Home » Sanatate » Asistenții medicali din Bârlad, obligați să urmeze cursuri de resuscitare

Asistenții medicali din Bârlad, obligați să urmeze cursuri de resuscitare

Anul acesta, asistenții medicali din Bârlad vor trebui să-și reîmprospăteze cunoștințele teoretice și practice privind resuscitarea. Dacă asistenții medicali participă anual la cursuri de reactualizare a protocoalelor privind urgențele vitale, aceștia au obligația ca, o dată la cinci ani, să participe la cursuri de resuscitare, altfel pierzându-și dreptul de a mai profesa. Stăpânirea acestor cunoștințe este esențială pentru asistenții medicali, întrucât oricând pot fi puși în situația de a acorda primul ajutor în cazuri de stop cardio-respirator. Chiar dacă unii dintre aceștia nu au fost puși în fața unei astfel de situații, mai devreme sau mai târziu, vor fi nevoiți să gestioneze astfel de urgențe, în caz contrar putând fi trași la răspundere pentru culpă medicală.

În privința acordării primului ajutor, există un protocol clar care prevede pașii ce trebuie urmați atât de către asistenții medicali cât și de către medici. Asistenții medicali trebuie să implementeze împreună cu medicii din secții măsuri de resuscitare (masaj cardiac, asigurarea oxigenării), monitorizarea funcțiilor vitale și apelarea numărului de urgență 112. Asistenții medicali împreună cu medicii din secție sunt cei care inițiază primele măsuri de resuscitare, esențiale pentru evoluția stării de sănătate a pacientului intrat în stop cardio-respirator.

Există și situații în care, nefiind asigurată garda de către medici pe timpul nopții, asistenții medicali trebuie să gestioneze astfel de situații până la chemarea ambulanței cu medic (în cazul secțiilor externe corpului principal al spitalului) ori a medicului urgentist sau anestezist, în cazul celor din corpul central al spitalului, doar acești medici având competențe în intubarea pacientului. Așadar, responsabilitatea asistenților este uneori la fel de mare ca a medicilor, de aceea cursurile de resuscitare trebuie privite cu mare seriozitate.

Aceste cursuri sunt organizate de Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România (OAMMR), iar asistenții medicali primesc, în urma participării, credite dar și autorizația de liberă practică medicală, fără de care nu mai pot profesa. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: