Google+
Home » Administratie » Ghicitori, ziceri haioase și informații agramate pe site-ul Primăriei Bârlad!

Ghicitori, ziceri haioase și informații agramate pe site-ul Primăriei Bârlad!

de Simona MIHĂILĂ

Bârlădenii care, în aceste zile geroase, vor să-și alunge plictiseala, pot da o raită pe site-ul Primăriei Bârlad, acolo unde instituția îi așteaptă cu informații calde, care de care mai hazlii.

Una dintre ele, postată pe 9 ianuarie, le-ar putea părea cunoscătorilor de limbă română ca fiind scrisă de un semiagramat. Sau poate că-i o ghicitoare ce se adresează în special oamenilor cu carte, singurii care, cel mai probabil, ar avea dificultăți în a desluși tainele haioasei cimilituri. Pentru restul, nu băgăm mâna în foc.

Iată cum apare: ”Impozitele și taxele se pot plăti începând cu data de 09-01-2017.Amenzile și foarte multe taxe se pot plăti online pe ghiseul.ro accesând secțiunea ,,plăți fără autentificare” pentru taxe și ,,amenzi”. Pentru amenzi la primăria Bârlad.”.

Ați priceput? Nici noi!

Hai să luăm prima necunoscută, aceea potrivit căreia bârlădenii au posibilitatea de a plăti online amenzile ”și foarte multe taxe”. Așadar, nu se pune problema că putem plăti toate taxele, dar nici prea puține. Ci ”foarte multe”. Câte și care sunt acestea… mister! Doar n-o fi treaba primăriei să ne dea mură în gură.

În cea de a doua parte a frazei, bârlădenilor cu probleme de memorie li se reamintește ceea ce s-a spus în prima parte, cum că putem plăti taxe și amenzi.

Cuvântul amenzi este prins între ghilimele, de unde putem deduce ceva, dar nu se știe ce. O fi vreo metaforă? Dacă da, de ce numai amenzile? De ce nu și taxele? Mai există o variantă: ținând cont că ”plăți fără autentificare” se află între ghilimele tocmai pentru a sublinia că este vorba de o secțiune, se prea poate ca ”amenzi” să fie o altă secțiune pe care o putem accesa. Asta trebuie să fie! Iar dacă ar mai fi fost pe acolo niște virgule, logica venea de la sine. Am fi putut deduce că accesând secțiunea ”plăți fără autentificare”, putem plăti taxe, iar accesând secțiunea ”amenzi”… putem plăti altceva. Însă nu aflăm ce, pentru că fraza se termină brusc. Cu punct. Altfel spus, ăsta e alt mister pe care trebuie să-l deslușim.

Să trecem la ultima propoziție. Sau ce-o mai fi și aia, că nu are nici subiect, nici predicat: ”Pentru amenzi la primăria Bârlad”. Profund!

Aaa, da! Avem de-a face cu o construcție eliptică. Isteață treabă! Trebuie, așadar să ghicim ce a vrut să spună autorul. O variantă ar fi aceea că, pentru a ne plăti amenzile, suntem așteptați la Primăria Bârlad. Prezența virgulei ar fi rezolvat misterul, dar atunci nu s-ar fi dus tot farmecul ghicitorii. Deci, pentru amenzi, mergem la primărie musai! Pai… parcă era vorba că putem plăti online. Mama ei de logică!

O altă variantă este că virgula nu are ce căuta acolo și că autorul vrea să ne transmită subliminal că primăria dă amenzi, sau că la primărie se dau amenzi. Vai de mine! Dar, pentru ce? În ce condiții? Numai unora sau la toată lumea? N-am aflat, pentru că și propoziția aceasta se termină. Subit și hotărât, cu punct.

Comments

comments

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: