Home » Administratie » Casa „Esme” din Bârlad, în pericol de desființare!

Casa „Esme” din Bârlad, în pericol de desființare!

Centru de zi „Casa Esme”, pentru copii cu dizabilități, riscă să se închidă din cauza lipsei fondurilor. Părinții celor 50 de copii cu dizabilități care beneficiau de terapii de recuperare au fost anunțați, la începutul acestui an, să nu-i mai aducă la centru, până la o dată care le va fi comunicată ulterior.

Părinții au înțeles perioada grea prin care trece asociația „Myosotis”, în subordinea căreia funcționează Casa „Esme”, iar unii au dorit să contribuie financiar. Din păcate, nu toți au această posibilitate, și, oricum, nu ar fi fost o soluție pe termen lung. Ei sunt, totuși, încrezători că situația se va remedia, întrucât activitatea specialiștilor de la Casa „Esme” și-a dovedit eficiența în timp.

Acest centru ne este de un real folos. Eu am un copil cu autism și în paralel cu terapia ABA copilul meu beneficia gratuit la «Esme» de ședințe de logopedie, kinetoterapie, psihoterapie și de terapie de relaxare în camera senzorială. Pe lângă acestea, specialiștii l-au învățat să mănânce, să se spele pe dinți, într-un cuvânt să-și dezvolte abilitățile pentru un trai independent. Îl aduceam de două ori pe săptămână, și la fel ca mine, alți 49 de părinți. Nu știm exact când va fi redeschis, dar dorim din tot sufletul ca acesta să continue să existe”, ne-a declarat mama unui băiețel care se afla pe lista beneficiarilor de servicii la Casa „Esme”.

Centrul era finanțat parțial de Asociația „Myosotis” din Anglia, dar și prin subvenții de la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vaslui. Finanțarea obținută din donații venite din Anglia a fost tot mai modestă în ultimii ani, Asociația „Myosotis” din Bârlad fiind nevoită să obțină fonduri prin implicarea comunității locale. Subvenția de la AJPIS, care este posibil să fie virată luna viitoare, după ce va fi votat bugetul, este insuficientă pentru plata celor șapte specialiști ai centrului. De aceea, este nevoie de sprijinul bârlădenilor, care pot ajuta centrul donând cei 2% din impozitul pe venit.

Deși, deocamdată, viitorul Casei „Esme” este sub semnul incertitudinii, Mihai Popa – directorul Asociației „Myosotis”, speră ca situația financiară să se redreseze.

Este o perioadă dificilă prin care trece asociația noastră. După ce am fost nevoiți să renunțăm la Centrul Medical «Myosotis», tot din cauza insuficienței fondurilor, iată acum și Casa «Esme» se află într-o conjunctură nefavorabilă. Voi încerca să am o întâlnire, cât de curând, cu primarul municipiului, pentru a vedea în ce măsură autoritatea locală ne poate ajuta. Știu că în urmă cu ceva timp Primăria Bârlad intenționa să elaboreze un ghid de finanțare pentru ONG-uri”, ne-a declarat Mihai Popa.

De 20 de ani, de când a luat ființă Asociația „Myosotis”, niciunul dintre primarii Bârladului nu a găsit vreo modalitate de a se implica în sprijinirea, inclusiv financiară, a asociației. Englezii au fost cei care au susținut această asociație de mare ajutor pentru adulții și copiii defavorizați și bolnavi ai urbei.

La sfârșitul anului trecut, Asociația „Myosotis” a organizat o conferință de presă în cadrul căreia a făcut un bilanț al celor 20 de ani de activitate și a lansat o nouă strategie pentru perioada următoare, ce viza și Casa „Esme”. Invitată la conferință, englezoaica Carol Daniel, cea care a pus bazele asociației, a lăsat să se înțeleagă că beneficiarii serviciilor oferite de „Myosotis” nu sunt englezi ci sunt cetățeni ai Bârladului, care trebuie ajutați de comunitatea locală, inclusiv de către municipalitate. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: