Home » Sport » Gimnastele de la CSS Bârlad, invitate din nou la Grand Prix de Nîmes

Gimnastele de la CSS Bârlad, invitate din nou la Grand Prix de Nîmes

Pe 28 ianuarie se va desfășura la Nîmes, în Franța, cea de-a 42-a ediție a competiției internaționale de gimnastică „Grand Prix de Nîmes”. Ca în fiecare an, de 27 de ani, sunt așteptate la concurs și gimnastele de la Clubul Sportiv Școlar (CSS) Bârlad.

Anul acesta, au fost propuse pentru participarea la competiția cu tradiție din Franța cinci sportive bârlădene născute în anul 2008. Anastasia Balaur, Lorena Popa, Ioana Balan, Bianca Balan și Ilinca Balan vor fi însoțite de antrenoarea Ana Maria Iordache, șefa Catedrei de Gimnastică de la CSS Bârlad și Ioniță Chirilă, fost antrenor și director la CSS, cel care a intermediat imediat după 1990 legătura gimnastelor bârlădene cu organizatorii Grand Prix de Nimes. Dacă în anii trecuți numărul celor care făceau parte din delegație era mai mare, anul acesta nu vor merge decât șapte persoane la Nîmes, însă nu cu autocarul ci cu avionul.

Plecarea la concursul organizat de Entente Gymnique de Nîmes este programată pentru 26 ianuarie și ne bucurăm că deplasarea se va face cu avionul. În acest mod, gimnastele nu vor mai intra în concurs cu acel grad de oboseală ca anii trecuți, după o călătorie de câteva zile cu autocarul. Cele cinci gimnaste vor concura la categoria <<poussine>>, atât pe aparate cât și la individual compus”, ne-a declarat Ana Maria Iordache.

Totuși, până ieri nu fusese încă aprobată de municipalitate suma de 10.000 de lei reprezentând contravaloarea transportului, dar în câteva zile se va ști dacă delegația va putea onora sau nu invitația organizatorilor competiției de la Nîmes. Cum competiția Grand Prix de Nîmes are loc pe 28 ianuarie, alocarea banilor pentru deplasarea gimnastelor în Franța va trebui să fie aprobată de consilieri în această lună, fie într-o ședință ordinară, fie într-o ședință de îndată. Conform legii, autoritățile locale pot dar nu sunt obligate să suporte cheltuielile, chiar dacă CSS nu se află în subordinea Consiliului Local ci a Inspectoratului Școlar Județean.

Ionita Chirila e pentru „sedinte normale”

Participarea gimnastelor de la CSS Bârlad la Grand Prix de Nîmes este foarte importantă. Competiția este inclusă în calendarul internațional al Federației de Gimnastică, iar România a fost reprezentată în ultimii 27 de ani de CSS Bârlad. Am menținut o legătură permanentă cu acea regiune a Franței și chiar s-a reușit înfrățirea municipiului Bârlad cu localitatea Vergeze, dar în primul rând am menținut legătura cu organizatorii competiției de gimnastică de la Nîmes. La concurs participă gimnaste din Franța, Belgia, Italia, Spania, iar România nu a lipsit niciodată din 1990 încoace. A nu participa înseamnă a risca să fii exclus din competiție, pentru că o invitație ulterioară va fi puțin probabilă. Sperăm că vom fi sprijiniți de Primărie, așa cum s-a întâmplat de foarte multe ori”, ne-a declarat Ioniță Chirilă, cel pe care organizatorii l-au inclus de ani de zile în comitetul de primire a gimnaștilor de la Nîmes.

Dacă municipalitatea a suportat financiar deplasarea delegației, în unii ani extrem de numeroasă prin participarea consilierilor locali în cadrul unor schimburi de experiență de la Vergeze, Inspectoratul Școlar Județean nu a contribuit decât destul de rar la finanțarea gimnastelor. Poate, anul acesta, va susține financiar măcar într-un anumit procent deplasarea delegației în Franța.

Primarul Dumitru Boroș nu va onora invitația, se pare, din cauza problemelor urgente ce trebuie rezolvate în această lună, printre care și alegerea viceprimarului de Bârlad. Mai mult ca sigur, în primăvară, va merge să se întâlnească cu primarul de la Vergeze, pentru a face cunoștință cu acesta și pentru a continua tradiția relațiilor dintre cele două localități înfrățite. Atunci, probabil, va fi însoțit și de câțiva consilieri locali, așa cum s-a întâmplat din 2009, de când Bârladul s-a înfrățit cu Vergeze. La întoarcere, vom afla și ce beneficii va avea Bârladul în urma schimbului de experiență, pentru că în ultimii ani acest schimb de experiență a constat mai mult în vizitarea unor regiuni ale Franței și a câtorva obiective printre care și mall-uri. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: