Home » Sanatate » Strigător la cer! O fetiță cu handicap a murit, ieri, după ce i s-a refuzat internarea în spitalul bârlădean

Strigător la cer! O fetiță cu handicap a murit, ieri, după ce i s-a refuzat internarea în spitalul bârlădean

de Mihaela NICULESCU

O fetiță de 11 ani, instituționalizată la Centrul „Casa cu grădină” din cadrul Complexului de Servicii Comunitare nr. 1 Bârlad, a murit la 45 de minute după ce medicul pediatru a refuzat să o interneze pe motiv că abia fusese externată!

Andreea era o fetiță cu multiple probleme medicale, care de-a lungul vieții a stat mai mult prin spitale. Pe 10 decembrie s-a simțit mai rău decât de obicei, iar asistentele medicale din cadrul centrului bârlădean în care era instituționalizată au mers cu ea la secția Pediatrie a Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad.

Medicul Gabriela Vicol a internat-o cu diagnosticul tetrapareză spastică, sindrom epileptic, convulsii, marasm nutrițional, deficiență mentală profundă. Fetița, care era aproape o legumă, a stat internată la spital până pe 19 decembrie, când medicul curant a considerat că starea ei s-a mai ameliorat. A fost externată, așadar, pe 19 decembrie, dar a doua zi starea fetiței s-a complicat. Cadrele medicale de la „Casa cu grădină” au cerut din nou ajutorul medicilor. Alaltăieri, la ora 11.30, Andreea a fost consultată de medicul pediatru Mihaela Tătaru dar nu a fost internată, probabil considerându-se că nu reprezenta o urgență medicală.

Reprezentanții Complexului de Servicii Comunitare nr.1 (CSC nr. 1) din Bârlad, care au însoțit fetița la spital, spun că, de fapt, medicul le-a explicat că nu se poate interna pacienta din cauza unui protocol, sau proceduri, care prevede că nouă internare a unui pacient nu poate fi făcută decât după 24 de ore de la externare. Așadar, medicul Mihaela Tătaru a invocat o procedură, dar se pare că nu a interpretat-o și aplicat-o corect. Nicăieri în Ordinul Ministrului Sănătății nr. 412/2016 nu se specifică faptul că un pacient care este urgență medicală nu poate fi internat la mai puțin de 24 de ore de la o externare prealabilă.

Deseori ni se invocă această procedură. Ne-am obișnuit cu ea și nici nu mai cerem explicații. Medicii invocă mereu sistemul. Eu cred că, mai degrabă, este vorba despre frica de responsabilitate. Cum poate un copil cu un diagnostic atât de grav să nu fie urgență? Era mai corect dacă ni s-ar fi spus că nu o poate interna pentru că e în fază terminală”, ne-a declarat psihologul Ionel Brătianu, șeful Centrului de Primire în Regim de Urgență pentru Copilul Abuzat, Neglijat și Exploatat Bârlad.

Rata mortalității nu dă bine deloc în evidențe și poate că și acest aspect îi face pe unii medici refractari, deși ei știu sau ar trebui să știe că starea de sănătate și siguranța unui pacient primează în fața oricărui protocol.

Conducerea spitalului bârlădean nu a dorit să facă prea multe declarații. A lăsat să se înțeleagă că Direcția de Sănătate Publică (DSP) va deschide o anchetă la secția Pediatrie după ce știrea va apărea în presă.

Copilul respectiv era instituționalizat, cu multiple afecțiuni medicale. Ultima dată a fost adus la CPU Pediatrie pe 20 decembrie, unde i s-a recomandat un examen neurologic. Nu a fost internat, medicul considerând că nu este o urgență. Orice urgență se internează, iar protocolul acela cu 24 de ore nici nu intră în calcul atunci când starea de sănătate a pacientului este gravă. Este regretabil că pacienta a murit la puțin timp după ce a plecat de la spital”, ne-a declarat Adrian Gheorghiu, reprezentantul spitalului în relația cu mass-media.

Medicii spitalului opinează că de foarte multe ori unitatea medicală este confundată cu o unitate de îngrijiri paliative pentru pacienții instituționalizați. Pe de altă parte, reprezentanții CSC nr. 1 spun că nu este adevărat. Există specialiști care îngrijesc cu devotament persoanele cu dizabilități, dar dacă acestea necesită asistență medicală complexă sunt nevoiți să apeleze la servicii medicale de specialitate, atât pentru adulți cât și pentru copii.

Frica de responsabilitate, frica de nevalidare a foilor de internare, sistemul și protocoalele ambigue sau greșit interpretate de medici, dar și teama unei rate mari a mortalității în rândul pacienților spitalului duc la pierderea unor vieți care ar putea fi prelungite măcar. În cazul de față, poate că șansele de salvare erau minime, dar chiar și așa conștiința trebuia să primeze în fața oricărui protocol, care, de altfel este destul de clar. Chestia cu sistemul pică! Sistemul este format din oameni, iar în sistemul sanitar aceștia sunt medici”, a mai spus Ionel Brătianu.

Andreea s-a stins în pragul Sărbătorilor de Crăciun și va fi înmormântată în Ajun. Destinul său a fost mereu sumbru. Mama a părăsit-o, tatăl a murit într-un accident, iar în luna august a murit și bunica la care stătea. De atunci, a fost internată la „Casa cu grădină”, unde a și murit după ce i-a fost refuzată internarea din cauza unui protocol sau a unei proceduri. Este încă o dovadă a faptului că pacienții români sunt doar niște cifre care sunt introduse în calculator, că totul este doar contabilitate și statistică și că viața nu mai contează.

About Tehno Redactor

One comment

  1. Spital de urgenta??Ce spital de urgenta nu are un tomograf?Cine trage de timp sa nu fie dat in folosinta acest tomograf si de ce?Nu e luna sa nu auzi in presa ceva despre CPU Barlad.Cine a ajuns aici stie prin ce a trecut.Un singur medic pe tura si multi oameni care zac pe hol sau iintr-un ambulator.Parchetul sau politia nu se autosesizeaza/??

%d blogeri au apreciat: