Home / Social / Spectrul gripei bântuie din nou prin județul Vaslui!

Spectrul gripei bântuie din nou prin județul Vaslui!

de Răzvan CĂLIN

Medicii veterinari din județul Vaslui sunt din nou în alertă din cauza iminenței gripei aviare. Această maladie, extrem de nocivă pentru păsări, dar cu implicații și mai dureroase din punct de vedere economic, nu și-a făcut, încă, simțită prezența pe teritoriul județului nostru. Însă, se poate spune că bate la porți, căci în Bacău, județ învecinat, a fost confirmat un focar de gripă aviară, în satul Lilieci, comuna Hemeiuș, unde pe un lac din zonă au fost găsite trei lebede moarte. S-a confirmat că au decedat din cauza acestei maladii. Acestea se adaugă altor două focare confirmate încă din luna decembrie a anului trecut, pe raza județului Constanța.

”Din fericire, până în momentul de față, pe raza județului Vaslui nu a fost sesizat nici un caz de gripă aviară. Nu a fost raportat nici un focar sau vreo suspiciune de acest gen. Totuși, monitorizăm și supraveghem cu foarte mare atenție efectivele de păsări, atât cele domestice, din fermele avicole sau gospodăriile populației, cât și în privința păsărilor sălbatice. Avem protocoale încheiate cu toate unitățile și instituțiile în baza cărora suntem obligatoriu sesizați imediat ce este vorba despre o suspiciune sau un caz de acest gen”, ne-a declarat Gabriela Botoi, medic veterinar în cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).

Prefectura Vaslui, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră (STPF) Vaslui, Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) și fondurile private de vânătoare, Direcția Silvică Vaslui și toate primăriile din județ au fost informate despre măsurile care se impun a fi luate în astfel de situații. Cum județul Vaslui este pe traseul de migrare al păsărilor sălbatice (acestea fiind principalul vector de transmisie al maladiei), atenția autorităților trebuie să fie și mai sporită față de alte zone din țară.

În același timp, populația trebuie să respecte câteva măsuri profilactice: menținerea păsărilor din gospodărie în adăposturi închise pentru a împiedica venirea acestora în contact cu păsările sălbatice; interzicerea mișcării păsărilor din, sau în afara exploatațiilor fără aprobarea autorității competente; interzicerea accesului rațelor și gâștelor domestice la luciu de apă pentru a evita contactul cu păsările sălbatice; obligativitatea proprietarilor de a informa medicii veterinari despre orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate înregistrat în gospodărie.

Germania, Austria,Ungaria, Danemarca, Polonia și Croația sunt țările care în ultimul timp au raportat că se confruntă cu numeroase focare de gripă aviară.

About Razvan Calin

x

Check Also

Pensionarii vasluieni așteaptă cu nerăbdare majorarea pensiilor

Potrivit datelor primite de Casa ...

Ultima oră! Crimă la Pădureni!

O femeie de aproximativ 70 ...

Cimitirele din Bârlad vor avea arhivă electronică și vor fi mai bine păzite

Cele două cimitire din Bârlad ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: