Home » Sport » Vasluianca Mirela Lavric a pierdut Olimpiada de la Rio nevinovată, datorită unui exces de zel din partea WADA

Vasluianca Mirela Lavric a pierdut Olimpiada de la Rio nevinovată, datorită unui exces de zel din partea WADA

WADA (Agenția Mondială Anti-Doping) a trimis Agenției Naționale Anti-Doping un act prin care arată că Mirela Lavric, eleva antrenoarei Viorica Pintilie, e nevinovată. Vasluianca, una dintre cele mai bune sprintere din România, a ratat prezenta la Olimpiada de la Rio de Janeiro fiindcă fusese suspendată provizoriu în urma unui control anti doping la care a fost depistata pozitiv cu Meldonium. Probele au fost luate în timpul Campionatului Mondial de sala de la Portland, din luna martie 2016, când Lavric a câștigat bronzul cu ștafeta 4×400 a României.

Meldonium este un remediu cardioprotector, normalizează metabolismul miocardului. Mecanismul de acțiune determină multiplele lui efecte farmacologice: crește capacitatea de muncă, reduce simptomele suprasolicitării fizice și intelectuale, activează imunitatea tisulară. În plus, meldoniumul posedă acțiune tonizantă asupra sistemului nervos central. Maria Șarapova este cea mai cunoscută sportivă prinsă cu meldonium de pe o listă cu peste 100 de sportivi prinși în 2016 cu această substanță.

La 10 luni după ce vasluianca a făcut recurs, a venit și răspunsul izbăvitor, unul care însă nu poate nega drama prin care a trecut sportiva. Vasluianca folosise substanța ca să își trateze anumite probleme de sănătate, însă în perioada în care era permisă. Pe 13 aprilie 2016 Agenția Mondială Antidoping a anunțat că, de fapt, este permisă prezența unei cantități mai mici de un microgram de meldonium în eșantioanele recoltate sportivilor la controalele efectuate înainte de 1 martie 2016. Au realizat într-un final că substanța iese din organism după aproape opt luni. (G.P)

About Tehno Redactor