Home » Social » Fenomenul astronomic al anului 2017, vizibil la Observatorul Astronomic al Muzeului 'Vasile Pârvan” Bârlad.

Fenomenul astronomic al anului 2017, vizibil la Observatorul Astronomic al Muzeului 'Vasile Pârvan” Bârlad.

O eclipsă parțială de Lună, care va avea loc pe 7 august, cel mai important fenomen astronomic din acest an, va fi vizibil și la Bârlad. Pe parcursul întregului an, cu prilejul celor mai importante fenomene și evenimente astronomice, Observatorul Astronomic și Planetariul din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” vor organiza activități cu publicul, pentru a populariza și promova astronomia.

Alte fenomene astronomice importante în 2017 sunt eclipsa de Lună prin penumbră din 11 februarie (fenomen vizibil din România), eclipsa inelară de Soare din 26 februarie 2017 (fenomenul nu este vizibil din România), eclipsa totală de Soare din 21 august (fenomenul nu este vizibil din România).
Alte fenomene astronomice vor avea loc pe: 12 ianuarie – planeta Venus la elongație estică maximă (vizibil pe cerul de seară); 20 martie – echinocțiul de primăvară; 7 aprilie – planeta Jupiter la opoziție (vizibilă toată noaptea); 15 iunie – planeta Saturn la opoziție – (vizibilă toată noaptea); 21 iunie – solstițiul de vară; 12 – 13 august – maximul curentului de meteori Perseide (ZHR = 60 – 100); 22 septembrie – echinocțiul de toamnă; 13 – 14 decembrie – maximul curentului de meteori Geminide (ZHR = 120); 21 decembrie – solstițiul de iarnă.

Observatorul astronomic a fost construit și deschis pentru public din anul 2006, a urmat o perioadă când activitatea de vizitare a observatorului astronomic se organiza în condiții dificile, datorită lipsei unui specialist în domeniu. Tocmai din anul 2010, observatorul a reintrat constant în circuitul vizitatorilor. În anii 2012 și 2013 a fost modernizat prin achiziționarea de noi instrumente ce sunt folosite la observațiile astronomice și cercetare științifică.

Observatorul astronomic din Bârlad este în prezent unul dintre cele mai dotate observatoare astronomice publice din țară. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: