Home » Sport » Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Elisabeta Polihroniade” Vaslui, invitat la gala de deschidere a Turneului Regilor de la București

Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Elisabeta Polihroniade” Vaslui, invitat la gala de deschidere a Turneului Regilor de la București

Centrul Școlar de Educație Incluzivă (C.S.E.I) „Elisabeta Polihroniade” Vaslui a fost invitat la gala de deschidere a Turneului Regilor de la București, unde a fost recunoscut ca singura școală din lume care poartă numele fostei mari maestre a șahului românesc. Evenimentul care a început sâmbătă a fost dedicat anul acesta memoriei fostei campioane Elisabeta Polihroniade.

Școala noastră a fost primită foarte bine. Acțiunea a fost foarte bine organizată și plină de emoție, pentru că a fost prima ediție când deschiderea nu a mai fost făcută de Elisabeta Polihroniade. Ne-am deplasat cu o delegație formată din cinci profesori, alături de președintele Asociației Județene de Șah, Constantin Grosu. Momentul a fost impresionant, s-a evocat încă o dată figură maestrei, rolul ei în promovarea șahului. În mod special lupta ei, timp de 20 de ani, pentru promovarea șahului în rândul copiilor și înscrierea unui opțional de șah în materia din clasele primare. Aleksandr Kostiev a promis că încearcă să impună ca materie obligatorie disciplina șahului în clasele primare, în următorii cinci ani. În toate țările cu care colaborează FIDE șahul ar urma să obțină măcar o oră pe săptămâna în programa școlară, datorită valențelor sale educative”, a declarat pentru Est News Doiniță Grigore, fosta directoare a C.S.E.I „Elisabeta Polihroniade” Vaslui.

c-s-e-i-elizabeta-polihroniade-turneul-regilor-2016-anatoly-karpov1Evenimentul s-a desfășurat la Hotelul Marshal Garden din București, și a început cu un concurs de șah pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 8 și 12 ani. A urmat un simultan oferit de Anatoly Karpov, la care a participat și fostul arbitru Ion Crăciunescu, un jucător extrem de bun al sportului minții. Pentru că toată lumea dorea să îl cunoască pe Karpov evenimentul a avut parte de o participare numeroasă. Rusul a declarat că ”România este printre primele țări din lume în promovarea șahului în scoală. Sunt pentru a doua oară anul acesta în țara dumneavoastră, în primăvară am fost la Iași și Constanța, iar acum la București. Pretutindeni am văzut mulți copii pasionați de acest sport, ca urmare a inițiativei Elisabetei Polihroniade pentru promovarea șahului în scoală. Sper ca dintre ei să crească jucători și jucătoare de valoare.”

A participat și marele maestru internațional român Florin Gheorghiu. Au mai fost prezenți de la Federația Internațională de Șah (FIDE) directorul executiv Nigel Freeman și președintele Kirsan Iliumjinov. Dar și Aleksandr Kostiev, președintele Uniunii Internaționale a Șahului în scoală (ISCU). Din partea Federației Române de Șah a fost prezent președintele Sorin Iacoban. Asociația Elisabeta Polihroniade a fost prezentă prin președintele Dan Gabăr și Mihaela Niță. Directorul turneului a fost Stelian Azimioară, iar arbitru șef a fost Faik Gasanov.

Au luat cuvântul toți marii șahiști invitați și s-au spus cuvinte frumoase despre Elisabeta Polihroniade. Deși este ediția a X-a este prima În Memoriam Elisabeta Polihroniade. A fost realizat un documentar impresionant despre istoria Turneului Regilor la care a contribuit și Elisabeta Polihroniade, cu voce actrița Doina Ghițescu. A fost prezentă și singura soră a maestrei, împreună cu familia, dar și actori sau oameni de teatru . De asemenea un reprezentant de la Romgaz, sponsorul principal al turneului.

c-s-e-i-elizabeta-polihroniade-turneul-regilor-2016-hou-yifanLa eveniment a mai fost prezentă și campioana mondială en titre la feminin, chinezoaica Hou Yifan, care s-a declarat entuziasmată de șahistele de la cluburile din România, dar și de dimensiunile culturale și istorice ale capitalei care i-au readus în memorie orașul Beijing. Cea mai tânără deținătoare a titlului suprem și totodată cea mai tânără jucătoare care a obținut titlul de mare maestru îl va înfrunta la Mediaș pe Vladimir Kramnik. Marele maestru rus este un fost campion mondial cu un rating FIDE de 2.810, iar în prezent ocupă locul 4 în ierarhia mondială. Tot la Mediaș echipele de seniori și senioare ale României vor disputa un Turneu de șah rapid/blitz. (George PROCA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: