Home » Administratie » Firmele din județ, subvenționate cu câte 900 de lei pentru fiecare șomer angajat

Firmele din județ, subvenționate cu câte 900 de lei pentru fiecare șomer angajat

Firmele din județul nostru care angajează persoane din categoriile sociale vulnerabile, cum ar fi șomeri sau persoane cu dizabilități, vor beneficia de o primă de 900 de lei, timp ce un an, pentru fiecare nou salariat încadrat. Măsura a intrat în vigoare din această lună și este prevăzută în Ordonanța de Urgență 60/2016, act normativ care modifică și completează Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

Firmele din județ care angajează persoane din grupurile vulnerabile, pe durată nedeterminată, primesc subvenții de câte 900 de lei pe lună timp de 12 luni sau de 18 luni, în cazul persoanelor cu handicap. Stimulentul nu se acordă în perioadele în care raporturile de muncă sau de serviciu sunt suspendate, dar se acordă în perioada concediului de odihnă.

Angajatorii care încadrează în muncă șomeri care au peste 45 de ani, părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomeri de lungă durată sau tineri NEET (care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională) primesc cei 900 de lei cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni. Firmele care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale acestor persoane înainte de împlinirea celor 18 luni sunt obligați să restituie, în totalitate, Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Vaslui sumele încasate pentru fiecare persoană pentru care a încetat raportul de muncă sau de serviciu, plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României în vigoare la acea dată.

Stimulentul de 900 de lei se acordă și firmelor ce angajează șomeri care, în termen de cinci ani de la data încadrării în muncă, îndeplinesc toate condițiile pentru a solicita pensia anticipată parțială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă. Nu beneficiază de aceste prevederi firmele care sunt în insolvență, în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, dizolvare, lichidare ori administrare specială, care au activitățile suspendate sau restricții asupra acestora”, a declarat purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Vaslui, Laura Toporăscu.

La rândul lor, șomerii care se angajează primesc o primă de activare de 500 de lei, iar cei care sunt nevoiți să își schimbe domiciliul la peste 50 de kilometri pentru locul de muncă iau o primă de instalare de 12.500 de lei. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: