Home » Social » „Letargie” – prima expoziție personală a bârlădencei Elena Pîntea, masterandă la Arte plastice

„Letargie” – prima expoziție personală a bârlădencei Elena Pîntea, masterandă la Arte plastice

Centrul „Mihai Eminescu” din Bârlad a găzduit sâmbătă, 17 decembrie, pentru a doua oară în acest an, o expoziție a unei artiste bârlădene masterandă Arte plastice. După ce în urmă cu câteva luni Anda Varlam a expus, la sfârșitul săptămânii trecute, pe simezele Centrului „Mihai Eminescu” a expus pentru prima dată Elena Pîntea.

Artista bârlădeană este masterandă în anul I la Facultatea de Arte și Design din Timișoara. Expoziția intitulată „Letargie” cuprinde 30 de lucrări de grafică și este prima expoziție personală, pe care Elena Pîntea a dorit să o verniseze în orașul natal. Tema expoziției a apărut pur și simplu dintr-o inspirație de moment.

„Există o legătură între vis și realitate. Subiectul lucrărilor de grafică pe care le-am prezentat bârlădenilor este tocmai această relație între cele două lumi diferite. Personajele cu părul mai așezat reprezintă ființele reale, iar cele cu părul exploziv, ființele onirice. De regulă, nu-mi propun o temă dinainte atunci când creez. Se întâmplă să vină pur și simplu de la sine. Așa s-a întâmplat și de această dată, când muza m-a inspirat să surprind legătura dintre somn și realitate”, a declarat tânăra artistă.

Atmosfera creată de grafica autoarei a fost înnobilată și de câteva partituri interpretate la flaut de Elena Sbârcea, elevă a Liceului Pedagogic „Ioan Popescu” din Bârlad.

Au ținut să fie alături de autoare, la prima sa expoziție personală, prieteni, colegi, rude, dar și profesori care i-au îndrumat pașii în arta plastică. Prezentarea expoziției a fost făcută de profesorii Dionisie Gradu și Cristian Ghiță.

„Este destul de dificil să realizeze atâtea variante pe aceeași temă. Este foarte multă muncă și, evident, multă determinare. Personal, pe mine mă surprinde tema pe care a abordat-o Elena în lucrările sale de grafică postmodernistă. Mă bucur că am reîntâlnit-o după mai mulți ani, cum mă bucur de fiecare dată când mă întâlnesc cu foști elevi de-ai mei care au urmat Artele plastice”, a mărturisit Cristian Ghiță.

Elena Pîntea a absolvit Școala de Muzică și Arte Plastice, unde a studiat desenul cu profesorii Dionisie Gradu și Didu Clapon. A urmat apoi Liceul Pedagogic, unde i-au îndrumat pașii profesorii Sebastian Pascu, Dorinel Filiche și Cristian Ghiță. I-a fost, de asemenea, profesor și artistul plastic Eugen Iftene. Elena a expus lucrări în expoziții de grup atât în liceu cât și în timpul facultății. A ales să studieze artele plastice la Timișoara pentru că ea consideră acest oraș ca fiind unul deschis către Occident, cu oameni care gustă într-adevăr arta. În opinia ei, Timișoara este un oraș care oferă mult mai multe oportunități decât alte centre universitare.

Nu își dorește să devină profesoară și nici să lucreze în vreo editură. Elena Pîntea ar dori să facă ilustrație de carte, dar mai are timp să se gândească la direcția pe care o va urma după masterat. Deocamdată, își desăvârșește pregătirea artistică și asta îi place cel mai mult. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: