Home » Sanatate » Avertismentul veterinarilor vasluieni: Cu trichineloza nu-i de joacă!

Avertismentul veterinarilor vasluieni: Cu trichineloza nu-i de joacă!

de Răzvan CĂLIN

Specialiștii din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui trag un nou semnal de alarmă cu privire la pericolul pe care trichineloza îl reprezintă pentru sănătatea oamenilor. Mai ales că exact în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, câțiva vânători au avut parte de o surpriză neplăcută: unul dintre mistreții pe care tocmai îl împușcaseră era infestat cu trichinella spp.

Partida de vânătoare a fost organizată pe raza Fondului cinegetic Roșiești și au participat mai mulți vânători. La final, au fost recoltate probe de la cei șase porci mistreți împușcați și trimise Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Județean (LSVSAJ) Vaslui.

”În urma analizelor de laborator, una dintre carcasele de mistreț a avut rezultat pozitiv la infestația cu Trichinella spp. A fost anunțat de urgență reprezentantul fondului de vânătoare, iar carcasa a fost pusă sub restricție sanitară-veterinară (a fost interzisa punerea ei în consum). O echipă de specialiști din cadrul DSVSA Vaslui s-a deplasat la fața locului, au confiscat carcasa respectivă și a fost distrusă prin incinerare la incineratorul LSVSAJ Vaslui, se arată într-un comunicat al conducerii DSVSA Vaslui.

Cum ne aflăm și în plină perioadă a sărbătorilor de iarnă, când consumul de carne de porc crește simțitor față de restul anului, specialiștii veterinari trag un nou semnal de alarmă cu privire la riscurile la care oamenii se expun atunci când consumă așa ceva fără a efectua examenul trichineloscopic. O parte dintre consumatori achiziționează și consumă carne de porc comercializată clandestin, fără să testeze carnea prin examen trichineloscopic, punând în pericol sănătatea și viața tuturor celor care consumă carne neverificată. Așa se face că în perioada 1 – 23 decembrie, în urma analizelor efectuate de către centrele județene au fost depistate 14 focare de trichineloză în județele Bacău, Cluj, Galați, Olt, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Vrancea și Vaslui. Parazitul a fost descoperit în carnea provenită de la 9 porci domestici și 7 porci mistreți (din care unul în județul Vaslui).

Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuințelor umane: șobolanii, șoarecii, carnivorele domestice (câinele și pisica) animale din zona silvatică (vulpe, jder) și porcii sau alte specii infestate. Specialiștii veterinari subliniază faptul că un porc infestat cu Trichinella spp. nu manifesta semne de boală! Omul se îmbolnăvesțe atunci când consumă carne infestată de porc, nutrie, mistreț, urs, neexaminată de medicul veterinar și insuficient friptă, fiartă, sau preparată crudă, sărată, sau afumată. La om, boala se manifestă prin: febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive (dureri abdominale, grețuri, vărsături, diaree), dureri în masele musculare însoțite de edeme ale feței, fiind denumită și „boala capetelor umflate”. Trichineloza la om poate fi tratată, reușita tratamentului fiind condiționată în primul rând de rapiditatea instituirii diagnosticului.

Pentru a preveni apariția unor cazuri de îmbolnăvire la om, trebuie luate câteva măsuri profilactice: controlul sanitar veterinar al cărnii provenite de la animale sacrificate în abatoare și în gospodăriile individuale (porc, nutrie, cal) precum și al vânatului comestibil (mistreț, urs) prin examen trichineloscopic; achiziționarea cărnii de porc doar din abatoare, hale, măcelarii sau magazine autorizate sanitar veterinar, pe care este aplicată marca de sănătate (ștampila); carnea provenită de la porcii crescuți în gospodăriile individuale poate fi utilizată numai pentru consum familial, în exploatația de origine, după efectuarea obligatorie a examenului trichineloscopic la sediul circumscripțiilor sanitare veterinare care funcționează în municipiile, orașele și comunele județului Vaslui, fiind interzisă comercializarea acesteia, inclusiv în unitățile autorizate sanitar veterinar; vânatul sălbatic (mistreț, urs) poate fi consumat după examinarea cărnii de către medicul veterinar, în special pentru diagnosticul trichinelozei.

Pentru prevenirea contaminarii porcilor, dar și a altor animale receptive la trichinella spiralis, sunt necesare următoarele măsuri: deratizarea periodică urmată de strângerea și distrugerea cadavrelor de rozătoare; menținerea condițiilor de igienă în adăposturile cu animale și în incinta gospodăriilor ale populației; excluderea din hrana porcilor a deșeurilor de abator; salubrizarea locurilor de depozitare a resturilor menajere.

Examenul trichineloscopic în județul nostru se efectuează la sediul DSVSA Vaslui, obligatoriu pentru vânatul împușcat, și la circumscripțiile sanitar-veterinare din municipii, orașe și comune ale județului, în cazul porcilor proveniți din gospodăriile populației pentru consum propriu, după programul afișat la sediul acestora. Un examen de acest gen costă puțin peste 10 lei, mai exact 10,8 lei.

”În situația în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați vânzarea, sacrificarea și consumul cărnii. Daca animalul este identificat veți fi despăgubit de stat la valoarea de piață a animalului”, se mai precizează în comunicatul emis de DSVSA Vaslui, care a înființat și un ”Call Center”: telefon – 0235421121 , fax 0235421278 și e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro.

About Tehno Redactor