Home » Administratie » A fost liber la petarde și artificii!?

A fost liber la petarde și artificii!?

Cel puțin asta a fost percepția bârlădenilor, care s-au simțit agasați sau chiar terorizați de zgomotul petardelor și altor obiecte pirotehnice care s-au putut achiziționa fără probleme de la orice colț de stradă.

Noaptea dintre ani a fost de departe cea mai explozivă noapte de Revelion din ultimii ani. Orice bârlădean s-a putut bucura de un foc de artificii pentru că în toate zonele municipiului, centrale, ultracentrale sau mărginașe au fost lansate artificii și petarde de toate calibrele. Artificiile lansate clandestin, de persoane fizice cât și de angajați ai localurilor din oraș unde s-au organizat petreceri de Revelion, au acoperit artificiile lansate de firma specializată cu care Primăria Bârlad a încheiat contract pentru spectacolul de la cumpăna dintre ani. Această firmă nu a primit autorizație de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) pentru ca focul de artificii să aibă loc în centrul civic. Ciudat, de vreme ce un oficial ISU Vaslui a declarat ieri reporterului Est News că pentru lansarea obiectelor pirotehnice de tip F2, folosite pentru focul de artificii de la Cerbul de Aur, nu era nevoie de autorizație ISU.

Constantin Nițuc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bârlad ne-a declarat că firmei cu care are contract primăria nu i s-a permis lansarea artificiilor în centrul orașului, purtându-se mai multe discuții pe această temă, răspunsul final venind cu două zile înainte de Anul Nou.

În vreme ce Primăria a fost nevoită să ofere bârlădenilor cele 20 de minute de jocuri de lumini tocmai la Cerbul de Aur, multe cartiere ale Bârladului au fost luminate de artificii din categoria F2 fără nici un fel de probleme. În centrul orașului a fost un adevărat spectacol de lumini, mulți bârlădeni crezând inițial că acolo a fost focul de artificii organizat de municipalitate.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=9RTLW9rEGH4&w=560&h=315]

Pe străzile orașului nu era nici țipenie de polițist, jandarm, polițist local, mare parte a acestora fiind în zona Cerbul de Aur, unde au admirat artificiile aproximativ 1.000 de bârlădeni. În atare condiții, fiecare și-a putut asigura propriul foc de artificii fără nicio problemă sau grijă că ar putea fi cineva sancționat sau că s-ar putea produce eventuale accidente.

Anul acesta, la Bârlad, comercianții neautorizați de produse pirotehnice au fost foarte abili, reușind să vândă cantități impresionante de obiecte pirotehnice. Conducerea Poliției Locale spune că nu a prins în flagrant decât un singur comerciant, cu câteva zile înainte de Anul Nou.

Cum s-a ajuns la vânzarea clandestină a materialelor pirotehnice, poate ne vor explica polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, care, spun ei, împreună cu colegii de la Serviciul de Ordine Publică au desfășurat o amplă acțiune pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislației privind obiectele pirotehnice. În cadrul acțiunii „Foc de artificii”, spun tot ei, au efectuat controale atât la societățile comerciale autorizate să vândă articole pirotehnice cât și în piețe, târguri sau centre comerciale.

Peste 100 de kg de petarde, confiscate de polițiști

În urma acțiunilor desfășurate la sfârșitul anului 2016 și începutul anului 2017 pentru verificarea legalității operațiunilor cu articole pirotehnice, polițiștii vasluieni au constatat 24 infracțiuni și au ridicat în vederea confiscării aproximativ 115 kg articole pirotehnice. De asemenea, cu ocazia controalelor efectuate la persoanele juridice și fizice au fost aplicate 36 de sancțiuni contravenționale în conformitate cu prevederile Legii privind regimul materiilor explozive, în valoare de 7.000 de lei.
Au fost efectuate 61 de acțiuni și controale la persoane fizice și juridice, precum și în zona piețelor, târgurilor și centrelor comerciale din județ.
De asemenea, administratori și pirotehnicieni ai societăților comerciale autorizate să desfășoare operațiuni cu articole de acest gen au fost invitați la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui unde au fost instruiți cu privire la respectarea prevederilor legale din domeniu. În această perioadă, polițiștii Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui au efectuat și activități preventive în cadrul unităților de învățământ din județ, elevii fiind prelucrați cu privire la prevederile legale în domeniul articolelor pirotehnice. (Mihaela NICULESCU, G.P.)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: