Home » Justitie » Polițiștii îi avertizează pe vasluieni să respecte legea la alegeri

Polițiștii îi avertizează pe vasluieni să respecte legea la alegeri

Informarea și conștientizarea cetățenilor asupra riscurilor pe care le implică nerespectarea legislației pe durata desfășurării alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din acest an, reprezintă o prioritate pentru Ministerul Afacerilor Interne, sens în care, la nivelul instituției a fost realizată o campanie de informare și conștientizare a cetățenilor cu privire la sancțiunile prevăzute de lege în cazul votului ilegal și a mitei electorale, sub sloganul „Alege să fii corect”.

alegeri-parlamentare4În scopul promovării campaniei de informare, a fost realizat un spot audio – video, afișe și pliante, conținând mesajul campaniei și informații referitoare la sancțiunile prevăzute de legislația electorală.

Pentru promovarea mesajului campaniei, pe raza județului Vaslui au fost postate afișe în locuri accesibile, cu grad ridicat de vizibilitate din partea publicului larg.

De asemenea, la nivelul județului Vaslui, în cadrul unor acțiuni ale polițiștilor de proximitate, jandarmilor, polițiștilor de frontieră, lucrătorilor din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență și specialiștilor în prevenire, au fost distribuite cetățenilor flyere cu mesajul campaniei. Oamenii legii au discutat cu cetățenii și le-au adus la cunoștință informații privind legislația electorală, sancțiunile prevăzute pentru încălcarea acesteia, precum și modalitatea de sesizare a unor nereguli.

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 11 decembrie și vasluienii pot vota intre orele 7 și 21. Fiecare alegător va primi două buletine de vot: unul pentru alegerea membrilor Camerei Deputaților si unul pentru alegerea membrilor Senatului. În toate secțiile de votare va fi utilizat Sistemul Informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. Aveți drept de vot dacă aveți peste 18 ani împliniți și nu v-a fost interzisă exercitarea acestui drept prin hotărâre judecătorească definitivă. Puteți vota la secția de votare la care sunteți arondat sau, dacă vă aflați în altă localitate din județul de domiciliu, la orice secție de votare, pe listă suplimentară. Se votează cu cartea de identitate, cu buletinul de identitate sau cu pașaportul diplomatic ori de serviciu.

Ce vă interzice legea

Nu aveți voie să introduceți în urnă mai multe buletine de vot decât aveți dreptul. Nu puteți vota fără drept sau de mai multe ori. E ilegal să oferiți bani, bunuri ori alte foloase pentru a determina un alegător să voteze sau să nu voteze un candidat sau o anumită listă de candidați. De asemenea nu e permisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei. Nu aveți voie să sfătuiți alegătorii, în ziua votării, la sediile secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un candidat sau o anumită listă de candidați. E interzisă fotografierea sau filmarea buletinului de vot, ori distrugerea materialelor electorale. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: