Home » Administratie » Bomba alegerilor: Iovu (PNL) și Bichineț (PMP) ar putea să nu intre în Parlament. În locul acestora ar putea merge cei de la USR și UDMR

Bomba alegerilor: Iovu (PNL) și Bichineț (PMP) ar putea să nu intre în Parlament. În locul acestora ar putea merge cei de la USR și UDMR

Primii de pe listele de candidați din județul nostru la Camera Deputaților ai Uniunii Salvați România și ai Uniunii Democrate Maghiare din România vor merge, cel mai probabil, în Parlament, după ce vor prinde locurile la redistribuirea voturilor. Astfel, Cătălin Mihai Botez (USR) și Bela-Csaba Porsztner (UDMR) ar urma să-i ”înlocuiasă” pe Oana Iovu (PNL) și Corneliu Bichineț (PMP), grație legii electorale.

Bomba alegerilor generale este pe punctul de a se detona în aceste zile în județul nostru. Un candidat care a obținut doar 380 de voturi ar putea deveni deputat de Vaslui, deși nu are nicio legătură cu aceste meleaguri. Este vorba de Bela-Csaba Porsztner, primul pe lista celor de la UDMR, formațiune care, de altfel, a avut liste complete la noi în județ, atât la Camera Deputaților cât și la Senat. Cea de-a doua surpriză a scrutinului de duminică este accederea în Parlament a unui candidat USR, formațiune care nu a atins în județ pragul electoral. Numele acestuia este Mihai Cătălin Botez, care va ajunge deputat dacă nu se va retrage de pe lista de candidați pentru a lăsa un alt coleg în locul său.

Cei doi viitori, cel mai probabil, deputați de Vaslui ar urma să-i ”înlocuiască” pe cei care stăteau cu bagajele la ușă pentru a merge în Capitală, respectiv Oana Iovu (PNL) și Corneliu Bichineț (PMP). Reprezentanții UDMR și USR sunt beneficiarii legii electorale, fiind ajutați de votul pe liste, care prevede redistribuirea mandatelor de la nivel central pentru voturile neutilizate în circumscripțiile județene. Actul normativ nu prevede prag electoral pentru partide în județe dacă a fost atins cel național și nici nu se ia în calcul cine are voturile cele mai multe în județe dintre partidele politice. Principalul criteriu la redistribuirea făcută la nivel central este numărul efectiv de voturi pe care îl are fiecare formațiune pe județ, în ordine descrescătoare, fără a se ține cont de procente. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

One comment

  1. Ce minunat ar fi sa nu intre Bichineata in parlament !