Home » Administratie » Bătălia de la ”Podul Înalt”, cea mai mare din evul mediu, evocată la statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare de la Băcăoani

Bătălia de la ”Podul Înalt”, cea mai mare din evul mediu, evocată la statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare de la Băcăoani

Bătălia de la ”Podul Înalt”, cea mai mare din Evul mediu, a fost evocată, pe 10 ianuarie, la statuia ecvestră de la Băcăoani, la împlinirea celor 542 de ani de la răsunătoarea victorie a domnitorului Ștefan cel Mare. Solemnitatea evenimentului din acest an a fost dată de participarea militarilor profesioniști de la Brigada 15 Mecanizată ”Podul Înalt” Iași, care sărbătoresc 140 de ani de existență.

Autoritățile vasluiene nu au lăsat să treacă nemarcată în acest an sărbătorirea celor 142 de ani de la marea victorie a lui Ștefan cel Mare de la ”Podul Înalt”, considerată de către istorici cea mai mare bătălie terestră din perioada Evului mediu. Astfel, Consiliul Județean (CJ) Vaslui a organizat, la statuia ecvestră ”Podul Înalt”, de la Băcăoani, un ceremonial prin care s-a marcat importanța Bătăliei prin care Vasluiul și-a câștigat un renume în întreg spațiu european. Pe lângă depunerea de coroane și slujba religioasă de pomenire a eroilor neamului, oficialitățile au rostit alocuțiuni despre importanța evenimentului.

Nu știm cu exactitate astăzi dacă Bătălia s-a petrecut în acest loc. Știm însă că manifestările pe care le desfășurăm cu acest prilej sunt foarte importante pentru noi. Umbra marii personalități a lui Ștefan cel Mare i-a îmbărbătat pe toți cei care locuiesc pe cele două maluri ale râului Prut. Sper ca viitorul să ne aducă satisfacția de a ține imaginea vie a ceea ce a însemnat epoca lui Ștefan cel Mare și amprenta care și-a pus-o asupra poporului român”, a spus, în cuvântarea sa, Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

La rândul său, prefectul Isabel Bogdan a evocat personalitatea domnitorului Ștefan cel Mare, considerată una dintre cele mai mari personalități ale României și un simbol al Vasluiului. ”Chiar dacă ne gândim tot mai puțin la istorie, chiar dacă ignorăm lucrurile mărețe ce ne înconjoară și nu ne mai preocupă personalitățile marcante ale neamului, pe Ștefan cel Mare e greu ca poporul să-l uite. Marele Ștefan și-a legat destinul de evoluția actualului județ Vaslui nu numai prin strălucita victorie de la Podul Înalt, din 10 ianuarie 1475, considerată cea mai mare bătălie terestră a Evului Mediu european, ci și prin dezvoltarea în municipiul Vaslui a unei Curți Domnești, reședință voievodală temporară, și prin ctitorirea Bisericii Domnești «Sf. Ioan Botezătorul», în 1490. Ștefan cel Mare a devenit un simbol pentru vasluieni, pe care îl regăsim aici, la Podul Înalt, la Vaslui în Piața Civică, la Huși în fața Palatului Episcopal, la podul de la Cănțălărești din comuna Ștefan cel Mare, în fața Școlii nr. 5 Vaslui și în alte zone ale județului. Pentru noi e o cinste și o onoare că locuim într-un județ care are ca simbol un nume ilustru. Suntem urmașii lui Ștefan, oameni gospodari, vrednici și cu frică de Dumnezeu și e de datoria noastră să păstrăm mereu vie memoria lui Ștefan cel Mare, poate cea mai mai mare personalitate a neamului românesc”.

Evenimentul de la Băcăoani s-a încheiat cu o scurtă paradă a militarilor profesioniști de la Brigada 15 Mecanizată ”Podul Înalt” Iași care, în acest an, sărbătoresc 140 de ani de existență. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor