Home » Administratie » Cine a ajuns parlamentar de Vaslui fără să se aștepte! Redistribuirea mandatelor a adus surprize

Cine a ajuns parlamentar de Vaslui fără să se aștepte! Redistribuirea mandatelor a adus surprize

Președintele Organizației Județene Vaslui a PNL, senatorul Nelu Tătaru, a ratat intrarea în Parlament la redistribuirea mandatelor, de pe prima poziție de candidat la Senat. Liberalii vasluieni nu au obținut decât unul din cele zece mandate de parlamentari, în condițiile în care au avut 20% din opțiunile electoratului.

Liberalii vasluieni nu vor avea decât un singur parlamentar în viitoarea legislatură, din cele zece mandate atribuite județului Vaslui. Singurul candidat care a obținut un mandat este fostul prefect din Guvernul Cioloș, Daniel Olteanu, care a avut numărul necesar de voturi pentru a accede în Camera Deputaților. Însă, președintele Organizației Județene, Nelu Tătaru, cu aproape 25.000 de voturi, nu a prins un nou mandat de senator nici la redistribuire, la fel ca și președinta femeilor liberale, avocata Oana Iovu, aflată pe poziția secundă la Camera Deputaților.

Cu mai puțin de 7.000 de voturi, academicianul din Republica Moldova, Ion Hadârcă, candidat pe listele ALDE, a prins un loc de senator la redistribuire. Cel de-al treilea mandat în camera superioară a parlamentului ce revine de drept județului Vaslui a fost repartizat Doinei Silistru (PSD) care, astfel, va ajunge la al patrulea mandat consecutiv de senator.

La Camera Deputaților, în urma redistribuirii, cele două mandate rămase neatribuite au fost date de către Biroul Electoral Central președintelui PMP Vaslui, Corneliu Bichineț, și candidatului de pe prima poziție de pe lista USR, Cătălin Mihai Botez. Dacă Bichineț a mai fost în parlament în perioada 2000-2004, tânărul de la Uniunea Salvați România este nou în politică, fiind absolvent al Academiei de Științe Politice și angajat al unei firme de leasing din capitală.

La distribuirea directă a mandatelor de către Biroul Electoral Județean Vaslui au primit certificatul de parlamentar cinci candidați de la PSD și unul de la PNL. Astfel, vor merge în Camera Deputaților actualul deputat Adrian Solomon, președinte al Comisiei de Muncă din camera inferioară a parlamentului, precum și președintele Comisiei pentru Afaceri Europene, Ana Birchall. De asemenea, a primit un nou mandat și deputatul Irinel Stativă, ajuns la cel de-al treilea mandat consecutiv. Singurul nou intrat în parlament din cei cinci parlamentari PSD care vor reprezenta județul în următorul mandat este Aurel Căciulă, fost viceprimar al municipiului Huși până în vara acestui an. Mandat întreg a obținut, în baza votului electoratului, și liberalul Daniel Olteanu, fost director al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Vaslui și prefect al Guvernului Cioloș în perioada martie – septembrie 2016.

La Senat, singurul mandat întreg a fost prins de către Gabriela Crețu, soția liderului PSD Vaslui. Parlamentara se află la al doilea mandat consecutiv, după ce a mai fost și deputat de Vaslui în perioada 2004-2007 și parlamentar european în perioada 2007-2009.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: