Home » Sanatate » Conducerea Spitalului Bârlad recunoaște că salariile au fost calculate greșit, dar s-a supărat pe ziar că a scris de Zavate!

Conducerea Spitalului Bârlad recunoaște că salariile au fost calculate greșit, dar s-a supărat pe ziar că a scris de Zavate!

de Simona MIHĂILĂ

Conducerea Spitalului de urgenta ”Elena Beldiman” Bârlad a recunoscut ca salariile angajaților au fost calculate greșit și dă vina pe avocatul instituției. După apariția articolului nostru, în care am scris ca spitalul de la Bârlad este singura unitate spitalicească din România care nu a aplicat majorarea salarială de 15% de la 1 decembrie, așa cum spune legea, ci de pe 24 decembrie, motiv de mari nemulțumiri în rândul angajaților, reporterii Est News au fost efectiv asaltați cu explicații, pe la colțuri, din partea unor reprezentanți ai conducerii spitalului. Aceștia au făcut zid în apărarea Zenoviei Zavate, fosta șefă de la Resurse Umane, cea care a fost acuzată de salariați că ar fi greșit salariile.

Reprezentanții conducerii spitalului nu au înțeles, se pare, că nu ziarul este cel care o învinuiește pe Zavate, ci angajații, deși acest lucru este scris negru pe alb în articol. Chiar dacă avocatul și nu Zavate este cel care a interpretat eronat legea (ceea ce este foarte probabil), iar angajații spitalului nu știau de acest lucru, conducerea de la ”Beldiman” este cu atât mai responsabilă pentru felul cum a fost reflectată situația în presă, deoarece asta denotă o crasă lipsă de comunicare cu subalternii, cei care ne-au furnizat informațiile. Dacă șefii de la ”Beldiman” ar accepta să coboare de pe tronuri și și-ar face datoria de a le da oamenilor explicațiile pe care le merită, de a comunica firesc cu ei, recunoscând atunci când greșesc și chiar cerându-și scuze, în mod sigur nu s-ar fi ajuns aici. În mod sigur, mesaje de genul celor publicate în articolul nostru de pe 17 ianuarie, nu ar fi existat (”Nu ni s-a dat nicio explicație, nimeni nu dă socoteală, toți cei din conducere tac mâlc. Vrem să știm de ce suntem exceptați de la lege, iar vinovații să plătească”).

Mai mult de atât, înainte de publicare, ziariștii Est News și-au făcut datoria de a încerca să verifice informațiile primite. Nu ne-am mulțumit dând un singur telefon (deși, conform uzanțelor jurnalistice, acest demers de a contacta instituția este considerat suficient). Din dorința de a obține totuși o reacție oficială am insistat, așa încât i-am sunat la telefon pe trei dintre cei care sunt în măsură să ofere explicații oficiale: Adrian Ghiorghiu, purtătorul de cuvânt, Gabriela Daniș, directorul medical, și Viorel Petcu, președintele Consiliului de Administrație al Spitalului. Niciunul nu a răspuns la telefon. Nu au încercat să ia legătura cu noi (pentru declarații oficiale) nici după ce au aflat că au fost căutați. Dar se miră că în ziar au apărut ”informații inexate”!

A fost nevoie de amenințări cu judecata, pentru ca Spitalul ”Beldiman” să admită că a greșit

În altă ordine de idei, între timp Est News a aflat că, într-adevăr, la Spitalul ”Beldiman” s-a ajuns la concluzia că salariile au fost calculate greșit și s-a decis recalcularea lor. Dar nu oricum, ci a fost nevoie ca Sindicatul ”Sanitas” să amenințe conducerea spitalului că vor căuta dreptate în instanță.

Le-am explicat celor din conducerea Spitalului Bârlad, încă de la apariția legii și în urma consultărilor și cu alți colegi de la spitalele din țară, că majorarea salarială trebuie aplicată de la 1 decembrie, așa cum este stipulat în actul normativ. Au refuzat categoric pentru că avocatul lor le-a spus că orice lege intră în vigoare, conform constituției, la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Într-adevăr, așa prevede Constituția, însă acest lucru este valabil doar dacă în lege nu se specifică data de la care se aplică. Însă, în cazul nostru, în Legea 250/2016 se stipulează foarte clar data de 1 decembrie. Nu au vrut să înțeleagă și au făcut cum au vrut ei, motiv pentru care le-am spus că ne vedem în instanță”, ne-a declarat președintele Sindicatului ”Sanitas” Vaslui, Daniela Clătinici.

 

About Tehno Redactor

3 comments

  1. Cel mai bun exemplu cu privire la incompetența asa-zisului sef resurse umane este faptul ca spitalul nu a acordat tichetele de masă timp de un an pentru ca asa a zis ” Ea”. Si in momentul asta mai intra in salarul angajaților, lunar, cate 50 de lei despăgubire.

  2. cetatean barladean

    Sa nu le mai dea nici un ban celor din Spitalul barladean. Toti angajatii sunt dezumanizati, incompetenti si in loc sa-si faca treaba stau la serviciu pe telefoane sa vada cu cat li se maresc salariile. De exemplu, vinerea trecuta la pneumologie, in policlinica, 3 asistente au stat mai bine de 2 ore pe telefoane cautand nu stiu ce lege sa vada cu cat le creste salariul. Tare mai erau ocupate.

  3. Scuzele trebuie apreciate, dar acestea ar trebui să fie un act de normalitate. Nu o raritate…

%d blogeri au apreciat: