a mai spus Zaharia.

Alți oameni ne-au povestit că au observat de mai multe ori un autoturism de teren, de culoare verde închis, care trece prin zonă. De fiecare dată, în mașină sunt oameni cu arme de vânătoare, iar dacă vreun câine are ghinionul să le iasă în cale, este imediat împușcat. Unii susțin că ar fi văzut cum cei din jeep au tras cu arma din mașină în câini, fără să coboare.

Extrem de nervoși din cauza acestei situații, oamenii au sunat la 112 și au alertat autoritățile. În cursul zilei de ieri, la fața locului a ajuns, într-o primă fază, un echipaj al Jandarmeriei Române. Ulterior, cercetările au fost preluate de Poliția Bârlad. Printre cei care au sesizat autoritățile se numără și Didona Platon, reprezentant al Asociației ”Seelen fur Seelchen”, organizație care se ocupă de gestionare a câinilor fără stăpân din Bârlad.

”Oamenii din zonă m-au contactat și pe mine și mi-au spus că tot timpul se împușcă câini acolo. Nu este normal așa ceva. Eu am făcut plângere față caine_impuscat_zahariade această situație și în calitate de reprezentant al asociației. Chiar dacă este fond de vânătoare, totuși acolo este un cartier de case, este strada Gheorghe Iamandi. Și nici pe drumul care trece printr-un fond de vânătoare nu ai voie să tragi cu pușca. Darămite să tragi pe o stradă, să împuști câinele omului în fața porții. Din păcate, am înțeles că în zonă în mod constant sunt împușcați câinii. La un moment or să se trezească oamenii că intră peste ei în casă!”, ne-a declarat Didona Platon.

Ieri, la fața locului au sosit și reprezentanți ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui. În prezența polițiștilor, cele două cadavre de câini împușcați au fost ridicate și sigilate în saci. După care, au fost transportate la laboratul DSVSA Vaslui, unde urmează să se efectueze necropsia.

”În urma expertizei medico-legale se va stabili cu exactitate cauza decesului. După care, în funcție de rezultate, se vor efectua investigațiile de rigoare”, ne-a declarat agentul principal Loredana David, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

Anchetatorii urmează să stabilească și cine anume sunt cei care vânează cu atâta sârg câinii oamenilor.

About Tehno Redactor

7 comments

  1. Mașina de teren verde este a lui Menciu de la Alona. Același lucru l-a făcut si pe la Perieni dar nimeni nu a luat masuri, ca doar e prieten cu adjunctul de la IPJ Vaslui din perioada in care acesta era sef la Serviciul Arme.

  2. Daca ai caini tine-i in casa nu pe strada!

  3. Bai da nu ai vazut… voi va plangeti la Est News ca va manca cainii vagabonti voi va plangeti cand ii matraseste vre-o unul..
    Ai caine? Tine-l legat… eu nu imi aduc aminte sa fi vazut la bunicii mei cainele sa stea dezlegat…

  4. Daca primaria si asociația ”Seelen fur Seelchen”,care este platita de primarie ( de toti cetatenii din Barlad) nu fac nimic, sa vina vanatorii sa ne scape de cainii fara stapan care mai sunt si agresivi. Bravo lor si sa vina si la gara sa-i impuste.

  5. d.nul Menciu ar tebui sa ne plateasca si noua la Perieni cateva sute de hectare distruse de porcii lor mistreti, dar din primavara lui 2017 o sa vada ca n o sa mai fie asa cum o sa creada ei ca va merge o sa fie alta judecata direct la tribunal .

  6. fanica chersecan

    da unde nu ii impusca pe totzi,natia mamei lor cu javrele lor cu tot.eu as impusca si proprietarii cainilor care ii lasa pe strada,si ataca copii.

%d blogeri au apreciat: