Home » Administratie » Iată-i pe cei 10 „magnifici” pe care vasluienii, mai mult sau mai puțin constienti, i-au trimis în Parlament

Iată-i pe cei 10 „magnifici” pe care vasluienii, mai mult sau mai puțin constienti, i-au trimis în Parlament

Cele șapte mandate de deputați ce i se cuvin județului Vaslui vor fi împărțite între PSD, care a obținut patru posturi întregi, PNL, cu două mandate, din care unul din redistribuire, și PMP, cu un post din redistribuire. La Senat, vor merge doi pesediști, din care unul din redistribuire, și un penelist, care nu a reușit să obțină un mandat întreg.

Județul nostru va fi reprezentat în viitorul Parlament de șase membri ai PSD, patru în Camera Deputaților și doi în Senat, trei liberali, unul în Senat și doi în Camera Deputaților, și un membru PMP, în camera inferioară a Parlamentului. Din cei zece parlamentari, doar șase au mandate întregi și nu mai au nevoie de redistribuirea voturilor din alte județe din țară.

Astfel, PSD a încheiat toate cele patru mandate de deputat, în condițiile în care a obținut 57,89% din opțiunile electoratului, față de un necesar de 57,14%. În aceste condiții, vor merge în Parlament mai vechii deputați Adrian Solomon, Ana Birchall și Irinel Stativă, precum și fostul viceprimar al municipiului Huși până în vara acestui an, Aurel Căciulă.

Următoarele două locuri în Camera Deputaților vor reveni PNL care, cu un procent de 20,31% din voturile electoratului, încheie un mandat întreg de 14,28% (100% împărțit la cele șapte posturi de deputat repartizate județului Vaslui), care îi revine fostului prefect din perioada Guvernului Cioloș, Daniel Olteanu. Cu 42 de procente din cel de-al doilea mandat de deputat, va intra în Camera Deputaților și avocata Oana Iovu, președinta Organizației Județene de Femei a PNL, aflată pe poziția secundă în lista de candidați. Ultimul mandat de deputat va reveni PMP, care a trecut cu 15 sutimi peste pragul electoral. Chiar dacă are cu jumătate de procent sub ALDE, liderul Mișcării Populare din Vaslui, Corneliu Bichineț, va prinde redistribuirea. ALDE Vaslui are prea puține voturi comparativ cu alte județe din țară, ceea ce a făcut că fostul secretar de stat Cristian Cosmin să fie primul sub linie la redistribuirea mandatelor în partid.

La Senat, un mandat întreg la nivelul județului Vaslui necesită 33% din opțiunile electoratului. La un procent atât de mare, doar PSD a reușit să obțină un post întreg de senator, acesta revenindu-i actualului senator în funcție Gabriela Crețu. Cu un rest de aproape 75% și din al doilea mandat, social-democrații vasluieni vor trimite în Senat și pe cel de-al doilea om de pe liste, Doina Silistru, care se află la finele celui de-al treilea mandat de senator.

Ultimul post de senator din județ revine actualului președinte al PNL Vaslui, senatorul Nelu Tătaru, care, cu 20,98% din opțiunile electoratului, are aproape două treimi dintr-un mandat, ceea ce-i va aduce un nou mandat de parlamentar. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: