Home » Sanatate » DSVSA a demarat controalele din perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă

DSVSA a demarat controalele din perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă

În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, când în mod tradițional comercializarea și consumul unor cantități de alimente crește considerabil, DSVSA VASLUI va întreprinde măsuri suplimentare concentrate asupra modului în care se produc, depozitează, transportă și valorifică carnea de porc destinată consumului uman, precum și alte produse de origine animală si non-animală.

control_dsvsaÎn baza unui program de lucru stabilit de către directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui s-au constituit echipe mixte care vor verifica, în perioada 05-24 decembrie si 27 decembrie – 8 ianuarie modul în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare din târgurile de animale, piețele agroalimentare, unitățile de comercializare a produselor alimentare de origine animală (carmangerii, măcelării, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri etc.), precum și din unitățile de panificatie, cofetarii-patiserii , alimentație publică, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor etc.

Totodată, la nivelul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene, al Circumscriptiilor de control oficial și pentru Siguranța Alimentelor din pietele agroalimentare și al Circumscripțiilor Sanitare Veterinare Zonale va fi asigurată permanența, va fi afișat programul de lucru.

Locațiile de pe raza județului unde poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinellei spp. din carnea de porc, sunt toate CSV de asistenta de la nivelul comunelor si la toate sediile de control oficial si pentru siguranta alimentelor de origine animala din cadrul Pietelor agroalimentare de pe raza municipiilor si oraselor.

Recomandări

În apropierea Sărbătorilor de iarna când, în mod tradițional, crește consumul de produse alimentare, DSVSA Vaslui , recomandă cetățenilor să cumpere produse alimentare numai din unități sau spații autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Aceasta înseamnă cã, atât carnea cât și alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

În cazul în care cetățenii doresc să achiziționeze produse alimentare care se comercializează în piețe sau în cadrul unor târguri organizate în această perioadă, trebuie să fie atenți la câteva aspecte. Trebuie urmărit, în cazul produselor de origine animală ambalate sau neambalate, modul de expunere și comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătatea publică și anume: existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului,depozitării și comercializării; etichetarea acestora cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condițiile de păstrare, data obținerii după caz, termenul de valabilitate, etc. Se va verifica existența controlului sanitar-veterinar pentru carnea expusa la vanzare prin prezenta marcii de sanatate (ștampila ) , eventual solicitarea documentelor legale insotitoare a carcaselor .

trichinelozaRiscul consumului de carne de porc necontrolată sanitar veterinar îl reprezintă îmbolnăvirea de trichineloză, o boală parazitară care poate provoca paralizii și se poate complica, putând duce la deces. În ceea ce privește organele, nu exista riscul de îmbolnăvirii de trichineloză, ci al unor toxiinfecții alimentare, în cazul în care nu au fost controlate de personal specializat. Pentru preparate, carnea trebuie tocată în momentul cumpărării, iar dacă se cumpără carne tocată ambalata, trebuie să verificată eticheta, pentru a vedea care este termenul de valabilitate.

Peștele proaspăt trebuie sa aibă ochii lucioși, limpezi, iar branhiile de culoare roz. Dacă peștele este alterat, branhiile sunt cărămizii, solzii se desprind ușor și carnea este moale. Produsele din pescuit preparate în stare refrigerată se depozitează la o temperatură de la 0°C până la +4°C, iar cele în stare congelată, la temperatura de -18°C, cu o eventuală fluctuație ascendentă de scurtă durată pe timpul transportului de până la 3°C.

Produsele a căror conservabilitate este garantată un timp limitat, după aplicarea unui tratament ca: sărarea, marinarea, deshidratarea, afumarea, trebuie să poarte pe ambalaj o inscripție clară și vizibilă care să arate condițiile de depozitare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind etichetarea produselor alimentare și reclama alimentelor.

Comercializarea brânzeturilor către consumatori trebuie să se facă în ambalaje de unică folosință (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) și să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obținerii, înscrise pe o etichetă atașată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.

Este recomandat ca achiziționarea ouălor să se facă din locuri aflate sub supraveghere sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, ceea ce înseamnă că provin de la păsări sănătoase, din ferme autorizate și controlate sanitar veterinar.

Și alte produse alimentare, care se consumă în mod tradițional în această perioadă, cum ar fi: cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon, etc. se recomandă a fi achiziționate din spații amenajate și autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate.

De asemenea, înainte de achiziționarea alimentelor de origine animală, din locuri specializate în acest sens, asigurați-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecție și bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuși de unică folosință. Cetățenii care cumpără alimente din locuri neautorizate se expun pericolului de a-și petrece sărbătorile la spital.

trichineloza1Pentru evitarea posibilelor toxiinfecții alimentare și evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella Spiralis, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor judeteana va recomandă sa nu cumpărați carne de porc, produse sau preparate obținute din aceasta, de la persoane neautorizate pentru această activitate, precum și din locuri sau spații neautorizate și nesupravegheate sanitar veterinar. Nu cumpărați carne proaspătă decât din unități autorizate, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, garantează că aceasta provine din abatoare aprobate, unde este asigurată asistența sanitară veterinară permanentă.

Proprietarii de animale cresc porci în propriile gospodării, în principal pentru a-și asigura consumul în familie, dar și pentru rudele de la oraș. În condițiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergătoare Crăciunului, unii români continuă să cumpere carne proaspătă sau produse și preparate din carne de porc sau chiar porci vii, crescuți în gospodărie, pentru sacrificare. S-au întâlnit situații în care, unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele, evitând controlul sănătății acestora de către medicii veterinari!

Sacrificarea porcului și consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave. Dacă porcul este bolnav de trichineloză, cei care au consumat carnea infestată se vor îmbolnăvi și vor fi supuși unui tratament pentru o perioadă relativ lungă, existând posibilitatea apariției unor complicații și reacții adverse. Dacă porcul are o altă boală infecțioasă riscați ca vânzându-l, sau oferind carne sau produse obținute de la acesta rudelor sau vecinilor, să le îmbolnăviți și acestora porcii din propriile gospodării.

Solicitați vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru că acesta va verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare și va da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare și analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria dumneavoastră sănătate. În situația în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați vânzarea, sacrificarea și consumul cărnii.

Nu consumați carnea și nu o preparați, până nu obțineți de la medicul veterinar confirmarea că a fost examinată pentru Trichinella Spiralis, cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă și pentru carnea obținută de la porcii mistreți.

Este interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, în locuri neaprobate sanitar veterinar !

porcDacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecțioasă, prin vânzarea necontrolată riscați să îmbolnăviți alți oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepsește, conform legii. Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat pe drum de autorități și nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar și vânzătorul sunt pasibili de sancțiuni, iar animalele sunt confiscate și ucise fără a se oferi despăgubiri. Mișcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoțite de certificatul de sănătate, de formularul de mișcare si de documentul privind informațiile pentru lanțul alimentar.

Vă reamintim ca Numărul de telefon al „Call Center”-ului DSVSA VASLUI unde este organizat serviciu de permanență este 0235421121 , fax 0235421278 și e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro. Poate fi apelat de către cetățeni, din orice rețea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: