Home / Sanatate / Bilanț negru în sistemul județean de protecție a copilului: trei copii decedați într-o lună!

Bilanț negru în sistemul județean de protecție a copilului: trei copii decedați într-o lună!

de Răzvan CĂLIN

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui s-a confruntat recent cu o situație mai mult decât neplăcută: în decurs de numai o lună, trei dintre copiii aflați sub îngrijirea și tutela instituției au decedat. Toate cele trei decese s-au înregistrat în perioada decembrie 2016 – ianuarie 2017 și în toate cazurile copiii au decedat din cauza unor afecțiuni foarte grave de care sufereau.

Primul caz a fost cel al unei fetițe în vârstă de numai 11 ani, instituționalizată în Centrul ”Casa cu grădină” din Bârlad. Ea a murit cu doar câteva zile înainte de Sărbătoarea Crăciunului. Al doilea caz a survenit chiar în ultima zi a anului, pe 31 decembrie, la Complexul de Servicii Comunitare pentru Persoana cu Handicap (CSCPH) din Bârlad, când un băiat în vârstă de 10 ani a decedat din cauza afecțiunilor medicale cronice de care suferea. Ultimul (și cel mai recent caz) s-a consumat în urmă cu o săptămână, când o fată de șapte ani, aflată în grija unui asistent maternal profesionist, a decedat.

”Ne-am dori să nu ne confruntăm niciodată cu astfel de cazuri, dar, din păcate, nu ține de noi. În toate aceste cazuri, cheltuielile legate de înhumarea copiilor au fost suportate de către Direcție. De altfel, așa procedăm dintotdeauna, indiferent că vorbim despre copii sau persoane adulte, ori bătrâni, beneficiari ai serviciilor noastre. În ciuda eforturilor depuse de personalul nostru și de medicii care s-au ocupat de copii, din păcate sfârșitul a fost inevitabil pentru că vorbim de cazuri foarte grave, cu afecțiuni cronice dificile. Cât privește înhumarea acestora, totul s-a făcut cu respectarea dogmei creștine. S-au făcut inclusiv acele praznice prevăzute de datina creștină. Iar toate cheltuielile, repet, au fost și sunt suportate de către instituția noastră”, ne-a declarat Ionel Ștefănică Armeanu, directorul executiv al DGASPC Vaslui.

About Razvan Calin

x

Check Also

Mașinile de la școlile de șoferi au interzis în centrul municipiului Vaslui

de Dănuț CIOBANU Primăria Vaslui ...

Ambrozia dispare din zonele verzi ale Vasluiului

Goscom Vaslui desfășoară, în această ...

Banii europeni conving tot mai mulți vasluieni să se califice în sectorul agricol

Vasluienii sunt tot mai interesați ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: